Stričak DORH-u: Umjesto da se bavite mojim izjavama, počnite raditi svoj posao!

Županijsko državno odvjetništvo Varaždin reagiralo je demantijem na izjave županijskog vijećnika, saborskog zastupnika i predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Anđelka Stričaka koji je, vezano uz slučaj dvojice muškaraca koji su početkom prošle godine uhićeni zbog nedozvoljenog posjedovanja i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, ustvrdio da se ‘čini da je u zataškavanje tog slučaja uključen i DORH’.

Podsjetimo, radi se o slučaju s početka prošle godine. Varaždinski su policajci naime 2. siječnja 2015. godine, na području Varaždinske županije, zaustavili automobil kojim su upravljali D.C. (41) iz Križanca i D.P. (41) iz Črešnjeva, a kod kojih je pronađena veća količina oružja.

Čelnik varaždinskog HDZ-a Anđelko Stričak nekoliko je puta tijekom prošle godine na sjednicama Županijske skupštine postavljao pitanja vezana uz taj slučaj, ustvrdivši između ostalog i da postoji sumnja da je pronađeno oružja ukradeno iz policijskog skladišta u Varaždinu.

Na prošlotjednoj konferenciji za novinare HDZ-a, Stričak je naglasio da se ni više od godinu dana nakon uhićenja još uvijek ne zna ni jedan detalj o tom slučaju izrazivši pritom sumnju da se slučaj zataškava.

Iz Državnog su odvjetništva priopćili da navedena izjava nije istinita te da nema govora o tome da zataškavaju kaznena djela, navodeći da je postupanje tijekom izvida tajno i da zato nije ni dozvoljeno izvještavati javnost o izvidima, kako se javnim objavljivanjem podataka ne bi ugrozili interesi postupka te bi se osiguralo nesmetano provođenje kriminalističkog istraživanja.

Naveli su da su odmah nakon otkrivanja da su dvojica počinitelja, 2. siječnja prošle godine, u prtljažniku osobnog automobila neovlašteno prevozili veću količinu oružja, u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom, poduzeli niz radnji pa je tako poduzeto i opsežno istraživanje usmjereno na utvrđivanje porijekla oružja zatečenog u osobnom automobilu.

– Upravo neovlašteno iznošenje u javnost informacija o tijeku provođenja izvida može bitno naštetiti interesima postupka i znatno ograničiti mogućnost otkrivanja kaznenih djela i njihovih počinitelja. Svaki građanin koji ima bilo kakvo saznanje ili sumnju o počinjenom kažnjivom djelu može pristupiti u državno odvjetništvo i dati obavijesti za koje smatra da mogu biti korisne u istraživanju kažnjivih djela – poručili su iz DORH-a navodeći također da je zabranjen svaki oblik utjecaja ili prisile prema državnim odvjetnicima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti.

Komentirajući reagiranje DORH-a, Stričak je naglasio da kontinuirano postavlja pitanja uz taj slučaj s ciljem da ‘potakne državne institucije da počnu raditi svoj posao’.

– Gotovo godinu i pol dana nakon uhićenja javnost još uvijek ne zna što se zapravo dogodilo, od kud to oružje koje je pronađeno dolazi i kome je bilo namijenjeno. Legitimno je zato pitati što se događa s tim slučajem. To je zapravo bio apel da državne institucije počnu raditi posao za koji ih građani plaćaju, ništa više. Umjesto da se DORH bavi s mojim izjavama, trebali bi se baviti sa svojim poslom – poručio je Stričak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije