Drone Hunter: Nemaju vokal, ali snimili su album i bili na turneji Europom

Varaždinski instrumentalni riff worship rock bend (kako su oni sami to rekli), prije nekoliko dana je proslavio treću obljetnicu postojanja. Tročlanu postavu čine Filip (Fitz) Hajdarović na gitari, Luka Klen na bas gitari i Marko Gotal (Rus) na bubnjevima. Ususret njihovom koncertu u Koprivnici ovog četvrtka, napravili smo kratki presjek njihove dosadašnje karijere.

Cijela priča počela je u kolovozu 2012. godine.

– Počelo je tako da je Rus stavio oglas na stranicu Hrvatske udruge glazbenika, a ja sam mu se javio jer mi se njegova ideja činila zanimljivom. Nakon prvotnog neuspjeha pri traženju basista, pojavio se Luka i počeli smo raditi planove i kreirati ideje. Niti jednome od nas ovo nije bio prvi bend, tako da smo otprilike znali što radimo – započeo je priču o osnivanju Drone Huntera Filip.

Nakon kraćeg razmišljanja o mogućem pjevaču u bendu brzo su odustali jer im je tako najviše odgovaralo.

– Neka ideja je bila da bih možda ja bio vokal u bendu, ali nisam imao previše volje za pisanjem tekstova, tako da smo odustali od te ideje, a uostalom, i bolje je tako, barem svo troje zajedno s opremom stanemo u jedan auto – nastavio je duhovito Fitz.

Prve četiri probe iznjedrilre su i prve četiri pjesme koje su zadržale svoj izvorni oblik od prvog dana, a nakon šest gotovih pjesama, odlučili su da je vrijeme za prvi nastup.

– Prvi puta smo nastupali na MK Baroker moto susretu na Dravi, a bilo je odlično, iako smo svirali u 18 sati pred 15-ak ljudi. Nas to nije smetalo, dapače, odlično smo se zabavili.

Nakon 10 gotovih pjesama, dečki su odlučili da je došlo vrijeme za snimanje prvog albuma.

– Trebalo nam je punih godinu dana da kompletiramo sve pjesme koje smo željeli staviti na album, a snimili smo sve u samo pet dana, odnosno 30 sati provedenih u studiju. Tu su nam uvelike pomogli Vlatko Blažek i Marin Kereša, koji su odradili snimanje, miks i mastering, dok smo za omot iskoristili Rusa, odnosno njegovu fotografiju antena na jednoj zgradi – pojasnili su Fitz i Luka.

Također, dečki su svoj privijenac izdali i u obliku audio kazete, a kako kažu, sve su sami snimali preko linije, dok su naljepnice izradili koristeći se pisačom mašinom.

– Činilo nam se fora, nešto malo drugačije i retro, a na kraju se pokazalo kao pun pogodak – objasnili su.

Dosad dečki iza sebe imaju više od 60 koncerata, a ostvarili su svoj san i prošle godine odradili europsku turneju.

– Turneja je počela koncertom u Zagrebu, a nakon toga posjetili smo Austriju, Njemačku i Belgiju, a predah uzeli u Nizozemskoj, točnije Amsterdamu. Prije samog odlaska na turneju, proveli smo šest mjeseci dogovarajući koncerte, a možda najteži dio toga svega bio je dobiti odgovor od kontakata kojima smo se javljali, a nekima smo u više navrata slali mailove dok nismo dobili odgovor – ispričali su.

Na turneji kažu, najviše su se zabavili putujući kombijem, u jednom slučaju čak i 800 kilometara u komadu kako bi došli do grada u kojem su imali sljedeći nastup.

– Kad smo u kombiju, ne može biti dosadno, iako nemamo radio. Glupiranje i zezancija su obavezni dio naših putovanja, a dobro smo se i nasmijali kad sam mislio da je Ausfahrt (na njemačkom izlaz) grad u Njemačkoj. Dobro su mi se narugali – šaljivo je prepričao Luka anegdotu s putovanja.

Zanimljivo je bilo i u Amsterdamu, koji su obišli turistički.

– Izgubio nam se tehničar prilikom boravka u Amsterdamu, tražili smo ga više od dva sata, a čak smo zvali policiju i hitnu ne bismo li ga našli, s obzirom da nije imao mobitel sa sobom. Nasreću, pronašli smo ga pa smo mogli nastaviti razgledavati Amsterdam i uživati u njegovim blagodatima. Htjeli smo posjetiti neke muzeje, ali upad je bio 15 eura, tako da smo odustali od toga, ali smo zato naletjeli na peep show za samo dva eura, a kad si u Amsterdamu, to se naprosto ne propušta – rekli su nam dečki kroz smijeh.

Također, pamte još jedan događaj s turneje, i to onaj na samom kraju.

– Gazda kluba je za vrijeme našeg nastupa hodao uokolo sa šeširom, skupljajući u njega novac od posjetitelja kako bi platio naš nastup, a uspješan kraj turneje s koje nismo došli kući u minusu, odlučili smo proslaviti uz pizzu u selu u okolici Varaždina. Veselio sam se toj pizzi još od Minchena – šaljiv je bio Fitz.

Kao najdraži koncert, Luka je istaknuo onaj u Mainzu u Njemačkoj, gdje su ih dva puta zvali na bis, dok je Fitzu najdraži onaj u Kopru u Sloveniji. Glavni razlog je taj što se čak desetak ljudi popelo k njima na pozornicu, a oduševili su ih i vino i hrana kojima su ih nudili domaćini. Pamte i koncert u Kotoribi, gdje su na prve dvije pjesme bila samo četvorica u publici, dok su do kraja koncerta ostali samo članovi benda i njihov tehničar.

2014. godinu su zaključili nastupom u Varaždinu, a kako su sami rekli, to je bio odličan kraj jedne zanimljive avanture.

– Ova turneja nam je bila odlično životno iskustvo, ali i dokaz da i mali bendovi poput nas mogu otići na turneju i ispuniti svoj san. Upoznali smo druge kulture, zanimljive ljude i stvorili konktakte za budućnost, a u nekoliko mjesta možemo imati koncert kad god nam bude volja.

Za budućnost, kažu, cilj im je nastaviti stvarati nove pjesme kako bi mogli snimiti još jedan album, ali i ponovni odlazak na turneju na proljeće, gdje će predstavljati svoj novi album.

Za sve zainteresirane, Drone Hunter možete pogledati već ovog četvrtka, 13. kolovoza, u Koprivnici na Rocklive festivalu, a prema njihovim riječima, očekuju mnogo posjetitelja, dobar koncert i druženje s ostalim izvođačima, ali i pregršt hrane i pića.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije