Fenomen band: U početku su, zbog sličnosti imena, mislili da smo Feminnem

Mnogo je bendova u posljednje vrijeme koje traže svoje mjesto pod ‘glazbenim nebom’. Jedan od njih je i glazbeni sastav Fenomen, koji djeluje osam godina, a varaždinski su dečki snimili i tri autorska singla, a za svaki je napravljen i spot.

– Od 2007. godine sviramo zajedno, a nastali smo raspadom dvaju bendova. Nismo se zezali već smo odmah počeli raditi ozbiljno, s obzirom da smo svi imali ranijeg iskustva – rekao je Vedran Vugrin, član benda, koji svira klavijature i harmoniku te se ne smatra glavnim jer kako kaže, nemaju frontmena već svi funkcioniraju zajedno.

Uz njega sastav čine Vedran Huđek na bubnjevima, Renato Katalenić je glavni vokal i na udaraljkama, Goran Vuk bas gitara i Matija Horvat na gitari i trubi.

Od osnivanja pa do danas u nepromijenjenom sastavu

– Od dana osnivanja sviramo u nepromijenjenom sastavu, što je rijetkost, a svi smo učlanjeni u Hrvatsku glazbenu uniju.

Grupa primarno djeluje na području sjeverne, sjeverozapadne Hrvatske, ali imaju poneku gažu u inozemstvu.

– Sviramo po klubovima, svadbama, svake smo godine na Špancirfestu, a volimo nastupati na humanitarnim koncertima. Imamo nastupe i u Slovačkoj, gdje sviramo hrvatskim iseljenicima.

Repertoar svirke čini zabavna i pop-rock glazba, domaća i strana, ali narodnoj glazbi, takozvanim cajkama, nisu skloni.

– S obzirom da sviramo pretežno na vjenčanjima, uvijek trebamo vježbati i učiti nove pjesme. Probe imamo bar dva puta tjedno, ovisno o slobodnom vremenu s obzirom da smo svi zaposleni – objasnio je Vedran.

Kad pak nisu angažirani na vjenčanjima, sviraju po klubovima, tako da su zauzeti mjesecima unaprijed.

– Ponekad bude naporno, ali uživamo u glazbi, koja je dio našeg života, većini i od malih nogu. Svaki nastup stvara nove uspomene i angedote, naročito kad smo tek počeli svirati zajedno – kazao je Vedran te se prisjetio početaka i kako je bend dobio ime.

– Matijina mama je stigla na jednu probu s papirom na kojem je ispisala mnogo imena te smo odabrali Fenomen jer je bilo zvučno ime. Ipak, u početku su nas, zbog sličnosti imena, dosta mijenjali s tadašnjim ženskim sastavom Feminnem – ispričao je.

Tri singla zasad, u planu album

Kontinuitetom nastupa usavršavali su vlastite glazbene i zabavljačke sposobnosti te su 2013. godine odlučili da je vrijeme za nešto novo.

– Htjeli smo učiniti korak više u karijeri, stoga smo se odlučili ozbiljnije ući u ‘glazbene vode’. Početkom 2013. godine, u suradnji s našim kolegama glazbenicima, posebice sa Tonijem Ćosićem, izdali smo prvi autorski singl ‘Ti’. Krajem iste godine izdan je drugi singl, ‘Zašto sa mnom je. Iduće, dakle, 2014. godine nastala je pjesma Anonimna i ne planiramo prestati s autorskim radom – rekao je Vedran.

Za sve je singlove snimljen i spot u čije je stvaranje potrebno utrošiti dosta vremena.

– Oko snimanja spota je mnogo posla, okvirno tri ili četiri mjeseca jer želiš da bude savršeno, a često s nečim ‘zezneš’.

Pred glazbenicima je mnogo nastupa, ali uvijek imaju neke ciljeve kojima teže.

– Neka sve ide svojim tokom, ali želimo napraviti još singlova kako bismo naš rad, kroz dogledno vrijeme, mogli zaokružiti albumom – zaključio je Vedran.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije