Podolnjak i Gradski stanovi: Ostavka iz moralnih razloga

Varaždinski gradski vijećnik Robert Podolnjak, višegodišnji član Upravnog vijeća Gradskih stanova, a odnedavno i predsjednik toga tijela, podnio je ostavku.

U svojoj pisanoj ostavci upućenoj predsjedniku Gradskog vijeća Grada Varaždina Josipu Hehetu, Podolnjak napominje da ostavku podnosi “iz osobnih i moralnih razloga”, s s danom 20. svibnja.

– Kada sam prije tri godine imenovan za člana JUGS-a znao sam da je riječ o ustanovi koja ima probleme veće od svih ostalih gradskih ustanova, naročito zbog sudskih sporova, koji su još u tijeku, ali sam želio pomoći u dobroj vjeri. Danas me svako raščišćavanje stanja u ustanovi podsjeća više na živi pijesak, gdje svaki pokušaj da nešto učinite dovodi do toga da sve dublje propadate u nerazmrsivi splet odnosa Grada, JUGS-a, APN-a, izvođača radova te prodavatelja zemljišta i kupaca stanova – objašnjava svoje razloge Podolnjak.

Nitko nije prihvatio njegove prijedloge

Smatra gradski vijećnik da se situacija možda mogla riješiti prije nekoliko godina da je tada ustanovu preuzeo novi ravnatelj, koji, kako navodi, ne bi bio opterećen hipotekom prošlosti. No, Podolnjak kaže kako njegov stav nije bio prihvaćen.

– Možda sam zbog toga demonstrativno trebao dati ostavku na članstvo u Upravnom vijeću, kako mi je i javno predbacivano, ali vodeći se časnim namjerama želio sam pomoći kupcima POS stanova u ulici Vilka Novaka koji su duže vrijeme prolazili pravu kalvariju. Tijekom 2013. godine nastojao sam u komunikaciji s udrugom USPOS pomoći da kupci stanova što prije riješe svoje probleme, o čemu posjedujem obimnu dokumentaciju. Sada, na žalost, čitam komentar ‘kupca u Novakovoj’ u jednom tjedniku kako nitko, pa ni ja, nije pomagao kupcima stanova i nitko se nije pridružio njihovu prosvjedu na Korzu ispred Gradske vijećnice. A upravo sam ja bio jedini vijećnik i član upravnog vijeća JUGS-a koji je došao podržati taj prosvjed, o čemu su izvijestili i mediji. Duboko me to žalosti, jer sam želio pomoći motiviran isključivo brigom za te građane – nezadovoljan je Podolnjak.

Rješenje Porezne uprave preveliki teret

Dodaje kako je predložio Upravnom vijeću da se kupcima stana na toj lokaciji smanji cijena, što se na kraju i dogodilo – Gradsko vijeće za sve stanove na toj lokaciji smanjilo je cijenu s 1012 na 964 eura po četvornom metru.

– Bez obzira na nagomilane probleme mislio sam da se kroz određeno razdoblje ustanova može stabilizirati u poslovanju i povećati svoje prihode prodajom stanova, ali je rješenje Porezne uprave o obvezi vraćanja 9,3 milijuna kuna u državni proračun praktički znatno otežalo buduću djelatnost ustanove. Bez obzira na ranije navedeno, smatram da je moralno prihvatiti dio odgovornosti što nisam uspio spriječiti nastajanje takve situacije, bez obzira na sva upozorenja koja sam godinama iznosio pa i kada sam na prosvjedu stanara USPOS-a 2013. zatražio osnivanje istražnog povjerenstva Gradskog vijeća radi utvrđivanja stvarnog stanja i poslovanja JUGS-a. I zbog tog aspekta moralne odgovornosti podnosim ostavku, jer je to primjereno demokratskoj političkoj kulturi, koju i sam želim graditi – zaključuje Podolnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije