Vijesti / Školski kutak

Prvogimnazijalci završili Erasmus + projekt upoznavanjem poljskog grada Lublina

Prvogimnazijalci završili Erasmus + projekt upoznavanjem poljskog grada Lublina
ERASMUS+ Transforming Europe: završna mobilnost u Poljskoj 20180604122620728150

Završni modul Erasmus + projekta 'Transforming Europe 1914.-1918.' Prve gimnazije Varaždin održao se u Lublinu (Poljska) u gradu gdje je projekt i započeo.

U vremenu od 3. do 9. lipnja učenice iz 2. d razreda Klara Leskovar, Pia Paska Jaklin, Stela Radek i Zrinka Grula te Lovro Magdalenić iz 3.a razreda, sudjelovali su u aktivnostima predviđenim za šesti modul projekta u pratnji profesora Krunoslava Rukelja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Program je uključivao kreativnu radionicu u kojoj su učenici istražujući centar grada fotografirali određene zgrade te su ih kasnije uz pomoć programa za obradu fotografija preklapali sa starim fotografijama iz 19. stoljeća.

Na taj su način htjeli ukazati na morfološke  promjene  na zgradama, ali i promjene vidljive na ljudima koji su se kao slučajni prolaznici našli tada, a i danas uz te zgrade.

Stručni posjet Kazimiru tražio je također kreativnost od strane učenika i profesora te su iz pekare izašli sa 'kruhastom' tvorevinom u obliku pijetla, a koji im je dobar CV za lokalne varaždinske pekare.

S druge strane, dio edukacije bio je vezan uz stradanje Židova u Lublinu. Učenici su se upoznali sa slučajem jednog dječaka čije su sačuvane fotografije i dokumenti pomogli pri rekonstrukciji njegovog djetinjstva do trenutka kada je sa devet godina završio u tvornici smrti.

Posebno emotivno snažan posjet koncentracijskom logoru Majdanek smještenom na rubnom dijelu grada evocirao je sjećanja na Holokaust i njegove posljedice.

Teško je bilo zadržati sve te emocije za sebe i s poštovanjem su hodali kroz prostorije koje su nažalost za mnoge zatvorenike bile zadnje što su vidjeli.

Škola domaćin, Padarewski Liceum, je za završnu aktivnost priredila izložbu učeničkih završnih foto radova te prezentaciju mikro projekata vezanih uz izradu porodičnog stabla.

Za sam kraj su sudionici zasadili i pravo stablo kao simbol zajedništva 5 zemalja koje su sudjelovale u projektu: Poljske, Nizozemske, Danske, Njemačke i Hrvatske.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!