Koncerti Josipe Lisac, S.A.R.S.-a i Rachida Tahe kao uvertira u finale Špancira

Drugi vikend Špancirfesta donio je nekoliko odličnih koncerata. Na Stančićevom trgu nastupio je Rachid Taha, na pozornici Vile Bedeković Josipa Lisac, dok su na Starom gradu okupljene zabavljali Bad Copy i S.A.R.S.

Bad Copy

Popevši se na pozornicu, izmamili su ogroman pljesak publike, a okupljene su pozdravili s riječima ‘To je sve za večeras, hvala Varaždin’ te tako već od starta nasmijali gledatelje. Uvodna pjesma u sat i pol dug repertoar bila je ‘Uno, due, tre‘, a nakon nje, odsvirali su pjesme naziva ‘Kafa‘ i ‘Jedna buksna‘.

Njihov nastup, ionako obogaćen duhovitim tekstovima, pojačali su prđenjem ustima i podrigivanjem u mikrofon, što je izazivalo salve smijeha kod svih prisutnih, a njihov opušten nastup pratio ih je do kraja koncerta.

Duhoviti, direktni i na trenutke vulgarni, zbijali su šale, a nisu poštedili ni Bolesnu braću, a možda najgore je prošao Justin Bieber. Uostalom, i naslov pjesme koju su pjevali jučer nosi njegovo ime, a nakon nje, priredili su kratak stand up show posvećen upravo njemu.

Nakon toga, zaredali su nekoliko hitova poput ‘Esi mi dobar‘, Ljubav ili pivo‘ i ‘Metalac‘, na kojem su izbacili i zadnji atom snage i energije iz sebe divljajući po pozornici na radost svih okupljenih.

Svoj nastup završili su pjesmom ‘Everybody dance now‘ pred nekoliko tisuća ljudi, koliko ih se skupilo do kraja koncerta, a valja napomenuti kako su Varaždinci ostali uskraćeni za bis.

S.A.R.S.

Svoj jučerašnji nastup započeli su popularnom ‘Ti, ti, ti‘, a tek nakon nje pozdravili su sve okupljenima riječima ‘Hvala što ste došli da rokamo zajedno’.

Kolika je gužva bila, svjedoči činjenica da su mnogi prvu pjesmu proveli pjevajući u redu dok su čekali da uđu u koncertni prostor, a do kraja koncerta i taj prostor je gotovo bio premalen za sve koji su željeli uživati u nastupu susjeda iz Srbije.

Svoj repertoar nastavili su pjesmom s posljednjeg albuma ‘Proljeće‘ (‘Proleće’) nazvanom ‘Ostrvo pusto‘. Nakon nje, zasvirali su svoj možda najveći hit i jedan od zaslužnih za njihov probitak na sceni. Riječ je o megahitu ‘Buđav lebac‘ kojim su bacili u trans više od pet tisuća ljubitelja njihove glazbe, a pjesma se zaorila ne samo na pozornici, već i među publikom.

Ovim mladim glazbenicima ovo je bio treći nastup na Špancirfestu te su zahvalili publici koja ih redovito bodri i podržava u sve većem broju sa svakim novim nastupom.

Gotovo cijeli koncert Varaždinci su proveli plešući i pjevajući uglas s bendom, a pjesme poput ‘Rakija‘, ‘Debeli lad‘ i ‘Mir i ljubav‘ naišle su na plodno tlo kod publike, koja je bend nagradila gromoglasnim pljeskom nakon svake pjesme.

Publika je jedva dočekala pjesmu ‘Lutka‘, a nakon nje, uslijedila je posljednja pjesma prije bisa nazvana ‘Perspektiva‘. Na spomenute dvije pjesme, sva publika je pjevala i plesala u zanosu, stvarajući tako atmosferu koju će teško zaboraviti svatko tko je bio prisutan na koncertu.

Iako je publika mislila da bisa neće biti, ekipa iz S.A.R.S.-a ga je ipak održala, a tom su prilikom ponovili prvu pjesmu večeri (‘Ti, ti, ti’). Njihov nastup završio je tradicionalnim zajedničkim slikanjem s publikom, a od Varaždina su se oprostili riječima – ‘Hvala za ljubav, energiju i prateće vokale koje ste nam dali’.

Josipa Lisac i Trio

Koncert Josipe Lisac i pratećih glazbenika bio je zakazan za 20 sati. Ipak, kašnjenje od pola sata nikome nije zasmetalo jer je publika pronalazila svoja mjesta gotovo do samog početka.

Sva popunjena mjesta dovoljan su pokazatelj zainteresiranosti publike za događaj.

Prije dolaska na pozornicu Vile Bedeković, glazbenici se dogodila mala nezgoda – imala je problema s cipelama i dugom haljinom, ali to je ubrzo riješila. Odmah se našalila na svoj račun.

– To su ti ženski trenuci, koje ću cipele odabrati, što odjenuti. Planirala sam nešto drugo, naravno, ali sam se ipak odlučila za ove šlape za španciranje – rekla je s osmijehom na licu, što je izazvalo oduševljenje kod publike i najavilo ‘prisniji’ koncert.

Koncert je željela započeti divno, stoga je najprije izražajno pročitala pjesmu Sidonije Košutić ‘Gdje si’, nakon čega je zapjevala Da li sam ti rekla da te volim i već na početku oduševila svojim vokalnim sposobnostima.

S prvim taktovima pjesme O jednoj mladosti nagrađena je velikim pljeskom, koji je ponovljen još nekoliko puta, a nakon završene izvedbe iz publike su se šaputale pohvale nevjerojatno, bravo, odlično.

– Mislim da su me golili na Špancirfestu, s obzirom da sam nastupala već dva puta. Ali, ovaj put su mi rekli dođi, ovo će biti intimniji, elitni koncert – obratila se Josipa publici te dodala kako se nadala da će održati koncert na prozoru Vile, koji su na generalnoj probi nažalost zatvorili.

Ponovno je nasmijala publiku i nastavila pjevati s glazbenicima, iako se požalila kako su morali smanjiti sastav te nije znala kako će se snaći bez trube i gitare.

Manjak sastava publika nije primjetila s obzirom na perfektne izvedbe starijih i novijih pjesama Dok razmišljam o nama, Živim po svome, Gdje Dunav ljubi nebo, On je moj, Život moj je samo most i druge te najnoviju pjesmu – Ti.

Trio je svirajući instrumental pokazao svoja umijeća, a interakcija s publikom pokazala se punim pogotkom, naročito kad je pokušavala razgovarati na kajkavskom.

Bio je to energičan koncert, Josipa je i zaplesala, pri čemu joj je ispala naušnica, ali je to nije omelo.

Nakon pjesme Danas sam luda iz publike su se čule ovacije i oduševljenje, stoga su prisutni nagrađeni još jednim hitom – Magla.

– Najljepša hvala Varaždinu, Španciru i vama dragim ljudima koji ste došli.

Prisutni su se digli na noge te za kraj otplesali i zapjevali Šetamo kroz grad i Ispočetka.

Josipin jedinstveni glas i fenomenalan bend priredili zaista su zaista izniman koncert, koji je završen riječima Neka živi Špancirfest!

Rachid Taha

Na Stančiću je s početkom u 21 sat zasvirao alžirsko-francuski aktivist i glazbenik Rachid Taha s pratećim tročlanim bendom. Taha je glazbenu karijeru započeo osamdesetih kao vlasnik noćnih klubova u Lyonu i kao član alžirskog benda Carte de Séjour, a od devedesetih djeluje kao solo glazbenik, pjesnik i borac za prava manjina u Francuskoj.

U karijeri je izdao 15-ak albuma, uključujući live albume i kompilacije, a na posljednjem albumu ‘Zoom‘ iz 2013. gostovali su mu slavni Brian Eno i Mick Jones iz The Clash.

Njihov nastup mogao bi se opisati kao veliki cirkus. Taha je na pozornicu izašao u šarenim sunčanim naočalama, šljokastom sakou i zlatnoj košulji, a ništa manje živopisno nije bio obučen ni prateći bend. Njega čine bubnjar, klavijaturist i gitarist, koji je na nekim pjesmama zasvirao i tradicionalni instrument sjeverne Afrike mandolutnju, kombinaciju mandoline i lutnje.

Njihova se glazba naziva raï, što je alžirski pop/rock koji utjecaje vuče u tradicionalnoj alžirskoj glazbi. Na koncertu je to bilo uočljivo u zvuku sintesajzera, koji je kroz razne efekte imitirao tradicijske instrumente te spomenutu mandolutnju, ali i kroz način sviranja gitare.

No, cijeli je nastup bio veliki kaos jer oni uopće ne mare o tome da sve bude po špranci, samo se odlično zabavljaju i tu energiju žele prenijeti na publiku. Moguće i da su bili pod utjecajem nekih opijata, no to nije nimalo umanjilo cjelokupnu zabavu. Primjerice, Taha je prekidao pjevati usred kitice kako bi s djetinjastim ushitom komentirao riff koji svira gitarist, a neprestano se približavao publici penjući se na zidić, gdje bi oduševljavao urnebesnim plesnim pokretima.

Koncert su započeli obradom klasika Lou ReedaWalk on the Wild Side‘, iza čega su uslijedile njegove autorske stvari i alžirski klasici. Prema kraju seta odsvirali su i poznatije stvari koje su neki u publici i zapjevali, poput ‘Ya Rayah‘ i ‘Garab‘. ‘Voila, Voila‘ je Taha posvetio svim imigrantima i svima koji se bore protiv fašizma, a ubacili su još dvije obrade, ‘Rock The Casbah‘ od The Clash, koji su Tahi najveći glazbeni uzori, a tu je pjesmu čak i prepjevao na arapski te ‘Highway to Hell‘ od AC/DC na samom kraju koncerta, u čijoj su izvedbi istinski uživali.

Na bisu je gitarist iznenadio sve u publici izvedbom dalmatinskog klasika ‘Kad si bila mala Mare‘, čiju je strofu tečno otpjevao na hrvatskom. Veliko slavlje trajalo je nešto manje od dva sata, a Taha se pokazao kao istinskim punkerom koji ne mari puno o tome što drugi misle o njemu i kako ga doživljavaju, već radi ono u čemu najviše uživa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije