FOTO Jazz se vratio u grad: The Quartet odličnom svirkom napunio Medinu škrinju

Medinom škrinjom jučer su odjekivali zvuci jazza, a zasluge za prekid sušnog razdoblja po pitanju svirki ove vrste glazbe idu sastavu The Quartet.

The Quartet čine Oliver Potočnik na saksofonu, Marko Prepelić na gitari, Aleksandar Vešić na bas gitari i Neven Mehun na bubnjevima.

Da je riječ o glazbi koja nije rezervirana isključivo za uski krug poznavatelja, dokazuje usred tjedna dupkom ispunjen prostor Medine škrinje.

– Publika je bila raznovrsna, raznih generacija. Zadovoljni smo odazivom, ja sam osobno očekivao mnogo manje ljudi, tako da sam ugodno sam iznenađen. I reakcija publike je bila dobra. Mislim da im se dopalo to što smo svirali, primijetio sam da iz pjesme u pjesmu zainteresiranost raste, u jednom momentu svi su slušali što radimo – prenio nam je dio iskustva s bine Oliver Potočnik.

Na jučerašnjem repertoaru našli su se tradicionalni jazz standardi autora kao što su John Coltrane, Joe Hederson, Charlie Parker, Victor Young, Sonny Rollins, Lester Young.

– Prve skladbe koje smo svirali su rani počeci, tako da smo kroz prvi set gradili neku povijesnu priču, da bi ga priveli kraju sa standardom koji smo povezali sa hip-hopom – rekao nam je Oliver Potočnik nakon svirke.

Neke od poznatijih skladbi koje je kvartet izvodio su Recorda Me, St. Thomas, Night in Tunisia, Mr. PC, Skylark…

Kako je jedna od osnovnih osobina jazza da je veliki naglasak na improvizaciji, tako su se kroz jučerašnji koncert solistički izmjenjivali svi članovi sastava i više nego uvjerljivo pružili svoj doprinos cjelokupnoj izvedbi.

Zanimalo nas je što članovi The Quarteta misle o tome ima li dovoljno jazz koncerata u Varaždinu.

– Nažalost, nema dovoljno jazza, ali se nadam da će s vremenom krenuti na bolje. Mislim i da ne treba generalizirati da je riječ o nekoj ‘ekskluzivnoj’ vrsti glazbe, namijenjenoj samo poznavateljima jazza. Ima pojedinaca koji to vole i znaju kako jazz funkcionira, a ima i slušača koji jednostavno uživaju i vole taj stil glazbe. Pojam jazza danas je širok i nadovezuje se na različite žanrove, tako da vjerujem da se svatko nađe u nečemu – rekao nam je Potočnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije