INTERVJU Jan Kerekeš – frontmen Cold Snapa, benda koji je 14 godina na sceni

Cold Snap je poznati hrvatski nu/groove metal sastav iz Varaždina. Donosimo intevju s frontmenom Janom Kerekešom.

Za početak malo o počecima, možda za one koji vas ne poznaju dovoljno. Kako je nastao Cold Snap?

Cold Snap je nastao 2003., još smo bili klinci, balavci koji vole metal glazbu. Bend su osnovali bivši članovi Leo Friščić, Danijel Ribić i Denis Roškarić, a njima se uskoro pridružio Ninoslav Friščić kao drugi gitarist, zatim ja kao drugi vokal i na kraju Zoran Ernoić kao basist. Počeli su koncerti, snimanja albuma, video spotova, festivali i stvaranje glazbe koju volimo. Do danas, postava benda se potpuno izmjenila, tako da smo u bendu, od prve postave, ostali samo Zoran i ja. Došli su nam sjajni dečki i krenuli smo u nove metal avanture.

Kad ste počeli, da li ste na budućnost banda gledali kao nešto “samo u snovima” ili ste znali da će se iz toga roditi nešto puno veće?

Uvijek smo sanjali, maštali i težili nečem većem. Nije jednostavno, “u moru” bendova, napredovati i razvijati se. Često je stresno i teško svima, no ako vjeruješ da sve radiš za neki viši cilj, da svima bude bolje, veći festivali, bolji albumi, ponekad je potrebno imati strpljenja, biti uporan i ne odustati od svega o čemu si sanjao.

Kako je u ono vrijeme bilo naći nekog tko će promovirati Vašu vrstu glazbe?

Ne znam je li teže danas ili je bilo teže prije 10-ak godina. Prije je bilo manje sadržaja za promovirati, no danas postoji više načina na koje možete promovirati glazbu i bend. Oko prvog albuma pomogao nam je u promociji Dancing Bear, oko drugog njamačka kuća Made in Germany-music, oko albuma World War 3 imali smo pomoć od Eclipse Record izdavačke kuće iz New Jerseya, a sada se nadamo da ćemo imati najveću promociju novog albuma koji izlazi u 2018. godini.

Na kraju rodio se veliki band, nastupali ste na brojnim velikim festivalima, ako možete s našim čitateljima podjeliti malo uspomena s tih festivala.

Ukupno smo odsvirali više od 350 koncerata diljem Europe, bili smo na nekoliko europskih turneja, velikih festivala, od kojih je definitivno najpoznatiji Wacken Open Air u Njemačkoj.. Festivali su danas postali možda najvažniji u promociji i prezentaciji glazbe i benda. Ove godine imali smo neke od najboljih koncerata Cold Snap-a ikad, tako da mislimo da veliki festivali i bolje satnice na festivalima tek čekaju Cold Snap.

Jan Kerekeš je osim i vokala, također poznati i priznati hrvatski glumac? Kako uspijevate usjkladiti vrijeme, jer je Cold Snap ipak vaše dijete?

Puno je tu odricanja, ali bez glazbe i benda, puno toga mi ne bi imalo smisla. Bend je jako utjecao na moje odrastanje, kreirao me kao osobu, ojačao me i osvjestio po pitanju mnogih stvari. Za takvo nešto uvijek treba imati vremena, tražiti još iskustva i uživati u svemu što je lijepo. Istina, ponekad bi mi bilo lakše da dan traje 48 sati.

Vratimo se Cold Snapu. Koje biste vrijeme uzeli kao najteže za band i zašto?

Svaka promjena u bendu je teška. Prvi šok nam je bio kad smo prije prve turneje morali tražiti gitarista koji će zamjeniti Ninoslava, no najteži period svakako je bio prošle godine kada smo morali otkazati američku turneju i potražiti nove gitariste umjesto Lea i bubnjara koji će doći na mjesto Denisa. Zoran i ja, pogledali smo se i znali da mislimo i želimo isto. Jači i bolji Cold Snap, zapravo po energiji želimo stari Cold Snap koji vjeruje u sebe i voli glazbu koji svira.

No, Cold Snap više nije izvorno varaždinski band (smijeh), članovi su ovdje i iz Rijeke i iz Banja Luke.

Cold Snap je izvorno još uvijek bend iz Varaždina, Dario Sambol i ja smo iz Varaždina, Zoran iz Kaniže, Zdravko iz Ludbrega, Dorian iz Rijeke i Dario Berg iz Banja Luke koji uskoro dolazi živjeti i raditi u Varaždin, tako da, nedamo se prekrstiti tako lako.

Kako ste se odlučili na to da band ima dva vokala? Moram reći da je ovo pun pogodak.

Tak je bilo na prvom albumu “Empty promises”, i mi mislimo da je pun pogodak i znamo da će fanovi uživati u novim pjesmama s dva vokala.

Ova godina je bila odlična za Vas, brdo koncerata,Krenimo redom, potkraj 5. mjeseca krenuli ste na Arasing tour, od Hrvatske, preko Njemačke, Austrije, Češke, Srbije… Nije da vam je ovo prvi takav izlet, ali možemo reči da je prvi kao headlineri toura… Kako je bilo?

Meni je to bila najbolja turneja Cold Snapa, dogodila se odlična povezanost sa svim novim članovima, nastup je postao čvrst i siguran, a uz potpisivanje velikog ugovora i odlične koncerte, upoznali smo puno organizatora koji će nas organizirati u 2018. Kada ćemo promovirati novi album.

Također, osim koncerata ljeto je donijelo i potpis ugovora s velikom izdavačkom kućom Arising Empire. Što to znači za Cold Snap?

Nova stepenica i novi izazovi. Svakako najvažniji korak za Cold Snap. Sljedeće godine, osim izlaska albuma, slavimo i 15 godina rada i znamo da će Arising Empire u suradnji s Nuclear Blastom napraviti odličnu promociju Cold Snapa i uložiti vrliki trud da nas plasiraju na tržište kao svoj novi bend.

Ovog petka u Rogozu u Varaždinu održat ćete koncert povodom 40 godina Rogoza i 14 godina Cold Snapa. Kako je vratiti se u grad iz kojeg je sve krenulo?

Uvijek predivno! Jedva čekamo koncert i veselimo se ludom druženju s našom publikom koja nas prati od početka. Znamo da će ovaj koncert svakako biti poseban. Žao nam je da nas lokalni organizatori ne zovu češće, no nije nam ni u interesu često svirati u istim mjestima. U Rogozu će sve biti u duhu dobre i žestoke zabave.

Imao sam prilike čuti da će se na koncertu snimati video materijal za potrebe spota? Možda malo više o ovome.

Da, za pjesmu Chameleon s albuma World War 3. Volimo ju svirati live i publika ju obožava, pa smo odlučili snimiti nekoliko koncerata i napraviti mix live video koji ćemo objaviti još ove godine.

Planovi za ovu godinu, nije ostalo puno od nje, ali dal ste nešto pripremili, kakav singl, možda album?

Uz video Chameleon, izaće će i animirani lyrics video za pjesmu Straight To Hell, a u studio idemo u siječnju 2018. i to u Dansku do našeg producenta Tue Madsena gdje ćemo snimiti novi album od 12 pjesama koji će Arising Empire izdati u lipnju 2018.

Jan hvala ti lijepa na ovom razgovoru, puno uspijeha želim Cold Snapu u budućnosti, a vidimo se ovog petka u Rogozu.

Hvala puno Vama na interesu i vidimo se na koncertu u Rogozu ovog petka u 22h. Nemojte odustati od metal glazbe, nemojte odustati od glazbe općenito, nemojte odustati od sebe. Puno pozdrava od vašeg Cold Snap-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije