Sanja Šprem: ‘Zatražili su moju smjenu da maknu pozornost sa svojih pronevjera’

Sindikat hrvatskih učitelja ovih dana potresa afera, piše Index. Nakon što je podružnica sindikata u Dubrovniku preko medija zatražila ostavku predsjednice SHU Sanje Šprem, Index je doznao što stoji iza cijele priče u kojoj je podignuta i jedna kaznena prijava.

Naime, kako piše Index, sve je krenulo prije par dana kad je Frano Cebalo, član Skupštine SHU, uputio u ime Povjereništva SHU-a Dubrovačko-neretvanske županije otvoreno pismo predsjednici sindikata Sanji Šprem u kojem traži njezinu neopozivu ostavku.

Cebalo u pismu optužuje Šprem za samovolju i zadovoljavanje vlastitih materijalnih interesa, kršenje Statuta i ostalih pravnih akata SHU-a, kao i Zakona o radu, te izbjegavanje odgovornosti za neuspjeli štrajk prosvjetara u rujnu prošle godine.

Sanja Šprem u razgovoru za Index detaljno je objasnila što stoji iza zahtjeva za njenom ostavkom.

– Kao prvo moram reći da je od 77 članova Skupštine SHU, samo njih 18 tražilo moj opoziv, no to nije niti ušlo u dnevni red jer nije bilo dovoljno glasova da se o tome raspravlja. S druge strane, ovo je samo skretanje pozornosti s vlastite sramote iz Dubrovačko-neretvanske županije – rekla je Sanja Šprem.

Pritom je izjavila kako je nedavno zbog izmjene Statuta SHU prema kojem po novom članovi SHU mogu biti samo učitelji iz osnovnih škola, a ne više srednjih, došlo do promjene u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Naime, županijski povjerenik SHU-a iz te županije bio je Antun Vidak, inače zaposlenik srednje glazbene škole u Dubrovniku, koji je zbog izmjena Statuta smijenjen s te funkcije.

– Mi smo mu 14. prosinca poslali obavijest da više ne može obnašati tu funkciju, a on je samo dan kasnije 15. prosinca s računa sindikata podignuo 20.026 kuna. Prateći njegove promete konstantno je dizao novce s računa sindikata. Iako radi u Dubrovniku on bi i odlaske do FINA-e do koje je odšetao, naplatio u godini dana 17.000 kuna bruto. SHU je podigao kaznenu prijavu protiv njega jer je neovlašteno podigao sredstava županijskog povjereništva sindikata, onih 20.026 kuna, a više nije u sindikatu. Zatim je otvorio privatan račun i od sindikalnih povjerenika po školama u toj županiji tražio da na taj račun uplaćuju sredstva. Taj postupak je prijavljen – rekla je Šprem.

Na pitanje gdje je sad tih 20.026 kuna, rekla je kako on tvrdi da se novac nalazi kod Frane Cebala, koji je još uvijek član skupštine iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Cijeli članak, zajedno s odgovorima koji su na te navode dali Frano Cebalo i Antun Vidak, pročitajte na Indexu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije