Otvorene Varaždinske barokne večeri, posjetitelji uživali u Cervantesovoj operi

U petak, 23. rujna, u 20 sati u varaždinskoj Katedrali svečano su otvorene 46. Varaždinske barokne večeri. Pod dirigentskom palicom Dade Ruže, himnu je izveo Komorni vokalni ansambl Glazbene škole Varaždin, a na svečanom koncertu otvorenja španjolski gosti predvođeni umjetničkim voditeljem violončelistom Josetxom Obregonom izveli su Komorni koncert za blokflautu, obou, violinu, violončelo i basso continuo u g-molu Antonija Vivaldija i Cervantesove opere skladatelja Antonia Caldare.

Posjetiteljima su se uoči nastupa španjolskog ansambla La Ritirata obratili varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Eduardo Aznar Campos te ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

– Svakim Baroknim večerima treba dodati neki začin, mirodiju, osobnost ili temperament, a ove godine imamo posebnu čast i priliku da imamo najjači začin, mirodiju, osobnost i temperament jer je zemlja partner ove godine Španjolska. Ja se ovom prilikom zahvaljujem veleposlaniku Kraljevine Španjolske Njegovoj Ekselenciji Eduardu Aznaru Camposu na trudu koji je uložio u organizaciju ovih Baroknih večeri i financijskim sredstvima koje je dala njegova zemlja. Ovo su možda jedne od nainteresantnijih i najtemperamentnijih Baroknih večeri do sada – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Goran Habuš je spomenuo i zahvalio ljudima koji su zaslužni za Varaždinske barokne večeri, a posebno je zahvalio ljudima koji već dugi niz godina osmišljaju i organiziraju Barokne večeri: predsjednici žirija Varaždinskih baroknih večeri Zdenki Weber, ravnatelju Koncertnog ureda Varaždin Raymondu Rojniku i ravnatelju Varaždinskih baroknih večeri Davoru Bobiću.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske Njegova Ekselencija Eduardo Aznar Campos rekao je kako je za Španjolsku velika čast što ove godine sudjeluje kao zemlja partner na Varaždinskim baroknim večerima jer se ove godine obilježava 400. obljetnica smrti jednog od naistaknutijih španjolskih pisaca Miguela de Cervantesa, univerzalne figure i vodećeg predstavnika barokne književnosti Španjolske.

– Ovaj festival, zahvaljujući Antoniu Caldari i ansamblu La Ritirata, otvara se Cervantesom, a ovih dana ćemo vam predstaviti uvod u španjolsku baroknu kulturu vezanu uz vjerske osjećaje tog razdoblja. Došli smo u Varaždin odlučni u želji da naše sudjelovanje na ovom festivalu bude prvi korak k jednoj suradnji koja će se bez sumnje nastaviti i u budućnosti – rekao je ovom prilikom Eduardo Aznar Campos.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović proglasio je 46. Varaždinske večeri otvorenima.

– Svetkovina baroka počinje upravo ovdje – u gradu čija je spomenička i umjetnička baština primjer rijetko očuvane bogate barokne urbane cjeline u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Srednjeuropska i sredozemna tradicija naša su zajednička duhovna baština koja kroz univerzalnost glazbe ujedinjuje umjetnike i otvara prostor suradnji, a ona nam svima pokazuje kako povezivanje u kulturi može s uspjehom poslati poruku europskoga zajedništva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije