PROGRAM Saznajte što vas čeka na ovogodišnjem Festivalu letećih gitara!

Festival letećih gitara i ove će godine Varaždin pretvoriti u pravi gitaristički centar, ne samo Hrvatske, već i šire. Osim glazbenog dijela programa, posjetitelje očekuje i bogat popratni program, izložbe, predstavljanja knjiga, radionice… Festival započinje 13. listopada, a traje do 15. listopada.

Program u petak

Program je već tradicionalno smješten u prostore Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a ovogodišnji festival otvara se senzacionalnim koncertom jednog od najboljih, ako ne i najboljeg gitarista na svijetu, Erica Galesa.

Prije svirke ovog fantastičnog gitarista, u multimedijskoj dvorani Palače Herzer s početkom u 17 sati, održati će se promocija knjige Atlantis našeg hvaljenog i uglednog riječkog gitarista i skladatelja Damira Halilić Hala.

Jedinstveno u svijetu, ovo izuzetno vrijedno izdanje knjige moglo bi biti korisno za upoznavanje s različitim tehnikama, stilovima i formama i to na ‘domaćem jeziku’, jeziku klasične gitare dok za one koji ne čitaju glazbu ovo bi mogao biti zanimljiv ulazak u svijet klasične gitare.

Program u subotu

Subota, 14. listopada, dan je za američke ugođaje i arome. Poslijepodne počinje s dvije radionice koje vode dvojica Amerikanaca: Yogi Lonich, hrvatskih korijena, rođen i odrastao u Kaliforniji, i Zack Dust, Varaždinac kojega vole i s one stranu oceana.

Ova dvojica vrlo posebnih autora i izvođača, uz dostojna pojačanja, ispunjavaju i večernji koncertni program kada s početkom u 20 sati nastupa prigodni bend Yogi Lonich & Friends, a u 21,30 sati Zack Dust i Jura Geci.

Prije samih koncertnih nastupa održati će se promocija dokumentarnog filma ‘Črni kastavec’ autora Igora Modrića.

Gitarist u fokusu je Gerald Lawrence Ricks, s nadimkom Jerry, po kojemu ga većina zna, a i po predmetku Philadelphia. Bio je veliki blues gitarist i pjevač, a važan je i po tome što mu svoju slavu doživotno duguju mnogi jučerašnji i današnji velikani gitare.

Program u nedjelju

Nedjelja, 15. listopada, predviđena je za promoviranje etikete Flying Guitar Forces United (FGFU). Poslijepodne počinje dvjema radionicama koje će voditi vrsni varaždinski majstori gitara, Nenad Resnik i profesor Ninoslav Plantak.

Od 18 sati, u predvorju glavnog ulaza u Hrvatsko narodno kazalište, posjetitelji će moći vidjeti izložbu domaćih graditelja glazbala, a večernji program posljednjeg dana festivala počinje u 19 sati, akordima skladbe ‘Citrus’ na gitari Flying V u izvedbi domaćeg benda The Farpoint Station.

Program se nastavlja u jazz ritmu poznatog Ratka Zjace i njegovog ZZ Quarteta.

Intima Boba Dylana

Posebno valja istaknuti kako subota donosi i iznimno ekskluzivan događaj ovogodišnjeg Flying Gutars Festivala, a radi se o ‘Ekskluzivnih 24 sata Boba Dylana‘ koji će se odvijati u Galerijskom centru Varaždin.

Posjetitelji će se u iznimno kratkom vremenu održavanja izložbe, svega jedan dan, moći suočiti s predmetima Boba Dylana koji zrače njegovu intimu, dio u koji javnost može zaviriti tek u iznimnim prilikama. Prisjetit ćemo se i koncerata koje je imao u Hrvatskoj, prvi upravo u Varaždinu 2008. godine, drugi u Zagrebu 2013.

Prateći program Flying Guitars Festivala 2017. bit će ponovno svakodnevne gitarske radionice te niz drugih događanja, ali i neizostavni Jam sessioni koji će se održavati svaki dan, nakon koncertnih programa, u prostorima Scene & bara Rogoz.

Glavni organizator festivala je Turistička zajednica Varaždinske županije, izvršni organizator je udruga ‘Muzički vremplov, suorganizatori su Varaždinska županija i Grad Varaždin, a program se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

Karte možete kupiti preko sustava Entrio.hr po cijeni od 50 kuna po danu ili 100 kuna paket za tri dana.

Aktualnosti vezane za festival možete pratiti i na Facebooku, a za više informacija te prijave na radionice obratite se na info@flying-guitar-festival.com.

> Program Festivala letećih gitara 2017.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije