Gradsko vijeće Grada Lepoglave: ‘Prihodi manji za 17 do 20 posto’

U prvih šest mjesec, što se gradskog Proračuna tiče, ostvareni su prihodi od 6.471.407 kuna, dok su rashodi bili 8.593.511 kuna. Dakle, ostvaren je manjak prihoda i primitka nad rashodima i izdacima u iznosu 2.122.104 kuna, navodi se u Izvješću o izvršenju Proračuna u prvih šest mjeseci tekuće godine, a koje se našlo pred članovima Gradskog vijeća na posljednoj održanoj sjednici, piše Lepoglava.net.

Zahvaljujući prenesenom višku prihoda iz prošle godine u iznosu od 2.927.969 kuna, Gradu je za nadolazeće razdoblje ipak ostao višak sredstava od 805.864 kune.

– Prihodi su nam u odnosu na prošlu godinu dosta manji i to nekih 17 do 20 posto. Karakteristično je da su rashodi u prvoj polovici godine uvijek puno veći zato što imamo dosta prenesenih poslova iz prošle godine. Također se u to vrijeme raspisuju natječaji i provodi javna nabava, prije svega vezana za razvoj komunalne infrastrukture. Istovremeno u prvoj polovici godine daju se potpore korisnicima gradskog proračun, riječ je o stipendijama, potporama za razvoj poljoprivrede i gospodarstva te potporama organizacijama civilnog društva. U drugoj polovici godine očekujemo potpore, prije svega od resornih ministarstava, budući da se Grad Lepoglava javio na sve raspisane natječaje za njihovu dodjelu. Na žalost prisutan je trend smanjenja prihoda, prije svega prihoda od dohotka, a što je vezano uz Zakon o dohotku i Zakon o financiranju regionalne samouprave. Mi ćemo pokušati taj dio proračuna izbalansirati, najviše korištenjem fondova EU. I dalje ćemo raditi na programima usmjerenim potrebama građana, ali u skladu s realnim mogućnostima – pojasnio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS).

Pad prihoda u odnosu na proteklu godinu najizraženiji je na stavci poreza na dohodak.

Naime, na godišnjoj razini u planira se uprihodovati 9.750.000 kuna.

Do sada je po toj osnovi ostvareno 2.820.726 kuna prihoda odnosno 29,47 posto.

Razmirice oko cesta

U diskusiji koja je uslijedila nakon podnijetog Izvješća vijećnik Stjepan Črepinko (HSS) osvrnuo se na dio izvješća vezan za sanaciju klizišta u Kameničkom Podgorju pitajući zašto se prvo krenulo u sanaciju klizišta na cesti za koju je postojao alternativni pravac kretanja, dok se na cesti koja vodi prema Prebukovju i Bednji nije ništa odradilo iako su ljudi, rekao je Črepinko, to tražili.

– Ceste imaju svoju kategorizaciju i nad njima postoje različite ingerencije. Nerazvrstane i lokalne ceste su u ingerenciji Grada Lepoglave i nad njima, na temelju stvarne i realne potrebe, sanaciju provodi Grad. Što se tiče glavne ceste prema Podgorju, riječ je o županijskoj cesti i spada pod ingerenciju Županijske uprave za ceste stoga nemojte miješati kruške i jabuke – odgovorio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Pohvalio sam to što se radi, ali ste vi kao gradonačelnik trebali utjecati na ŽUC te pripomoći u sanaciji gradskim sredstvima da se sanira cesta koja je od životnog interesa za građane – replicirao je vijećnik Črepinko.

Vijećnik Robert Dukarić (HDZ) osvrnuo se na izdvajanja za školstvo i socijalu izrazivši mišljenje da je riječ o velikom nesrazmjeru budući da se za školstvo planira izdvojiti 160 tisuća kuna, a za socijalu 860 tisuća kuna.

– Previše se novca troši za socijalu. Dio tih sredstava bilo bi dobro preusmjeriti za školstvo – konstatirao je Dukarić.

– Iz izvješća je vidljivo da je proračun prenapuhan – konstatirao je vijećnik Željko Šoštarić (HSS) spočitavajući zašto se sredstva iz prošle godine nisu utrošila već se prebacuju u drugu godinu te se tako napuhava proračun, a onda se troše, istaknuo je Šoštarić, po želji gradonačelnika.

Izvješće gradonačelnika

Izvješće o svom radu u prvoj polovici godine Gradskom je vijeću podnio gradonačelnik Škvarić navodeći niz projekata i programa realiziranih u navedenom razdoblju, od uređenja lokalnih i nerazvrstanih cesta, autobusnih ugibališta, postavljanje energetski učinkovite javne rasvjete, sanacije klizišta pa do nabavke električnih bicikala.

Upravo su električni bicikli bili predmet diskusije koju je započeo vijećnik Stjepan Črepinko.

– Građani se žale da se navedeni bicikli malo koriste. Bili su viđeni samo kad ste se s njima slikali. Trebalo bi uvesti nekakve brojače da vidimo koliku kilometražu rade i koliku će uštedu na gorivu ostvariti – istaknuo je vijećnik Črepinko pitajući kako će komunalni redar na tim biciklima obilaziti udaljena gradska brdska područja.

– Zahvaljujući tim biciklima i ostalim projektima vezanima za zaštitu okoliša, Grad Lepoglava će u izvješću Ministarstva zaštite okoliša biti istaknut kao jedan od 10 gradova koji uspješno koriste sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nabavku bicikala popratile su sve televizije. Bicikli su na raspolaganju svima pa i vama. Koristiće vam zdravlju, a možda za vrijeme vožnje dođete do nekih ideja – odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

Vijećnik Čerepinko dotaknuo se i Tehnološkog centra drvne industrije opisujući ga skupom pustih želja.

– Ako Županija već deset godina ne može napraviti opću bolnicu i riješiti smeće u Brezju, kad će te vi napraviti ovako lijepu zgradu za koju Grad Lepoglava nema ni jedan kamenčić – pitao je Črepinko.

– Meni je zadovoljstvo da mi je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijeli 800 tisuća kuna za taj projekt. To je nacionalni projekt. Kada dobijemo građevinsku dozvolu projekt ćemo kandidirati prema fondovima Europske unije. Ne mogu garantirati da ćemo sredstva dobiti. O tom se projektu, gdje god da se krećem, govore kao o primjeru dobre prakse – pojasnio je gradonačelnik Škvarić.

Izvješće gradonačelnika prihvaćeno je uz dva suzdržana glasa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije