Učenici Prve gimnazije provest će jedan dan poput znanstvenika na CERN-U

U ponedjeljak, 19. ožujka, Prva gimnazija Varaždin u suradnji s profesorom fizike Ivicom Puljkom i njegovim suradnicima organizira MasterClass s početkom u 9 sati.

– Pedesetak učenika te škole provest će jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u. Međunarodni istraživački radni dan srednjoškolaca (International Masterclasses) započet će predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC-u koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom, nakon čega slijedi analiza podataka.

Kulminacija ovog, po svemu za sudionike jedinstvenog radnog dana, je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem Europe i svijeta koji su taj dan analizirali podatke – stoji u najavi.

Srednjoškolci će taj dan raditi rame uz rame s znanstvenicima i osjetiti kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

Ovo događanje u Prvoj gimnaziji u Varaždinu, organizirali su znanstvenici s FESB-aiz Splita i Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba koji rade na CERN-u, Saša Ceci, Dinko Ferenček i Ivica Puljak, u uskoj suradnji s profesorima fizike i informatike, te ravnateljicom Prve gimnazije iz Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije