Štolcer u oku Ruse Trajkove i glazbi Zagrebačke filharmonije

>> Štolcer u oku Ruse Trajkove i glazbi Zagrebačke filharmonije

Program 43. Majskog muzičkog memorijala Josip Štolcer Slavenski koji je ove godine posvećen 120-toj godišnjici skladateljeva rođenja u Čakovcu otvoren je izložbom ‘Vrijeme bez vremena mjeri se satom’ akademske slikarice i profesorice, Ruse Trajkove i gostovanjem Zagrebačke filharmonije. Predsjednica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja na 13 izloženih platna, inspiriranih glazbom Slavenskog, istražuje pojam vremena te propituje njegovu prirodu.

– Moja inspiracija Slavenskim traje već dvije godine, kazala je Rusa Trajkova. Isprva sam mislila da možda i nisam dorasla tomu da ga interpretiram i da ga privedem u nekakve oblike, boje i linije, no nakon dvije godine sam se odvažila i uspjela pronaći inspiraciju u njegovim djelima, pogotovo u njegovoj Simfoniji Orijenta pa se u djelima i vide potezi u tom ritmu, u toj harmoniji i disharmoniji, skladu i neskladu Orijenta.

Sam postupak prenošenja Slavenskog i nije bio toliko težak s obzirom na to da ja i inače koristim glazbu kao inspiraciju kad stvaram. Dvije godine, ponavljam, trajala je ta nekakva akumulacija da uopće doprem do njega i često sam se pitala bi li Slavenski uopće bio zadovoljan time što vidi, odnosno načinom na koji sam to interpretirala. Ovim djelima htjela sam zapravo zabilježiti taj trenutak u vremenu koji je vječan, kao što je vječan i sam Slavenski.

O autorici i djelima govorila je Tanja Karas, povjesničarka umjetnosti,istaknuvši kako je svojstvo umjetnosti kao medija stvaranje sjecišta fizičkih, društvenih i kulturnih kretanja zaobilazeći pritom ograničenost vremenom. Upravo to svojstvo pruža nam povlasticu uživanja u bezvremenim glazbenim ostvarenjima Josipa Štolcera Slavenskog, skladatelja čiji senzibilitet prepoznajemo i danas. Štolcerova glazba na slušatelja ostavlja snažan i upečatljiv trag u sličnoj maniri kao i slikarska platna Ruse Trajkove tvoreći tako magičan gotovo poetski spoj koji će zasigurno pronaći svoje mjesto u vječnosti.

U izložbenom salonu Centra za kulturu Čakovec izloženo je trinaest ulja na platnu, a motivi su kako je sama autorica istaknula, Štolcerova obitelj. Formatom najveća slika je sam Josip Štolcer Slavenski, koja je rađena po studiji, a ostala djela su njegova majka, otac, žena i njegove sestre. Otvorenje izložbe i Majskog memorijala upotpunjeno je odličnim nastupom Pjevačkog zbora ‘Josip Štolcer Slavenski’ koji pomogao na ovaj način odati počast 120. obljetnici rođenja slavnog skladatelja.

Štolcerov Nokturno u izvedbi Zagrebačke filharmonije

Prva večer 43. Majskog muzičkog memorijala završila je koncertom Zagrebačke filharmonije, orkestra 145-godišnje tradicije, vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Orkestrom je ravnao Krešimir Batinić, jedan od najtalentiranijih hrvatskih dirigenata mlađe generacije, a posebna gošća bila je Iva Krušić, studentica je pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koja je osvojila već brojne nagrade u solo pjevanju. Na koncertu je između ostalog izvedeno i djelo Josipa Štolcera Slavenskog ‘Nokturno’, koje je Slavenski napisao upravo za Zagrebačku filharmoniju 1920. godine, kazao je Ladislav Varga, ravnatelj Centra, a samu svečanost otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

43. Majski muzički memorijal nastavlja se danas (srijeda 11. svibnja) , kada će u 19 sati u Muzeju Međimurja biti otvorena izložba ‘Vrag vas skeljil Međimurci idemo pljesat’. Nakon toga u Centru za kulturu u 20 sati slijedi vrhunska glazbena poslastica koju će ponuditi Zbor i orkestar muzičke akademije u Zagrebu s više od dvjesto glazbenika na pozornici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije