NAJBOLJI! Ekipa Elektrostrojarske škole osvojila prvo mjesto u debatiranju

Učenici Elektrostrojarske škole Varaždin sudjelovali su u projektu ‘We debate’ (Erasmus +) koji se održao u gradu Larnaka na Cipru od 5. do 9. veljače.

Cilj projekta bio je pripremiti učenike za debatu u aktualnim područjima – zaštita okoliša, obnovljivi izvori energije, korištenje električnih automobila, privatizacija voda. U debatama su sudjelovali učenici 3. a (Marin Kranjec, Ivan Perković), 4. a (Erik Đuranec, Mateo Hrgarek, Lara Oreški, Antonio Pažur) i 4. g razreda (Vida Žagar). Pod vodstvom profesora Matije Škerbića i profesorice Lane Čiček učenici su s pripremama započeli prije zimskih praznika. Praznike su također proveli radno, istraživajući razne podatke i statistike te pripremajući govore na mnogobrojnim sastancima.

Prva debata putem Skypea održana je 23. siječanja, a s učenicima iz Larnake raspravljali su o dobrim i lošim stranama privatizacije voda te iskoristili priliku za bolje upoznavanje.

Osim Elektrostrojarske škole na projektu su sudjelovale škole iz Italije (Como, Milan), Španjolske (Barcelona) Cipra (Larnaka) I Turske (Istanbul). Domaćin je bila škola American Academy Larnaca, privatna i veoma cijenjena škola s gostoljubivim i ljubaznim učenicima i profesorima. Učenici su na Cipar otputovali u pratnji profesorica Tatjane Plantak, Dunje Turk i Lane Čiček.

Prve tri debate održane su u ponedjeljak, 5. veljače. Učenici će u trećoj debati tog dana zagovarali ulaganje u električne automobile s ciljem pročišćenja zraka. Debata protiv Cipra nije bila lagana, no Erik, Mateo i Lara odlično su prezentirali svoju stranu, a pljesak i pohvale nakon debate pokazale su da se sav njihov trud isplatio.

U utorak su Antonio, Marin, Ivan i Vida debatirali protiv škole iz Milana. Njihov je zadatak bio dokazati zašto povećano ulaganje u istraživanje o obnovljivim izvorima energije nije potrebno. I ova je ekipa svojim neoborivim argumentima, nastupom i samouvjerenošću osvojila simpatije i glasove publike.

Srijeda i četvrtak bili su dani za ‘mixed debates’ – učenici svih škola sudionika su u miješanim grupama debatirali o novo zadanim temama. U veoma kratkom vremenu morali su naučiti kako surađivati, prihvaćati različita mišljenja, pronaći relevantne podatke i argumente i pripremiti govore.

Petak je bio rezerviran za proglašenje pobjednika – Erik Đuranec je osvojio nagradu za najboljeg moderatora debate, a ekipa Elektrostrojarske škole Varaždin u ukupnom je natjecanju u debatiranju osvojila prvo mjesto! Zasluženo su proglašeni ‘Best National Debate Team’ te time još jednom pokazali kako se njima škola može izuzetno ponositi.

Učenici i profesori će posjet Cipru zasigurno još dugo pamtiti, ne samo po svom velikom uspjehu već i po svim prijateljstvima koja su tamo stekli.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije