Prva gimnazija ugostila nizozemsku delegaciju za rad s darovitim učenicima

>> Prva gimnazija ugostila nizozemsku delegaciju za rad s darovitim učenicima

Prva gimnazija Varaždin danas je ugostila Lianne Hoogeveen (Dr.Sc), razvojnu psihologinju, voditeljicu Centra za proučavanje darovitosti (CBO) na Sveučilištu Radboud – Nijmegen u Nizozemskoj, ujedno i predsjednicu Odbora za akreditiranje europskih talent centara, te Monic Schijvenaars, ravnateljicu obrazovanja na Sveučilištu Radboud – Centar za društvene znanosti koja se bavi inovacijama u obrazovanju.

Susretu su nazočile i Snježana Pejnović iz Centra izvrsnosti za komunikacije, te Sanja Herceg, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu Varaždinske županije.

Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije, upoznala je goste o svim projektima, aktivnostima, događanjima, tehnološkim inovacijama u radu s učenicima koji polaze tu školu, te opisala aktivnosti Centra izvrsnosti iz informatike. Također, prenijela je viziju razvoja škole, te promišljanje o potrebi provođenja mini reformi u nastavi, te svim ostalim aktivnostima škole kojima se ne smije zanemariti niti jedno područje društveno-humanističkih, prirodnih ili tehničkih znanosti.

Izlaganje je popraćeno demonstracijom kako funkcionira micro:bit, opisom i mogućnostima Arduino UNO seta koje dobivaju prvogimnazijalci prirodoslovno-matematičkog smjera kad upisuju 1. razred i polaznici fakultativne STEM nastave, a poseban interes izazvao je robot STEMI, jedan od tri koje je škola nabavila za potrebe Centra izvrsnosti iz informatike, nastave informatike i nastave fizike.

Prof. Martina Vidović upoznala je gošće s radom Centra izvrsnosti iz biologije, te ostalim projektima u kojima škola sudjeluje u području prirodoslovlja, s naglaskom na istraživački rad učenika.

Gošće su pokazale oduševljenje programima škole, idejama, inovacijama i atmosferom u školi, kao i visokom razinom opremljenosti koja je bolja i od nekih nizozemskih škola.

Također su pohvalile motivaciju nastavnog osoblja za provođenje svih spomenutih projekata i korištenje suvremenih metoda poučavanja, problemskog pristupa, istraživačke nastave, u svim predmetima i bez naglasaka na golom pamćenju činjenica, te suradnju s visokoškolskim ustanovama i institutima.

Naglašen je zajednički stav kako je u tome budućnost poučavanja. Nakon razgleda škole, specijaliziranih učionica, te fizikalne i biološke zbirke i zbirke starih knjiga, u pratnji prof. Ive Rajh, pedagoginje škole i prof. Bojana Banića, profesora informatike, predložena je konkretna suradnja između Prve gimnazije i Sveučilišta Radboud, a u Prvoj gimnaziji se vesele novom susretu i nadaju se europskom talent centru koji će obuhvatiti sve centre izvrsnosti Varaždinske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije