IZBORI Koalicija rada i solidarnosti poručuje biračima: Postoji realni treći put

Koalicija rada i solidarnosti, okupljena oko Milana Bandića, predstavila je danas, 3. studenoga u Varaždinu svoj program.

Nositelj njihove liste u III. izbornoj jedinici je Varaždinac dr.sc. Marijan Cingula, a među brojnim poznatim imenima su mag.art. Dario Vid Balog, komičar Davor Dretar-Drele, a posljednji na listi je Varaždinac Nino Lučić iz Novog vala.

– Članovi Koalicije nisu zadovoljni postojećom situacijom. Hrvatska je, kad pogledate prema Europskoj uniji, pri samome dnu po stopama gospodarskog rasta, točnije pada i bruto domaćem proizvodu. Europa se ‘diže’ dok mi, u odnosu na ostale, idemo prema dnu. Europski prosjek dohotka po glavi stanovnika u Europi iznosi 30 tisuća eura, dok je u Hrvatskoj deset tisuća. Upravo zbog toga je prvi cilj našeg programa povećanje domaće proizvodnje, što se može postići povećanjem domaće potrošnje, zamjenom uvoza za izvoz te povećanjem izvoza. Kako bismo to ostvarili kreirali smo politike, koje smo grupirali u reforme – istaknuo je ekonomist Ljubo Jurčić, predsjednik stranke Novi val.

Prve dvije temeljene reforme, prema Jurčićevim riječima, tiču se fiskalnog i monetarnog sustava.

– Bez reforma na tim područjima gospodarski rast neće biti moguć. Gotovo sve države u našoj blizini imaju manju stopu nezaposlenosti od nas. Postavlja se pitanje zašto u Hrvatskoj nema radnih mjesta? Odgovor leži u potpuno pogrešnoj strukturi investicija. Hrvati su svega 12 posto uložili u prerađivačku industriju u kojoj se otvaraju radna mjesta, a više smo investirali u spomenike i neprofitabilne djelatnosti. Rezultat dosadašnje politike je učinio Hrvatsku zemljom u kojoj se ne isplati raditi, proizvoditi i izvoziti.

Naš prvi zadatak, u monetarnoj reformi, biti će zabrana devizne klauzule i da se vrate sve funkcije kune. Iduća reforma monetranog sustava tiče se omogućavanja zaduživanja države za financiranje strateških projekata uz kamatu ne veću od dva posto, a treći je vezan uz smanjivanje javnog duga te smanjivanje nezaposlenosti – nastavio je.

Hrvatska ekonomija bi se, prema riječima Ljube Jurčića, mogla oporaviti u dvije godine.

– Iduća je reforma gospodarskog sustava, koja se tiče povećanja proizvodnje u Hrvatskoj. Potrebno je zamijeniti uvoz izvozom, povećati domaću potrošnju. U planu nam je podjela vaučera za umirovljenike koji bi proveli pet dana u hrvatskim hotelima na moru izvan sezone. Time bi zadržali 80 posto sezonske radnika i ‘pretvorili’ ih u trajnu radnu snagu. Financirali bi tople obroke zaposlenicima bonovima od 20 kuna, protiv smo rada nedjeljom, praznikom i blagdanom. Također smo protiv ulaska u europsku monetarnu uniju jer je vlastiti novac stabilizator i regulator nacionalne ekonomije – objasnio je Jurčić.

Istaknuti su i ostali ciljevi: povećanje plaća i mirovina, olakšavanje dugova hrvatskim građanima te povećanje izvoza.

– Od početka 2017. godine bi smanjili poreze za dva posto, a do kraja mandata na 20 posto.

Smatraju kako je kod investicija jedina bitna mjera isplativost proizvodnje.

Što se pak III. izborne jedinice tiče, Koalicija očekuje mandate.

– Koliko ćemo mandata dobiti, to će odrediti birači kroz pet dana. Nadamo se da će nas prepoznati kao treći put. Imamo program sa pet ciljeva, deset reformi i dvadeset politika, a tim mjerama bi direktno mogli zaposliti do 150 tisuća ljudi. Ukoliko bude potrebno, ići ćemo u koaliciju s onima koji su spremni da provedu najveći broj naših reformi i ciljeva. Cilj nam je pomoći ljudima i pokazati kako se državu može voditi bolje i uspješnije – rekao je Jurčić.

– Samo ime Koalicije govori kako su rad i solidarnost glavni u programu, ali moramo spomenuti kako su okupljeni pojedinci koji rade svakodnevno i imaju iskustva u svom području. Mi smo na sjeveru poznati po radišnosti, ali imamo veliki problem – najmanje plaće, stoga pozivam sve da zaokruže listu broj 2 – istaknula je nezavisna kandidatkinja Dijana Posavec, privatna poduzetnica iz Međimurja i prijašnja zamjenica međimurskog župana.

– Koalicija rada i solidarosti okuplja 14 stranaka, a među glavnima su pojedinici koji zaslužuju poštovanje s obzirom na dosadašnje iskustvo. Šaljemo biračima poruku kako imaju treći put, Koalicija želi djelovati integrativno, ne želimo podjele na lijeve, desne, Zagorce, Međimurce, već da Hrvatska bude jedinstvena u razvoju i etičkim standardima, ne želimo svađe već rad i solidarnost – zaključio je Marijan Cingula.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije