FOTO Superjunaci i Atomsko sklonište u Varaždinu – započeo Trash film festival!

Strip, film i rock superjunaci na svečan su način u srijedu, 6. rujna, otvorili 12. izdanje Trash film festivala u Varaždinu. Bili su tu superheroji iz filmova, stripova i računalnih igara, ali i rock superheroj Bruno Langer, koji sa svojim bendom Atomsko sklonište već više od četiri desetljeća uspješno plovi hrvatskim rock vodama.

Službeno otvorenje 12. Trash festivala održano je u Kinu Gaj gdje je održan kratki, ali upečatljivi performans u kojem su, na oduševljenje brojnih trashera, a pogotovo onih najmlađih, sudjelovali superjunaci iz filmova, stripova i računalnih igara kao što su Spiderman, Thor, Loki, Winter Soldier, Starlord, Sister Repentia i drugi ali i superjunaci Udruge Trash – kultni Disco Ninja, veseli Demižon Boy i opaki Trashman.

Radi se o takozvanim cosplayevcima, ljudima koji su svoju ljubav prema superjunacima digli na višu razinu. Lovro, Sonja, Dora, Barbara, Tajana i Martina su entuzijasti koji su puno volje, vremena i novaca potrošili kako bi izradili kostime svojih najdražih superjunaka i prerušili se u njih.

– Cosplay je kostimiranje u najdražeg lika iz filma, stripa, knjige ili računalne igre. To je izuzetno skup sport. Puno energije, vremena, volje i motivacije treba da bi se izradili kostimi. To prerasta u život. Budiš se sa kantom spreja u ruci, ideš spavati s pogrebanim prstima jer si brusio taj dan, trošiš puno novca na kupnju materijala. Nije to kao odlazak u teretanu na dva sata, cosplayevci žive svoj hobi. Mi smo svi kao Peter Parker, odnosno Spiderman, jer pokušavamo hendlati posao, faks, obitelj i superjunaštvo. Drago nam je da se imamo prilike družiti i u Varaždinu na Trash film festivalu – rekli su cosplayevci koji su sudjelovali na otvorenju 12. Trash film festivala.

Nakon službenog otvorenja u Kinu Gaj, svečanost otvorenja 12. Trash film festivala nastavljena je na festivalskoj pozornici na Kapucinskom trgu gdje su ponovno vladali superjunaci. Legendarni rock superheroj Bruno Langer i njegovo Atomsko sklonište dovezli su se do Kapucinskog trga u bijeloj limuzini, prošetali crvenim tepihom i zatim svojim najvećim hitovima rasplesali i raspjevali brojne okupljene trashere.

Evo što nudi današnji program!

Nakon sjajnog svečanog otvaranja uz filmske, strip i rock superjunake, danas počinje i programski dio 12. Trash film festivala.

Od 17 do 22 sata u Kinu Gaj možete pogledati sjajne zabavne niskobudžetne akcijske, borilačke, znanstveno-fantastične i horror filmove koje su izradili amaterski filmaši iz cijeloga svijeta. Filmove iz službene konkurencije možete pogledati i sutra od 17 do 22 sata te u subotu od 17 do 19 sati.

Bit će prikazano ukupno 30 filmova iz Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, SAD-a, Australije, Kanade, Danske, Hrvatske, Bugarske i Portugala. Najbolji među njima bit će nagrađeni festivalskim nagradama – Zlatnim motorkama za borilački, akcijski, SF i horror film koje će dodijeliti stručni žiri u kojem su ove godine filmski entuzijast Boris Prole, voditelj Filmsko-kreativnog studija VANIMA Hrvoje Selec i legendarni rocker Bruno Langer, a jednu će Zlatnu motorku dodijeliti i posjetitelji festivala.

Svi posjetitelji kina će naime dobiti glasačke listiće i nakon što pogledaju filmove moći će dati svoj glas svojim favoritima i na taj im način pomoći da dođu do Zlatne motorke.

Osim filmova iz službene konkurencije, u sklopu OFF programa festivala, danas će u 18 sati u Kinu Gaj biti održana i hrvatska premijera filma ‘Život po Moskriju’ koji su izradili studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Beograda. Život po Moskriju je urbani filmski ep i crna komedija u kojoj se legendarni i kontroverzni, ali nažalost pokojni, hiphoper i osnivač rap grupe Prti Bee Gee – Davor Bobić Moskri, iznenada vraća među žive.

A osim filmova, u sklopu popratnog programa festivala, danas će biti održana i jedno sjajno predavanje. U 18 će sati naime u Caffe baru Elephant doktor znanosti Tomislav Pletenac, veliki poklonik trash filma i trash kulture općenito, održati predavanje na temu ‘Superjunaci – najveće ikone trash kulture’. Profesor Pletenac rekao nam je da će u sklopu svog predavanja pokušati objasniti kako su, kada i zašto nastali superjunaci.

Nakon predavanja, u Caffe baru Elephant će u 19 sati, drugu godinu za redom, biti održana još jedna posebna trash edicija televizijskog kviza Kvizna situacija autora i voditelja Marija Kovača i njegovog Dada Jihad tima. Izdanje Kvizne situacije bit će, u skladu s temom festivala, posvećeno superjunacima tako da će 13 ekipa, koliko ih se prijavilo za kviz, moći provjeriti svoje znanje o najvećim herojima iz stripova, filmova i računalnih igara.

Više o programu možete pronaći ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije