Međunarodnom maršu protiv Monsanta i TTIP-a u Zagrebu pridružili se i Varaždinci

Danas točno u podne u Zagrebu, Osijeku i Splitu održan je Međunarodni marš protiv tvrtke Monsanto, vodećeg svjetskog proizvođača genetički preinačenog sjemena, i protiv kontroverznog Transatlantskog investicijskog trgovinskog sporazuma (TTIP).

Prosvjed je održan u više od 300 gradova u svijetu. U Zagrebu se, izvještavaju nacionalni mediji, okupilo više od tisuću prosvjednika i pritom nije bilo nikakvih incidenata.

Doznajemo i da je u prosvjedu je sudjelovalo i nekoliko desetaka građana s područja Varaždinske županije.

– Bila je izuzetno emotivna atmosfera izazvana nizom govornika ispred gotovo dvije tisuće građana na Trgu Francuske republike – prenio nam je dio iskustva Ivan Bužanić, povjernik Slobodne Hrvatske za Varaždinsku županiju, koja je bila organizator prosvjeda.

Dodao je Bužanić da su podršku dali i saborski zastupnici Ivan Lovrinović i Stipe Petrina te predstavnici Laburista, Oraha i drugih stranaka.


Prosvjed ‘Marš protiv Monsanta’ aktivisti su prvi put organizirali prije tri godine u 52 države, a sve je počelo u SAD-u nakon što je tamošnji Senat odbio zakon za posebno označavanje genetski modificirane hrane.

Kako stoji na stranicama organizatora prosvjeda u Zagrebu, Međunarodni marš protiv Monsanta tradicionalni je godišnji prosvjed protiv načina poslovanja i proizvoda te američke tvrtke, ali i sve većeg utjecaja korporacija na demokratske društvene procese.

– Monsanto je multinacionalna korporacija koja u sebi utjelovljuje najgore elemente globalne ekonomije: predatorsko uništavanje konkurencije, patentiranje prava na sjeme, proizvodnju i distribuciju GMO sjemena koje dugoročno nanosi nepopravljivu štetu tlu i poljoprivredi, lobiranje i potkupljivanje Vlada te agresivno promicanje vlastite agende – stoji u najavi prosvjeda.

Napominje se isto tako da Monsanto u Hrvatskoj ne prodaje GMO sjeme, jer je ono zakonom zabranjeno, ali…

– Na europskom i svjetskom planu lobira za usvajanje TTIP sporazuma, koji bi joj širom otvorio vrata europskog tržišta, a Hrvatska u tom slučaju sama po sebi ne bi mogla ništa učiniti da se zaštiti. Zato je Monsanto simbol korporativnog gledanja na svijet koji Europi i Hrvatskoj može donijeti isključivo štetu pa svaki javni prosvjed protiv njega predstavlja korak u dobrom smjeru – kažu organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije