prosvjed

FOTO I VIDEO Radnici Varteksa prosvjedovali na Korzu: ‘Postali ste simbol borbe za radnička prava’

Povorka je u 10 sati krenula iz Zagrebačke ulice prema centru.

Na Korzu je danas održan prosvjed radnika tvrtke Varteks. Prosvjedna povorka krenula je iz Zagrebačke ulice u 10 sati, a u centar Varaždina stigli su oko 10 sati i 30 minuta. Poruka koji su radnici željeli poslati je ‘spasimo Varteks’.

Štrajk je u Varteksu počeo u ponedjeljak, no proizvodnja stoji već duži period jer su radnici prošli tjedan bili na kolektivnom godišnjem odmoru. Plaće za veljaču i ožujak još nisu isplaćene, a jedina članica uprave Jelena Bošnjak najavila je svoj odlazak iz tvrtke.

IZ MINUTE U MINUTU

10:00 – Prosvjedna povorka krenula iz Zagrebačke ulice prema centru Varaždina. Povorka se kreće uz zvižduke radnika te povremeno pjevanje Varteksove himne: “Najdraži, moj Varteks jedini…”. Svi auti koji prolaze Zagrebačkom ulicom trubljenjem daju podršku radnicima koji prolaze.

10:30 – Prosvjedna povorka stigla je u centar Varaždina. Tamo su ih već dočekali građani koji su im došli dati podršku.

10:40 – Prosvjednici stigli na Korzo

10:50Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, drži govor na Korzu:

– Postali ste simbol borbe za radnička prava u Hrvatskoj. Oči hrvatske javnosti uperene su i usmjerene u vas. Simbol borbe za prava radnika, za prava na rad, za prava na plaću koju ste zaradili. Za sada smo uspjeli u jednom dijelu naših zahtjeva, uprava je najavila svoj odlazak. Na stolu je zajam koji bi trebao osigurati vaše plaće i koji bi trebao osigurati nastavak proizvodnje. Podržat ćemo ga ako je pravedan i ako bude dovoljan za prvu fazu. To nije kraj, mi nastavljamo našu borbu dalje. Ovo nije dovoljno. Tražimo da svi vjerovnici, da se dogovore i daju dio sredstava za Varteks. Tražimo novu kvalitetnu i kvalificiranu upravu. Tražimo da se napravi restrukturiranje kompanije na kvalitetan način kako nikada više Varteks ne bi došao u ovu situaciju kada je njegova budućnost upitna – rekao je Tomislav Rajković.

11:00 Gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj, također se pojavio na prosvjedu radnika Varteksa koji se danas održao na Korzu.

– Varteks je jedan od simbola Varaždina. Žalosno je da se radnici u 21. stoljeću štrajkom moraju boriti za svoje plaće. Grad čvrsto stoji uz radnike, ne uz vlasnike, ne uz upravu ili nadzorni odbor. Grad kreditira Varteks s 550 tisuća eura jer bi ih se sutra moglo poslati u stečaj, a to je zadnje što će ova gradska uprava napraviti. Pozivam upravu, vlasnike, nadzorni odbor, vjerovnike da sjednu za stol i da se dogovore oko budućnosti Varteksa. Varteks ima vrijednu imovinu, vrijedne nekretnine, ali ne mogu se samo vjerovnici i banke namirivati od prodaje tih nekretnina. Određeni novac mora pripasti kompaniji Varteks da bi ovi vrijedni ljudi mogli dobivati svoje plaće – kazao je Bosilj te nastavio:

– Ja sam manje od tri godine gradonačelnik. Varteks je za to vrijeme promijenio tri uprave. Sada dolazi četvrta. Svaka uprava dođe s novim idejama i ciljevima, a nikad im do sada cilj nije bio Varteks i radnici, opstanak proizvodnje, već su uvijek bili nekakvi nekretninski ciljevi. Ta imovina je strateškim projektom Vlade RH 2021. proglašena zonom višestambene izgradnje. Ako Varteks propadne, propada i strateški projekt Vlade RH i tada sve vrijedi manje. Dogovorite se u interesu radnika i Varteksa – poručio je Bosilj.

11:20 – Prosvjed je završio.

Varteks je jučer informirao javnost da je jedan od dioničara, Stjepan Čajić, ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine.

Predstavnike radnika jučer je primio i ministar gospodarstva Damir Habijan koji je istaknuo kako je želja vlade da se situacija u Varteksu riješi na ‘pozitivan način’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije