Sve bliže Hrvatskoj: Izbjeglice pješače autocestom Budimpešta – Zagreb

U Mađarskoj se nastavlja agonija izbjeglica koji su se jučer ukrcali u vlak prema Austriji, no nedugo nakon polaska s kolodvora u Budimpešti zaustavljeni su u centru za registraciju u Bicskeu.

Velik broj izbjeglica koji se trenutačno nalazi u Mađarskoj odbijaju se registrirati kako bi mogli nastaviti putovanje do Njemačke i tamo tražiti azil. Regulative Europske unije propisuju kako migranti azil moraju tražiti u zemlji u koju su prvo stigli.

Stotine migranata koji su zapeli na željezničkom kolodvoru u Budimpešti krenule su pak pješke na put autocestom M7 koja spaja Budimpeštu i Zagreb preko Goričana. Od Budimpešte do GP Goričan je nešto više od 240 kilometara. Ipak vjerojatniji scenarij je da namjeravaju doći do Austrije, prenosi BBC.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je izjavila da je Hrvatska u stanju zbrinuti 3200 migranata i izbjeglica iako se ne radi o toj brojci već o 550 ljudi, ali da je pitanje kvota i dalje vrlo upitno na razini država članica Europske unije, javlja Jutarnji.hr.

Mađarski parlament danas je uveo nove antimigracijske zakone. Između ostalog, propisana je trogodišnja zatvorska kazna za ljude koji prijeđu novosagrađenu ogradu na granici sa Srbijom, a uspostavljene su i granične tranzitne zone u kojima će biti zadržani tražitelji azila dok čekaju da im se zahtjev ispita.

AUTOPLAY VIDEO U NASTAVKU: Trogodišnji Ajlan Kurdi, čija je tragična smrt privukla još veću pozornost na sudbinu izbjeglica i migranata koji nastoje početi novi život u Europi, pokopan je u petak u Kobaneu s bratom i majkom

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije