GRADSKO VIJEĆE Habuš ‘preživio’: Proračun za 2016. prihvaćen rezultatom 15:10

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš ‘preživio’ je donošenje proračuna za 2016. godinu. Tako u Varaždinu ipak neće biti prijevremenih izbora, kako se špekuliralo posljednjih mjeseci.

Sukladno kuloarskim najavama, osigurao je većinu ruku u Gradskome vijeću te je rezultatom 15:10 na današnjoj sjednici izglasan proračun u visini od 360 milijuna kuna.

Uz tri glasa HNS-ovih vijećnika (Parlaj, Godinić, Dreven), jedan glas iz HSU-a (Vrbanec) i četiri iz SDP-a (Križan, Benkus, Hehet, Pavličević), za proračun su glasovali i ‘Podolnjakov’ nezavisni Cepanec, dio HDZ-ovih zastupnika (Cingula, Golub), jedan od dva HSLS-ova vijećnika (Pap), HSS-ov Hižak i dvoje laburista (Kolarić i Lukavečki).

Protiv je glasovalo četvero HDZ-ovih vijećnika (Cvetko, Koprek, Crnčić i Musliu), zatim predstavnici Hrasta (Ilčić, Burek), reformistica Martinčević, nezavisni Avar, nezavisni Podolnjak i HSLS-ov Bunić.

Pružni prijelaz u Cehovskoj vrijedi jedan glas

Nezavisni vijećnik Stjepan Cepanec svoju je odluku da podrži proračun obrazložio time što mu je obećano da će Grad riješiti pitanje sigurnosti pružnog prijelaza u Cehovskoj ulici.

Habuš je potvrdio tu namjeru Grada, rekavši da će se raditi i na pružnom prijelazu u Kućanu Donjem, o čemu je pitanje postavila Natalija Martinčević, koja je glasovala protiv proračuna.

Mladen Hižak svoj je glas uvjetovao osnivanjem povjerenstva koje bi se bavilo pitanjem rješavanja problema baliranog otpada, što je gradonačelnik prihvatio, a tražio je i imenovanje članova nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtki i ustanova prema stručnim, a ne političkim kriterijima.

Kolarić: S gradonačelnikom bi trebali dolaziti i odlaziti i pročelnici

Zanimljiv razlog za podršku proračunu iznio je laburist Božidar Kolarić.

– Ako gradonačelnika maknemo, a tim ostaje, što smo napravili? Tako dugo dok pročelnici ne dolaze i ne odlaze kao i ministri, zajedno s gradonačelnikom, ne bude dobro. Zato ćemo podržati proračun – rekao je Kolarić.

Avar: Nevraćanje duga državi je ozbiljan prekršaj

Od onih koji su bili protiv ovakvog proračuna prvi je za govornicu izašao nezavisni Zlatan Avar, osvrnuvši se na dugovanje APN-u od 9,4 milijuna kuna proizašlo iz djelovanja Javne ustanove Gradski stanovi.

– U proračunu nema predviđenih tih sredstava, a nevraćanje duga prema državi je ozbiljan prekršaj. Mi u ovome proračunu imamo cijeli niz projekata koje ćemo ostvariti, ali moramo znati kojim redom – iznio je svoje razloge Avar.

Proračuna slika i prilika stanja u gradu

– Proračun je slika i pregled stanja u gradu i najbolji uvid u to kako gradonačelnik vodi grad. Dug Hypo banci od 7,1 milijun kuna uz mjesečnu kamatnu stopu od 12% uskoro će taj iznos dovesti do dvoznamenkaste cifre. Tu je i dug od 9,4 milijuna APN-u zbog nezakonitog trošenja sredstava, ali se ne vidi kada i kako. U gradu nema nikakvih projekata – rekla je reformistica Natalija Martinčević, nabrojavši cijeli niz projekata koji nisu realizirani, a mogli su biti.

Ilčić: Nema aktivne razvojne politike

Ladislav Ilčić iz Hrasta zamjera proračunu što planira sredstva iako nema pokazatelja da će Grad dobiti sredstva za saniranje deponija baliranog otpada.

– Osim toga, mi mislimo da ovakvo vođenje grada nije dobro. Previše se ulaže u zgrade, a premalo u ljude. Mi izumiremo, a nema mjera koje bi izašle ususret obiteljima pa mlade obitelji odlaze živjeti u naselja izvan grada. Pretvaramo se u grad penzionera, jer nemamo aktivnu razvojnu obiteljsku politiku – ustvrdio je Ilčić.

Cvetko: Grad niti ne namjerava koristiti europski novac

Otilija Cvetko je ispred Kluba vijećnika HDZ-a ustvrdila da je novi proračun za čak 120 milijuna, gledano prema prihodima, veći od izvršenog proračuna za 2015. godinu!

– Nadalje, rashodi za Gradske bazene iznose 6 milijuna kuna, više od 50 posto, odnosno 3,3 milijuna odlazi za plaće. Isto taki, lani se Bazenima za plaće davalo 1,6 milijuna kuna, dok je razliku ustanova namirila iz vlastitih prihoda – istaknula je jedan detalj Cvetko, a izrazila je također nezadovoljstvo vezano uz to što u proračunu nema obveza vezana uz dugovanje APN-u i Hypo banci.

– U 2016. Grad ne misli otplaćivati glavnicu Hypo banci, već samo plaćati iznos mjesečne kamate – nezadovoljni su u HDZ-u, napominjući kako u proračunu nema ni jedne kapitalne investicije, kako Grad nema namjeru koristiti sredstva Europske unije, što je, kažu, i razumljivo kada još uvijek ne postoji razvojna strategija.

Podolnjak: Planiramo novac koji nemamo

Nezavisni Robert Podolnjak proračun nije podržao, rekao je, jer nije riješen temeljni problem – bale otpada.

– Ovo me podsjeća na film ‘Beskrajni dan’, to smo sve pričali prije godinu dana. I sada opet planiramo isto, s time da je to novac koji mi nemamo. Planiramo jedan dio od Fonda, jedan od zaduživanja, jedan od općina. Očekujemo da će se država smilovati i omogućiti nam zaduživanje i da će nam Fond dati novac za sanaciju. Osim toga, gotovo jedna trećina iznosa proračuna odnosi se na sanaciju bala! Mislim da je manja šteta od prijevremnih izbora nego od proračuna koji se neće izvršiti – obrazložio je Podolnjak.

Bunić: Grad Varaždin mora na dijetu

Proračun je onakav kakav nisam želio da bude. Na dan 31. prosinca 2014. Grad je imao 32 milijuna kuna duga, sada je isti ili nešto veći. Ovo nije realni proračun, nego popularni. Umjesto štednje, imamo ulaganje u infrastrukturu. To je proračun s kratkim horizontom. Grad varaždin mora na dijetu, mora se ustrojiti na temelju imovine i štednje, a ne beskonačnih zaduživanja. Proračun bi trebao biti sanacijski. Ja mislim da za to postoji mogućnost, i to uz minimalni utjecaj na građane – iznio je svoje viđenje proračuna HSLS-ov Željko Bunić.

Enriko Parlaj (HNS) i Ljubica Križan (SDP) iznijeli su zašto će vijećnici tih stranaka i HSU-a, naravno, podržati proračun.

Dug prema APN-u nije napravio Grad

Gradonačelnik Goran Habuš odgovorio je na zamjerke vezane uz to da vraćanje duga APN-u nije predviđeno u proračunu za iduću godinu.

– Dug prema APN-u nije napravio Grad nego Gradski stanovi. Još ne postoji formalno rješenje koje tu obvezu prebacuje na Grad pa stoga ta sredstva niti ne možemo uvrstiti u proračun. Ako onda dođe, tada ćemo odustati od nekih projekata.

Iduće godine dva rotora

Osvrnuo se detaljnije na, po njegovu viđenju, glavne stavke proračuna.

– Za dug koji vučemo predviđeno je 3,2 milijun kuna. Gradit će se dva nova rotora, jedan na raskrižju Krležine i Filićeve i jedan u Optujskoj. Opremit ćemo komunalno zonu u Brezju i staviti je u funkciju, za to je predviđeno 5,7 milijuna kuna – nabrojio je gradonačelnik dio stavki koje smatra najvažnijima.

Jednoga dana bit će riješena i kučanska rampa?

Tu svakako spada i konačni (novi) početak rješavanja problema kučanske rampe.

– Cijeli projekt izgradnje nadvožnjaka sa spojem na Zagrebačku ulicu stoji oko 52 milijuna kuna, a ove godine 2 milijuna kuna dolazi iz Ministarstva prometa za izradu studije izvodljivosti. Vjerujem da ćemo, konačno, u sljedećim godinama riješiti problem kučanske rampe – najavio je Habuš.

Naveo je i to da će se urediti trg u Habdelićevoj ulici, dovršiti sanacija ulice Ognjena Price, nastaviti sa sufinanciranjem odvodnje i kanalizacije, čime bi sva prigradska naselja dobila tu vrstu usluge. Grad za te aktivnosti daje 2,7 milijuna kuna, a Fond još 1,7 milijuna.

Za video nadzor parkirališta za bicikle 305.000 kuna

U obnovu gradskih vrtića ulaže se nešto više od 10 milijuna kuna, nastavlja se sa subvencijom sanacija pročelja i krovišta u središtu grada, za što je predviđeno 500.000 kuna. U sanaciju sportskih borilišta Graberje i Sloboda uložit će se 940.000 kuna, a 305.000 kuna stajat će video nadzor na mjestima gdje su najveća parkirališta za bicikle…

Naveo je gradonačelnik i niz mjera namijenjenih poduzentištvu, turizmu, kulturi, socijali…

– Sve ono na što su građani navikli, sve ostaje i dalje – zaključio je gradonačelnik Goran Habuš.

> Bunić: ‘Gradonačelniče, hoćete li, kako smo se kladili, platiti odojka?’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije