Siniša Kolarić Koki: ‘Projekt Indiv.dual moj je osobni i glazbeni iskorak’

U subotu će Rogoz uistinu imati što za ponuditi! Osim benda Sowas koji će predstaviti svoj album prvijenac, u Rogozu će dio svog projekta elektronske glazbe Indiv.dual predstaviti i Siniša Kolarić Koki, upravo na poziv Siniše Sovića iz benda Sowas. Riječ je o, kako sam Kolarić kaže, malim elektroničkim simfonijama.

– Ne volim puno pričati o svojem radu, oni koji me poznaju znaju da sam na varaždinskoj rock sceni od 1980. Sudjelovao sam u raznim bendovima i sve su to bili grupni projekti, za razliku od ovog. Svirao sam u različitim žanrovima rocka, dok je ovo posve novo područje – kazao nam je na samom početku Siniša.

Iako se aktivno bavi glazbom, ne smatra se glazbenikom u klasičnom smislu. Zanimljivo je kako, zbog naravi samog projekta, nije uopće planirao prezentirati svoj rad na ovakav način.

> VIDEO + INTERVJU Sowas u subotu promovira album Golden Veil, preslušajte ga sad!

– Ovo je moj osobni projekt, prvi put radim samostalno, izvan okvira nekog benda. Ustvari sam se počeo koristiti softverskim mogućnostima i elektronikom, a, za razliku od sviranja u bendu, ovdje je kreativni proces od početka do kraja pod mojom kontrolom – kazao nam je Siniša.

Stvaranje kao meditacija

Svaki dio procesa Siniša je odradio sam, od komponiranja do snimanja i produciranja. Iz tog razloga naslov projekta i jest Indiv.dual. Taj kreativni proces uvijek je bilo ono što ga je najviše zanimalo.

Sve je započelo prije šest do sedam godina. Siniši projekt predstavlja mnogo više od još jedne glazbene avanture, prije je to vrsta osobne terapije i meditacije.

– Stvaram za sebe, ne za druge, i to mi daje velik zamah u kreativnom procesu jer nisam ograničen nikakvim očekivanjima. Nema očekivanja niti me zanima toliko što bi drugi rekli o mojoj glazbi. Isključivo se radi o tome da ja kroz glazbu izrazim svoj senzibilitet, što je moguće jer nisam ograničen stilovima ili žanrovima, niti komercijalnim očekivanjima. Proces proizvodnje, od učenja rada softverom, svladavanja tehnike rada, komponiranja, uobličavanja toga u neku zatvorenu strukturu, za mene je oblik meditacije.

Rad na tom glazbenom projektu, ističe Siniša, njegov je način da zakorači u jedan posve drugačiji svijet, drugu stvarnost udaljenu od od svakodnevnice. Posljedično to vodi do neovisnosti od vanjskih utjecaja bilo koje vrste.

Bez pravila

Ulazak u svijet elektroničke glazbe Siniši je predstavljao početak u kojem se nije imao ni o što osloniti. Trebalo je početi iz početka, a mjesec dana bilo je potrebno da se ovlada ‘alatima’. Nakon toga slijedio je teži dio – stvaranje.

– Zanimljivo je za elektroničku glazbu da ona ima neslućene mogućnosti izražavanja, za razliku od postave nekog klasičnog rock benda koja je ograničena i zvukovno, i instrumentalno, i rasporedom akorda. Kod elektroničke glazbe toga nema, vi se bavite zvukovima, šumovima, metrikom i nekim ritmovima, ali to u biti kreirate sami. Naravno, ako to hoćete. Ako se želite zadržati na nekom žanru, onda se držite pravila tog žanra. No mene to ne zanima, ja sam postavljam pravila. Zapravo, pravila uopće nema. I to je najveći izazov u svemu tome.

Iako je dio Indiv.dual projekta uvelike hermetičan, u subotu će biti prezentiran dio koji je, kako kaže Siniša, prijemčiv za širu publiku. Riječ je o albumima Indiv.dual Clubing i Indiv.dual Team Building koje imaju dosta plesnih elemenata.

Pisanje dnevnika

Što se tiče samih ideja iz kojih skladbe nastaju, njih nalazi posvuda.

– Glazba se ne stavara samo za laptopom. Veći dio neke ideje ili atmosfere mi dolazi negdje drugdje, na planinarenju ili na biciklu. Tu osnovnu ideju zadržim u glavi i onda najprije pokušam napraviti neku osnovnu bilješku. Skladba se potom razvija u nekom smjeru koji nije unaprijed određen. Ona ima neke repetitivne djelove, no nikad ne završava na onaj način na koji počinje. Obično su te skladbe inspirirane nečim iz stvarnog života.

Indiv.dual tako je u isto vrijeme posvećivanje umjetnosti van unaprijed postavljenih granica, no i osobni projekt, koji slušateljima i ne daje previše smjernica za razumijevanje.

– Moja glazba je poput pisanja dnevnika, samo što to ne radite riječima već glazbom. Zbog toga moja glazba i jest malo ezoterična i to nitko drugi ne može shvatiti ako mu ne objasnite. Svaka skladba mene asocira na neki događaj ili određeno iskustvo. To je na neki način vođenje glazbenog dnevnika. Indiv.dual je istodobno moj osobni iskorak i glazbeni iskorak izvan okvira u kojim se do sad znalo za moj glazbeni angažman.

Ako želite čuti o kakvim je ‘malim elektroničkim simfonijama’ riječ, link u nastavku vodi do projekta Indiv.dual.

> Siniša Kolarić Koki – Indiv.dual

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije