Pored Varaždina prošle kolone autobusa s izbjeglicama na putu prema Goričanu

Varaždin je danas ‘ispao iz igre’ za prihvat izbjeglica nakon što je odlučeno da se otvore koridori prema Mađarskoj na nekoliko graničnih prijelaza pa tako i prema Goričanu. Autobusi, njih 24, oko 20 sati prošli su i pored Varaždina pa nastavili put prema granici. Kasnije je put Goričana krenulo još autobusa, prema posljednjim informacijama oko 22,30 sati do granice s Mađarskom pristiglo je 34 autobusa.

Tu informaciju, koju su nam dojavili čitatelji, potvrdio nam je i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Varaždinske županije Alen Kišić.

– Tako je sada naša županija samo tranzitna. Mi smo ipak danas održali i večernji sastanak i dogovorili cjeloviti plan oko mogućeg zbrinjavanja izbjeglica u vojarni u Optujskoj. Naime, u slučaju da se situacija sutra ili sljedećih dana promijeni iz bilo kojeg od razloga, mi moramo biti pripravni za prihvat ljudi. Tako smo se, između ostalog, s HEP-om i Varkomom dogovorili oko osiguravanja struje i vode, kojih u vojarni nije bilo – rekao nam je Kišić.

> Prihvatne točke za migrante i u Dubravi K., Bednji, Donjoj Voći i Cvetlinu

Opovrgnuo je glasine, konzultirajući se s policijom, da dio izbjeglica iz Koprivnice pješači prema Ludbregu. Također je dodao da postoje pojedinačni prijelazi granice van većih skupina, ali da je riječ o sporadičnim slučajevima koje riješava policija prema redovitoj proceduri.

Varaždin je, prema prvotnome planu, trebao biti i popisni centar, rekao nam je Kišić, što bi značilo da bi izbjeglice koje bi u zemlju ušle na samome istoku bile izravno dovožene do Varaždina.

– Međutim, važno je naglasiti i neprestano naglašavati da mi njima nismo zanimljivi kao konačna destinacija. Oni su, bez obzira na ilegalni ulazak, slobodni građani, imaju 30 dana da napuste Hrvatsku. No, oni bi to, kada bi mogli, napravili za 30 minuta – slikovito objašnjava Kišić.

Dio izbjeglica granicu je pokušalo prijeći i kod mjesta Harmica, u blizini Zagreba (na fotografiji), gdje ih je dočekala slovenska interventna policija. Taj granični prijelaz te nekoliko nih prema Mađarskoj glavne su točke putem kojih su izbjeglice kretale dalje na svome putu prema zapadnoeuropskim zemljama, poglavito Njemačkoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije