ZNANOST U ŠKOLI Higgsov bozon pronađen u Prvoj gimnaziji u Varaždinu!

>> U prvoj održan MasterClass: učenici sudjelovali u znanstvenom istraživanju

Uoči Dana darovitih učenika koji se obilježava 21. ožujka, u ponedjeljak, 19. ožujka, održan je prvi MasterClass u Prvoj gimnaziji. Gosti bili prof.dr.sc. Ivica Puljak, sa Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, ujedno i član tima u CERN-u koji je radio na otkrivanju Higgsovog bozona, dr.sc. Saša Ceci, znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković, ali i voditelj emisije ‘Treći element’ na HRT 3, te dr.sc. Dinko Ferenček, također znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković.

Od 9 ujutro do 17 sati popodne, 60-ak provgimnazijalaca koji su se prijavili za sudjelovanje radilo je zajedno s gostima i profesorima fizike i informatike Prve gimnazije, te tako osjetilo kako izgleda dan jednog znanstvenika u CERN-u.

Za učenike su pripremljeni podaci temeljem kojih su tražili čestice, posebno onu koja ih je, možda i najviše zanimala: Higgsov bozon.

Neki su ga i pronašli, pa veselju nije bilo kraja.

U 16 sati uključili su se u videokonferenciju sa sjedištem u CERN-u, te sa učenicima u Genovi, Bariju, Torinu i Parizu koji su jučer u isto vrijeme provodili istraživanje.

Zajednički su usporedili rezultate istraživanja, te donijeli zaključke. Nakon punih 8 sati rada, na pitanje žele li i sljedeće godine organizaciju ovakvog događaja učenici su bili jednoglasni: Da!

Iz Prve zahvaljuju predavačima, svim profesorima, a ponajviše izvrsnim učenicima koji su spremno radili, prihvaćali izazov, te oduševljeni otišli svojim kućama, a u Prvoj gimnazijia nastavljaju sa svojim aktivnostima već danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije