Gibonni uoči nastupa u Areni Varaždin: Na koncertu pripremamo velika iznenađenja

Dva velikana hrvatske glazbene scene, Oliver Dragojević i Zlatan Stipišić Gibonni, u subotu, 29. listopada, nakon splitske Spaladium Arene održavaju veliki zajednički koncert u Areni Varaždin.

> Turneja ‘Familija live’: Oliver Dragojević i Gibonni 29. listopada u Varaždinu!

Oliver i Gibonni za splitsku, varaždinsku i osječku publiku pripremaju pravi vatromet emocija, uz pjesme s novog albuma ‘Familija’ i niz drugih pjesama uz koje su odrastale brojne generacije.

> Oliver Dragojević uoči koncerta u Areni Varaždin: ‘Još se nisam umorio!’

Uoči koncerta Zlatan Stipišić Gibonni u intervjuu za naše online medije Varazdinski.hr i eMedjimurje.hr otkriva kako je došlo do suradnje, što publika može očekivati od koncerta te planove za budućnost.

Kako ste uspjeli prenijeti Mediteran tako zorno kroz pjesme na novom albumu. Ne samo zvuk, nego čak i miris, emociju?

Zato jer su nastale u takvom okolišu, krajoliku. Ta atmosfera ostavi trag u svakoj riječi i svakoj noti. Da sam pisao pjesmu dok sam spavao u vreći pod tribinama stadiona Manchester Uniteda okružen sivilom dimnjaka iz industrijske zone, možda bi zvučale kao 50 nijansi ‘sivila’, a ne sive. Atmosfera u kojoj stvaraš ostavlja trag na tvom radu, kubanska glazba meni osobno draga zvuči baš kako Kuba izgleda. E tako moja izgleda kao neki urbani Mediteran, kao Barcelona i Rim, kao Split!

Može li se reći da je ‘Familija’ vaš ‘najmediteranskiji’ album?

On je jako mediteranski baš zbog ikavice u kojoj je pisan, a ponajviše zbog Oliverove prisutnosti. Sve što on otpjeva zvuči baš kao Oliver – njegov glas i interpretacija nosi određene asocijacije i izaziva emociju kod ljudi. Mediteran, ljeto, more i ljubav, zaljubljeni par na klupi ispod tamarisa (smijeh), ma jednako kao što i ja sa svojim vokalom nosim emociju iz istog zavičaja.

Koliko dugo je nastajala ‘Familija’?

Ne mjerimo to vremenski, album je nastao iz gušta, bez ambicija, u prijateljskom druženju. Ma nismo ni znali da li bi pjevali stare ili nove pjesme. Imao sam dvije, tri nove pjesme koje sam mu pokazao, imali smo hrpu starih i dragih.

Postoji veliki opus Olivera iz vremena Runjića koje meni imponiraju, odlične pjesme koje sam htio ja otpjevati, neke moje stare koje Oliver voli i koje je on htio otpjevati. Ma sve je to oko nas bez strategija, ne bavimo se mi izgradnjom mostova i ne mjerimo količinu betona i armature, mi se pustimo pa kuda nas duša odvede. Nismo postavili rokove, jednostavno životi su nam se sreli, guštali smo bez opterećenja i sve se posložilo.

Čini se da rjeđe nastupate u posljednje vrijeme, pomno se pripremaju i biraju mjesta. Je li to bio slučaj i s Varaždinom? Niste svirali nekoliko godina ovdje, što očekujete od nastupa?

Kod mene je to tako oduvijek, pokušavam ne nastupati u jednom gradu s jednim programom. Želim da se svaki nastup razlikuje od prethodnog i znam nije to lako ispuniti, ali dugujem to svojoj publici. Posljednji put sam nastupio u Varaždinu na Špancirfestu prije tri godine i sada se vraćam s Familijom. Novi album nosi sve novo i to je najpoštenije prema publici. Imamo neki odmak, imamo nešto novo, ali dajem i podsjetnik na staro, ono što je odlično prihvaćeno sviramo i dalje.

Hoće li biti posebni gosti na koncertu, sprema li se iznenađenje ili je sve poznato?

Pripremamo velika iznenađenja, Oliver je meni gost, a ja sam njemu. Imamo instrumentalnih pojačanja, sve to zvuči svježe i novo, ali mislim da ne trebamo uzimati još neku pjevačku nadu među nas jer bi se koncert mogao produžiti do ponedjeljka.

Iz njegove bogate 50-godišnje karijere i mojih 25 ima dosta materijala, ne treba pretjerivati, ovako je intimno i tako treba ostati.

S obzirom na uspjeh albuma, možemo li očekivati ‘Familiju 2’?

Familija 2 bi za početak trebao biti foto-album, šala. Mi smo napravili ovaj album kao odmak od naših karijera, sad opet kreće svatko svojim životnim putem. Oliver ima svoje projekte, ljudi mu nude nove pjesme, on će svojim putem, ja svojim, neću još puno otkrivati, ali idem prema nečemu što još nisam radio.

Naši putevi se uvijek negdje isprepliću, vežu nas pjesme, zajedno uživamo u muzici i prijateljstvu. Mi smo jedna koalicija. Ma da mi samo netko pokaže bilo gdje u politici ili privredi koaliciju koja traje kao naša, već 25 godina!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije