GLAZBENA MLADEŽ Koncerti i brojna događanja u studenom i prosincu u Varaždinu!

U Varaždinu je proteklih mjeseci ponovo osnovana i pokrenuta Glazbena mladež Varaždin, kao ogranak Hrvatske glazbene mladeži i dio međunarodne organizacije Jeunesses Musicales koja djeluje u okviru i pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Udrugu su ovaj put pokrenuli glazbenici, glazbeni teoretičari i muzikolozi iz Varaždina čiji je cilj okupiti i angažirati čim veći broj mladih – učenika osnovnih i srednjih škola te studenata – kao i svu ostalu zainteresiranu publiku te im kroz svoje djelovanje (koncerte, glazbene radionice, predavanja i tribine) omogućiti dodatna znanja i spoznaje o glazbi.

Programi će se realizirati u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu, HNK u Varaždinu, Varaždinskim komornim orkestrom, Varaždinskim baroknim večerima te Koncertnim uredom u Varaždinu.

Projekt je zamišljen kao kontinuirani niz koncerata iz različitih vrsta glazbi, niz glazbenih radionica prilagođenih raznim uzrastima na kojima bi se polaznici praktično upoznali s određenim vrstama glazbe, niz tribina i okruglih stolova posvećenih raznim problemima u glazbi i oko glazbe te edukativni programi direktno vezani uz potrebe nastave glazbene umjetnosti.

Posebna pažnja posvetiti će se suradnji sa školama za koje će se pripremiti predstavljanje instrumenata, glazbene literature, glazbenih oblika, stilova i skladatelja uz odgovarajuće koncerte.

Sezonu će 16. studenog otvoriti duo Simon Sobočan, klarinet i Danijel Oto, klavir s koncertom u Glazbenoj školi, nakon čega do kraja godine predstoje brojna događanja: s jazz standardima će 22. studenog nastupiti ansambl The Quartet u Caffe baru Elephant, gdje će se također 25. studenog održati Imagine festival – natjecanje za mlade glazbenice i glazbenike.

U Maloj dvorani Glazbene škole će se 30. studenog održati tribina na kojoj će Petra Zidarić Gyorek govoriti o multikulturalizmu u (suvremenoj) glazbi.

ŠećeЯ, autorski koncert i promocija nosača zvuka Tene Rak održat će se 8. prosinca u Galerijskom centru, 12. prosinca slijedi koncert LadieSaxophone Quarteta i Zvezdane Novaković s djelima skladatelja 20. i 21. stoljeća u Glazbenoj školi.

Tribina na kojoj će Ivana Maričić predstaviti knjigu Nine Dragičević ‘Poznate neznanke’ i razgovarati s autoricom o ženama u glazbi tijekom povijesti održat će se 14. prosinca.

Događanja u prosincu zaključiti će udaraljkaš Stanislav Muškinja, koji će održati predavanje i koncert pod nazivom ‘Od baroka do rocka’ u Glazbenoj školi 20. prosinca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije