MLADI I SOLIDARNI Klenovnički osnovnoškolci učili o beskućništvu i siromaštvu

U petak je u Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića u Klenovniku održana druga radionica s učenicima u sklopu dvogodišnjeg projekta ‘p.s. Pokreni solidarnost’. Tom su prilikom učenici analizom fotografija tematizirali jedan od glavnih problema Hrvatske i suvremenog svijeta – siromaštvo i beskućništvo. Danas u svijetu imamo preko tri milijarde ljudi koji žive u stanju siromaštva, a u Hrvatskoj svaki peti Hrvat živi u riziku od siromaštva. Pa dok u svijetu svakih pet sekundi umire jedna osoba od gladi, samo u kontinentalnoj Hrvatskoj 28 posto stanovništva živi na granici gladi.

Iako je broj beskućnika iz ekonomskih, društvenih, zdravstvenih i obiteljskih razloga u Hrvatskoj relativno nizak, on je sveopća pojava gradova, a naročito razvijene Europske Unije u kojoj brojimo preko 3 milijuna beskućnika. Situacija je alarmantna i u Hrvatskoj jer si svaki deseti stanovnik naše države ne može priuštiti grijanje tijekom zimskih mjeseci.

Međutim, kao što su zaključili učenici: ‘Ako se nekoga svrstava među beskućnike, to znači da on živi u tako teškim uvjetima da se nešto mora poduzeti kako bi mu se pomoglo.’

Poruka u boci

Barem će o tome pokušati osvijestiti svoje sugrađane kojim će uskoro početi slati poruke solidarnosti. Naime, osnovna škola jedina je iz Varaždinske županije koja zajedno s još 15 škola iz Hrvatske sudjeluje na velikom međunarodnom Erasmus + projektu koji u Hrvatskoj prevodi Centar za mirovne studije u Zagrebu.

Centar za mirovne studije je nevladina, neprofitna organizacija koja promiče nenasilje, ljudska prava i društvenu promjenu povezujući obrazovanje, istraživanje i aktivizam. Uz Hrvatsku, u projektu sudjeluju učenici i učitelji iz drugih europskih zemalja, poput Francuske, Španjolske i Poljske.

Projekt ‘p.s. Pokreni solidarnost’ temelji se na vrlo jednostavnoj zamisli: poruka u boci. Naime, 21. ožujka svake godine, na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice.

Na svakoj od tih razglednica stoji fotografija i poruka solidarnosti osmišljena na radionici pisanja s društvenom tematikom koju su učenici s mentorima detaljno obradili. To je njihova jednostavna poruka starijima o tome kako bismo se trebali jedni prema drugima odnositi kao bi svijet bio bolje mjesto življenja za sve nas bez obzira na nacionalnost, boju kože, spol i ostale nevažne društvene identifikacije.

Primatelji razglednice se pozivaju na odgovor putem odvojene kartice koja se šalje natrag u ured koordinacijske organizacije, Centra za mirovne studije. Organizacija odgovore prosljeđuje učeniku ili učenici koja je poslala razglednicu. Fotografije su odabrane s ciljem podizanja svijesti o različitostima u našem društvu između mladih i primatelja razglednica. Još jedan cilj je potaknuti mlade na raspravu o različitosti, diskriminaciji i percepciji te razmišljanje o vlastitim predrasudama i pogledima na izbjeglice, mlade, obitelj, siromaštvo, prava djece, društveni aktivizam i pluralizam, međugeneracijske odnose i još puno toga.

Doista, u društvu čije vrijednosti propadaju, koje je podijeljeno oko kulturoloških, vjerskih i socijalnih tema te koje pokazuje sve uočljive znake nemogućnosti iskaza gostoprimstva prema drugima, pristup obrazovanju, umjetnosti i mogućnosti izražavanja od životne je važnosti. Više no ikada ključno je raditi s djecom na percepciji te naglašavanju vrijednosti tolerancije i poštovanja koje osobu čine odgovornim građaninom.

Voditelj projekta u osnovnoj školi u Klenovniku je učitelj povijesti Željko Martan, dok je posebna suradnica projekta učiteljica engleskog jezika Anita Husnjak. U projektu za sada sudjeluje 22 učenika. Malen je to korak, ali opet od iznimne važnosti prema očekivanim pozitivnim društvenim promjenama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije