Dramatično: ‘Magda Bonsai’ mladog Luke Mavretića u četvrtak u Rogozu

U četvrtak 28. travnja u 18 sati na sceni Zvonimir Rogoz održava se scensko čitanje teksta ‘Magda Bonsai’ Luke Mavretića.

Redatelj je Dražen Krešić, a sudjeluju glumci HNK u Varaždinu: Ivana Zanjko, Ivica Pucar, Ljiljana Bogojević i Zdenko Brlek.

Nakon čitanja slijedi razgovor s autorom teksta, koji moderira Ksenija Krčar.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, u suradnji s Odsjekom dramaturgije Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu raspisalo je i objavilo u 2015. godini poziv za predstavljanja mladih dramskih autora. Pristigla su četiri teksta studenata dramaturgije ADU u Zagrebu.

Za projekt ‘Dramatično’ odabrana su dva teksta: ‘Magda Bonsai’ Luke Mavretića i ‘Pravi igrači’ Beatrice Kurbel.

Projekt vode polaznici stručnog osposobljavanja (režija) u HNK u Varaždinu Julia Klier i Dražen Krešić, pod mentorstvom redateljice Ksenije Krčar.

Luka Mavretić rođen je 1991. u Karlovcu. Student je MA studija Dramaturgije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Piše filmske scenarije i dramske tekstove, a svoju je poeziju dosad objavljivao u svim značajnijim hrvatskim časopisima za kulturu poput Zareza, Quoruma, Književne republike i Poezije. Laureat je natječaja ‘Na vrh jezika’ u izdanju Algoritma i natječaja ‘Zdravko Pucak’ za mlade pjesnike u izdanju Matice hrvatske Karlovac. Autor je dviju zbirki poezije.

Surađivao je na filmskim i kazališnim studentskim projektima, a 2013. godine na predstavi ‘Mirni dani’ u Mixing Partu u Zagrebačkom kazalištu mladih radio je kao asistent dramaturgije. Njegov dramski tekst ‘Na vratima Karmen’ izveden je na javnim čitanjima drama studenata dramaturgije DeSADU 2013. godine. Vodio je radionice kreativnoga pisanja za djecu.

Magda Bonsai

Dva bračna para dijeli zid između stanova. Mlađi par posebno je skoncentriran na prisluškivanje i analiziranje života susjednog para. Kada jednog dana susjedni par pokuca na vrata i dođe u goste da se upoznaju, mlađi par primoran je da se suoči sa čudnim situacijama, životnim odlukama, pa čak i spoznajama zakopanim u dubinama vlastitog bića.

Postoji li razlika između života u Malom Gradu i u Velikom Gradu? Postoje li ljudi specijalizirani za otklanjanje boli? Kako je jedan obični nimbostratus postao državni neprijatelj broj jedan? Na ta, ali i na mnoga druga pitanja, odgovore je pokušao pronaći Luka Mavretić u svome dramskom tekstu ‘Magda Bonsai’.

To je tekst koji se bavi ljudskim stanjem, tragedijom, depresijom i suživotom. Očigledno inspiriran antidramom, Luka kroz jedinstven stilski izričaj ne propušta priliku ozbiljno kritizirati suvremeno društvo.

‘Magda Bonsai’ tekst je smješten u utopijsko društvo u kojem nema nikakvih problema, u svojevrsni Pleasentville, iz čije pozicije društvena kritika sijeva britko kroz komično i uopćeno.

Luka je zabrinut za budućnost čovjeka zbog rastuće udaljenosti među ljudima, potpirene razvojem tehnologije i korporativnom dominacijom. ‘Magda Bonsai’ spaja intimnu ljudsku priču o gubitku s društvenom analizom i društvenom kritikom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije