Hrvoje Kovač na okruglom stolu u Predstavništvu Europske komisije

Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 19. travnja 2016. godine organizirao je izuzetno posjećen okrugli stol pod nazivom “Izazovi politike zaštite okoliša za nove članice EU i Republiku Hrvatsku – što dalje?” na kojem su sudjelovali i predstavnici Grada Lepoglave koje je predvodio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Govornici na skupu bili su hrvatski stručnjaci iz područja gospodarenja otpadom i vodama te zaštitu prirode iz tijela državne uprave, akademske zajednice te civilnoga društva, a svojim pozdravnim govorom otvorio ga je NJ.E. Branko Baričević, šef predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Okrugli stol dio je projekta POLO-Cro28 čiji multidisciplinarni pristup omogućuje detaljnu razradu šest izdvojenih EU politika: ekonomska politika i Europski semestar, socijalna politika i nezaposlenost mladih, kohezijska politika i upravljanje EU fondovima, konkurentnost, ulaganja i pametna specijalizacija, energetska politika te zaštita okoliša kao i njihovu implementaciju u Hrvatskoj. Glavni cilj projekta POLO-Cro28 je unaprijediti, proširiti, inovirati i ojačati vidljivost istraživačke aktivnosti IRMO-a te pokrenuti javne rasprave o odabranim EU politikama.

– Grad Lepoglava na svoju budućnost gleda kroz prizmu održivog razvoja u kojem zaštita okoliša zauzima visoko prioritetno mjesto što je vidljivo iz svih naših strateških dokumenata. Ono što je svakako važno na tom putu su s jedne strane financije i s druge strane politička volja i mobilizacija zajednice, odnosno samih građana. Kako bismo efikasno upravljali okolišem, odnosno smanjenjem otpada u istom moramo se prilagoditi financiranju iz EU fondova koji daju prioritet aktivnostima koje se nalaze upravo s naglaskom na gospodarenje otpadom. Do 2020. godine trebamo otpadom rukovati kao resursom, a energetsku proizvodnju limitirati na materijale koje je moguće reciklirati – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Hrvatska je u samom europskom vrhu po količini i kvaliteti vode, no postoji prostor za napredak i održavanje kvalitete i kvantitete površinskih i podzemnih voda na što je ukazao Ranko Biondić sa Geotehničkog fakulteta u Varaždinu te Zavoda za hidrotehniku.

Izlaganje o očuvanju okoliša održali su još i Marijan Galović s Instituta za ruralni razvoj i ekologiju te Matija Franjković iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu i Maja Božičević Vrhovčak nakon čega su uslijedila pitanja, prijedlozi i preporuke za raspravu. Govornici su zaključili kako su ključne teme i politike za zaštitu okoliša u Republici Hrvatskoj gospodarenje otpadom, zaštićena područja i vrste, voda i emisije stakleničkih plinova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije