VIDEO Radio Max 12. veljače obilježava pedeset godina emitiranja

– Ovdje Radio Cerje! – čulo se prvi put 12. veljače 1967.godine. Doduše još godinu dana prije je utemeljitelj, sadašnji direktor i vlasnik radio postaje Max, Dragutin Cerjan, samostalno izradio prvu radio stanicu i javio se u eter iz Voće Donje odnosno naselja Slivarsko, a tada je signal pokrivao samo navedeno naselje.

Obzirom da tada nije bilo gotovo nikakve literature za izradu radio stanice, faza ekperimentalnog emitiranja je potrajala malo dulje, no iz dana u dan dolazila su nova, kvalitetnija rješenja.

Nastavkom emitiranja iz Cerja Nebojse radio stanica se i dalje tehnički usavršavala tako da je čujnost bila preko dvadeset kilometara zračne linije. U ono vrijeme zakon nije dozvoljavao emitiranje privatnog radija te je ‘milicija’ često oduzimala radio stanice i zabranjivala rad tako da su prekidi emitiranja bili česti.

No u nekim momentima uvijek je bila spremna još jedna radio stanica pa netom nakon oduzimanja u eteru bi se opet čulo ‘Ovdje Radio Cerje.’

U takvim, ne baš lijepim uvjetima, te teškim naporima i financijskim problemima, emitiranje je teklo gotovo neprekidno.

Sav taj trud ipak nije prošao nezapaženo pa je 1970. godine Krsto Papić snimio o maloj radiostanici iz Cerja Nebojse – dokumentarni film pod naslovom ‘Nek se čuje i naš glas’, koji je 1971. godine bio nagrađen na festivalu u Oberhausenu.

Uz stalne prijetnje zatvorom, pedesetak oduzetih radio stanica, od 1990. godine počelo je emitiranje na UKV području pod nazivom ‘Radio Drago’, a tek se stvaranjem hrvatske države moglo odahnuti.

Firma ‘Radio Max’ d.o.o. registrirana je 1994. godine na Trgovačkom sudu u Varaždinu. Koncesija je dobivena 1998. godine čime je ostvaren dugogodišnji san obitelji Cerjan.

Čitavo vrijeme domovinskog rata ‘Radio Max’ je svojim programom bio okrenut braniteljima i svim učesnicima domovinskog rata, a za tu domoljubnu notu dokaz su mnogobrojna priznanja i zahvalnice od državnih, humanitarnih i mnogih drugih organizacija.

Priznanje za 40-godišnje vođenje ‘Radio postaje Max’ direktoru i vlasniku Dragutinu Cerjanu stiglo je 2007. godine od udruženja HURIN, a isto tako te godine i nagrada Općine Maruševec za promicanje imena Općine.

Iz svega navedenog vidljivo je da je, nakon Radija Varaždina, odnosno Radio Varteksa, kako se ranije zvao, Radio Max, drugi radio po starosti u Varaždinskoj županiji.

Ove godine Radio Max navršava 50 godina emitiranja, ima četiri stalno zaposlenih i emitira 24 sata program na frekvenciji 99,3 MHz a po mnogim ispitivanjima slušanosti, uvijek je pri vrhu u Varaždinskoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije