MARIĆ U VARAŽDINU Vinička srednja škola dobit će dvorac i arboretum u vlasništvo

Ministar državne imovine Goran Marić posjetio je danas, 21. svibnja, Varaždinsku županiju gdje je održao radni sastanak sa županom Radimirom Čačićem te gradonačelnicima i načelnicima. Radni sastanak u Varaždinskoj županiji jedan je od sastanaka koje ministar provodi po županijama diljem Republike Hrvatske.

Glavna tema ovog sastanka bila su otvorena pitanja, odnosno neriješeni imovinsko-pravni predmeti po općinama i gradovima Varaždinske županije, dok je sama Županija bila koordinator, te će istu ulogu imati i u narednim sastancima. Svi načelnici i gradonačelnici na radnom sastanku imali su mogućnost iznijeti problematiku s područja svog grada i općine.

Sastanak s ministrom Marićem i njegovim suradnicima je bio vrlo koristan i plodonosan, istaknuo je župan Radimir Čačić.

– Na području Varaždinske županije imamo evidentirano 50-ak neriješenih predmeta vezanih uz državnu imovinu, a veliki dio tema je danas otvoren i bit će rješavan. Naročito je važno da je danas najavljeno da će početkom rujna biti održan novi sastanak u našoj Županiji da bismo vidjeli što je u tom razdoblju napravljeno – rekao je župan Radimir Čačić.

Napomenuo je da Varaždinska županija ima nekoliko vrlo ozbiljnih projekata, a izdvojio je dva velika i važna projekta za koje ima apsolutnu podršku Ministarstva državne imovine te suradnju.

– Upravo smo danas dobili obavijest da nam je za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i obnovu kompleksa dvorca i arboretuma Opeka u Marčanu odobreno 800.000 kuna EU novca. Pretpostavka za dobivanje 35 do 40 milijuna kuna EU sredstava za centar kompetitivnosti u Vinici jest da Srednja škola Arboretum Opeka Vinica čiji je osnivač Varaždinska županija dobije u vlasništvo taj prostor. S ministrom Marićem i njegovim suradnicima je danas dogovoreno da to napravimo u najkraćem mogućem roku kako bismo mogli povući europski novac – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Drugi projekt o kojem se razgovaralo je onaj jahaone na prostoru bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu.

– Projekt jahaone je povijesno, kulturno, turistički, gospodarski i sportski atraktivan. Dogovoreno je da će prostor jahaone biti dodijeljen Gradu Varaždinu, uz obvezu da ga na korištenje ustupe Varaždinskoj županiji. Za taj projekt smo dobili suglasnost Ministarstva obrane, kao i podršku Ministarstva državne imovine – naveo je Čačić.

I ministar Marić iznio je zadovoljstvo današnjim sastankom:

– Prije današnjeg sastanka dobili smo popis od 50-tak predmeta koji do sada nisu bili riješeni i ministarstvo će na njih reagirati što žurnije, a neke od navedenih predmeta smo razriješili već danas. Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom pokazati će svijest i spoznaju o stanju državne imovine kao i o njezinom potencijalu. Sa aktivacijom imovine po gradovima i općinama državni proračun biti će bogatiji, prihodi će se povećati, a osigurati će se investicije što za sobom povlači i nova zapošljavanja i ostanak ljudi u tim krajevima – naglasio je ministar Goran Marić.

Posebno se raspravljalo o zakonu vezanom uz poduzetničke zone, odnosno o izmjenama i dopunama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture koji je važan za Varaždinsku županiju i potencijalne ulagače, a koji je poslan u saborsku proceduru.

Također, na današnjem radnom sastanku raspravljalo se i o Zakonu o upravljanju državnom imovinom, o čijem će donošenju saborski zastupnici odlučivati u Hrvatskom saboru u petak, 25. svibnja, koji će uvelike doprinijeti rješavanju predmeta po jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije