Stričak i Križanić potpisali za opoziv premijera, Habijan ostao na drugoj strani

Među 42 potpisnika zahtjeva za opoziv premijera Tihomira Oreškovića nalaze se i potpisi dva ‘naša’ saborska zastupnika – HDZ-ovaca Anđelka Stričaka i Josipa Križanića.

Suprotno nekim informacijama, Ladislav Ilčić iz Hrasta nije potpisao zahtjev za opozivom.

> Hrast poručio: Protivimo se izborima, treba nastaviti suradnju s MOST-om

Razlozi za opoziv premijera u zahtjevu su pobrojani u šest točaka te je predloženo Hrvatskom saboru da mu iskaže nepovjerenje.

S obzirom na informacije, očigledno je da varaždinski gradski i županijski HDZ ne razmišljaju unisono. U utorak ujutro Damir Habijan, šef gradskog HDZ-a, uzburkao je nacionalnu javnost iznijevši stav da Tomislav Karamarko treba odstupiti s funkcije prvog potpredsjednika Vlade kako bi se razriješila kriza vlasti te je odbacio ideju za opozivom Tihomira Oreškovića.

> Varaždinski HDZ traži da Karamarko odstupi! I tvrdi da istupa posve samostalno

Glavni tajnik stranke Domagoj Milošević na to je pozvao njega i gradsko predsjedništvo da podnesu ostavke, no Habijan kaže da mu to ne pada na pamet.

> Milošević o Habijanovom istupu u vezi Karamarka: ‘Očekujem njihove ostavke’

> Damir Habijan prima čestitke sa svih strana: ‘Ostavku ne mislim podnositi!’

Šef županijskog HDZ-a Anđelko Stričak nije želio komentirati Habijanov istup, rekavši da će komentar dati kad detaljno prouči što je točno predsjednik varaždinskog HDZ-a izjavio.

No, kako god bilo, očigledno je da Habijan i Stričak nemaju isti stav.

Prijedlog o iskazivanju nepovjerenja Oreškoviću u saborsku je proceduru poslan u utorak poslijepodne. Za očekivati je da da će u srijedu ujutro, kad Sabor nastavlja rad, biti uvršten na dnevni red zasjedanja.

O epilogu ove krize vlasti ovisit će, po svemu sudeći, i politička karijera Damira Habijana. Ulog je velik, ali takvi će biti i eventualni dobitak ili gubitak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije