Vijesti / Školski kutak

Djelatnice Osnovne škole Petrijanec sudjelovale na Erasmus+ projektu u Portugalu

Djelatnice Osnovne škole Petrijanec sudjelovale na Erasmus+ projektu u Portugalu

U prošlom su polugodištu ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak, koordinatorica Jasminka Belščak te učiteljice Ljiljana Mavrek, Martina Škrinjar i Jasmina Zver sudjelovale su na prvom transnacionalnom sastanku ERASMUS+ projekta 'No Place for Hate' u Portugalu.

Ovo polugodište učiteljice s učenicima putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo te će OŠ Petrijanec biti domaćin svim partnerskim školama u lipnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt je u potpunosti financiran iz odobrenih sredstava Europske unije. Domaćini prve mobilnosti bili su članovi tima škole Agrupamento de Escolas Alexandre Herculano iz Santaréma, a sudionike je ugostio i santarémski gradonačelnik.

Sastancima su nazočili predstavnici partnerskih škola iz Poljske, Portugala, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske i Turske. Glavna koordinatorica projekta iz Rumunjske objavila je rezultate natjecanja logotipa i jingla Projekta te obavijestila prisutne o službenom pokretanju internetske stranice Projekta www.noplaceforhate.ro.

Tijekom održanih sastanaka, članovi timova partnerskih zemalja prezentirali su dosad realizirane aktivnosti u svojim školama, a glavna koordinatorica je podsjetila sudionike na nadolazeće obveze. Predstavnice Osnovne škole Petrijanec obavijestile su prisutne kako su realizirane aktivnosti digitalno dokumentirane i postavljene na Google Drive-u, eTwinning-u te na školskoj mrežnoj stranici.

Tim predstavnika škola sastavio je prvi upitnik za učenike i roditelje o očekivanjima te zadovoljstvu dosadašnjim radom i rezultatima projekta, dogovorio plan Skype sastanaka učenika i učitelja partnerskih škola, Mix It Up! aktivnosti koje će provoditi učenici članovi Diversity Cluba te utvrdio način proslave Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije.

Na održanim sastancima ravnatelji škola i koordinatori projekta upoznali su način rada online platforme Mobillty Toll, provjerili financijski plan projekta, dogovorili mobilnosti učenika u Ujedinjeno Kraljevstvo od 16. do 20. travnja te način stjecanja Europass Mobility Certificate na treningu učitelja koji će se održati u Osnovnoj školi Petrijanec od 5. do 9. lipnja. 

Predstavnici partnerskih škola tijekom susreta u Santarému, osim matične škole, posjetili su i područne škole te prisustvovali nastavi portugalskoga i engleskoga jezika, glazbene kulture, matematike i prirodoslovlja te usporedili školske kurikule različitih zemalja Europske unije.

Aktivno su sudjelovali na radionicama izrade keramičkih pločica te večernjim šetnjama santarémskim ulicama u pratnji njihovih tradicionalnih šetača 'Scalabis Night Runners'. Prvi transnacionalni sastanak završio je svečanom podjelom certifikata.

Susret u Portugalu bio je prilika za upoznavanje jezika i običaja te zemlje, kao i za razgledavanje kulturnih znamenitosti Santaréma i glavnoga grada Lisabona. Domaćini su članove timova proveli starom gradskom jezgrom Santaréma te odveli u posjet santarémskoj katedrali, crkvi svete Milosti, tornju Cabaças i maurskoj utvrdi Porta del Sol iznad rijeke Tejo.

Posjet Lisabonu obilježio je početak Adventa pa su sudionici mogli uživati u božićnom ruhu grada, a posjetili su Trg Praça do Comércio, Trg Figueira, lisabonsku katedralu, Nacionalni muzej antičke umjetnosti, tvrđavu Castelo de São Jorge, dizalo Santa Justa i uspinjaču Glóriu. 

Prvi transnacionalni sastanak je svim sudionicima ERASMUS + projekta bio prilika za razmjenu znanja, iskustava i ideja učitelja i ravnatelja te poticaj za što kvalitetniju i uspješniju suradnju tijekom provedbe projekta. Susret je završio simbolično, sadnjom Erasmus drveta prijateljstva u vrtu škole domaćina.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!