ORAH: Nedopustivo je da Grad prepušta studiju privatnom koncesionaru

Održivi razvoj Hrvatske danas je u Varaždinu održala konferenciju za medije kako bi još jedanput upozorila javnost i građane Varaždina i Varaždinske županije na problematiku odloženih bala smeća koje se nalaze na samom ulazu u grad Varaždin. Konferenciju za novinare je sazvao Kristijan Mavrek – nositelj liste OraH-a za III. izbornu jedinicu uz sudjelovanje Mirele Holy predsjednice OraH-a i Nevena Voće – predsjednika središnjeg programskog foruma.

Nositelj liste OraH-a za III. izbornu jedinicu Kristijan Mavrek upozorio je na sporost rješavanja najvećeg ekološkog problema grada Varaždina i Varaždinske županije. Napominje kako je 130.000 tona smeća odloženo u balama na ulazu u sam grad Varaždin, problem koji niti ova Vlada, a ni gradska uprava predvođena gradonačelnikom Habušem nije uspjela do današnjeg dana riješiti. Ističe kako su istraživanja pokazala nepobitan utjecaj na okoliš koje te bale prouzrokuju. Upozorava prvenstveno na mogući negativan utjecaj bala na podzemne vode i zagađenje obližnjeg vodocrpilišta Bartolovec, neugodnog mirisa koje bale ispuštaju, pa do negativnog utjecaja na zdravlje ljudi kroz razvoj zaraza i bolesti čime značajno utječu na kvalitetu života obližnjeg stanovništva.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy je kao saborska zastupnica u više navrata upozoravala i javno istupala zbog ovog problema. Holy napominje, kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode još 2013. godine preuzelo obavezu rješavanja zbrinjavanja ovog otpada, kako je provelo neuspješan natječaj za zbrinjavanje, a koji je po izboru koncesionara koji bi to zbrinjavanje provelo poništila Državna komisija za javnu nabavu.

Razlog poništenja natječaja je prijašnji koncesionar koji je već bio odabran od strane grada Varaždina, temeljem prethodno provedenog javnog nadmetanja. Na žalost, Ministarstvo se upustilo u spor sa Državnom komisijom za javnu nabavu i time produžila ovaj problem za nedopustivo dug vremenski period. To samo dovodi do situacije plaćanja nadoknada štete koju će novi koncesionar svakako zatražiti. Holy upozorava kako je dosta neopaženo provedena javna rasprava u kojoj se predviđa povećanje kapaciteta rada MBO postrojenja sa 35.000 na približno 95.000 tona godišnje čime se izravno trostruko podiže kapacitet postrojenja.

Predsjednik Središnjeg programskog foruma ORaH-a Neven Voća napominje kako je nedopustivo da gradska uprava prepušta provođenje studije zbrinjavanja otpada privatnom koncesionaru. Navodi kako plan zbrinjavanja mora biti u ovom slučaju naručen od strane Grada i Ministarstva te se moraju prezentirati prihvatljive tehnologije zbrinjavanja bala, a ne one koje odgovaraju privatnom koncesionaru. Ono što također zabrinjava jest da je plan koji je izradila tvrtka ECOINA, koristio kao stručnu i ekspertnu analizu Univerziteta u Leobenu u Austriji u kojoj radi ministrov savjetnik za otpad Renato Šarc.

Zaključuje kako je privatni koncesionar uzeo privatnu tvrtku koja je pak uzela ministrovog savjetnika za otpad za potrebe rješavanja javnog problema i koji je sebi prilagodio uvjete koncesije. Isto tako, Voća upozorava kako je gradonačelnik Habuš imao propuste tijekom javnog predstavljanja navedene studije te da rezultate studije nije transparentno prikazao javnosti.

Stranka ORaH – Održivi razvoj Hrvatske predlaže da se Plan kao takav ne usvoji jer ne predviđa trajnu sanaciju bala u Brezju pošto će i nakon što se utroše velika sredstva za njihovo zbrinjavanje – ostati još 40.000 tona otpada koji nisu predmet koncesije. Voća upozorava da će se trećina otpada samo preseliti iz Varaždina u Davor što je potpuno ekološki neprihvatljivo i seljenje problema iz jednu općinu u drugu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije