Vijesti / Školski kutak

TRUD I RAD

U VRHU Varaždinka Ida Kolmanić najbolja je matematičarka u Hrvatskoj i ima pozivnicu za studiranje na Cambridgeu

U VRHU Varaždinka Ida Kolmanić najbolja je matematičarka u Hrvatskoj i ima pozivnicu za studiranje na Cambridgeu
Ida Kolmanić

Ida je maturantica Prve gimnazije Varaždin, a nedavno je osvojila prvo mjesto na prvoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke.

Sredinom siječnja održana je prva Hrvatska matematička olimpijada za djevojke. Ovo natjecanje odlučivalo je o tome koje će nas četiri učenice predstavljati na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Najbolja na domaćoj olimpijadi bila je maturantica Ida Kolmanić. I ovo nije prvi puta da ste imali prilike čuti za ovu varaždinsku izvrsnicu. Ida je, naime, na državnom natjecanju iz matematike sudjelovala čak sedam puta, triput je pobijedila, a već ima pozivnicu za studiranje na Cambridgeu, trećem najboljem sveučilištu svijeta prema Šangajskoj ljestvici za 2020, piše Srednja.hr.

Ida je maturantica Prve gimnazije Varaždin, a nedavno je osvojila prvo mjesto na prvoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Rekla je kako su joj još odmalena roditelji pozitivno govorili o matematici te ju poticali na bavljenje njome i prirodnim predmetima općenito.

- Matematika me posebno počela zanimati u 4. razredu osnovne škole kad sam krenula u varaždinski Centar izvrsnosti. Školska matematika nije bila previše izazovna, ali problemi koje smo rješavali u Centru su bili mnogo izazovniji, a time i zabavniji. S obzirom na to da sam voljela matematiku, odlučila sam se uključiti i na natjecanja u četvrtom razredu osnovne škole. Prvi veliki uspjeh ostvarila sam u 5. razredu kada sam po prvi puta postala državni prvak. Puno sam se pripremala, ali nisam očekivala da ću postići tako veliki uspjeh. To je bio fantastičan osjećaj koji me motivirao da se nastavim baviti matematikom - kaže Ida.

Ima tri Oskara znanja

Dosad je sudjelovala na sedam državnih natjecanja iz matematike i ima tri Oskara znanja za prva mjesta upravo s tih natjecanja. U 2018. sudjelovala je i na Mediteranskom natjecanju mladih matematičara (MYMC) u Rimu, gdje je zajedno s ostatkom hrvatskog tima osvojila broncu. Kaže, teško joj je izdvojiti najdraži rezultat s natjecanja, ali najupečatljivija joj je ostala prva nagrada s prvog državnog natjecanja na kojemu je sudjelovala, onom u Dubrovniku 2013. godine.

- Osim što su natjecanja dobar motiv za proučavanje područja koja me zanimaju, na njima srećem ljude sličnih interesa, družim se, putujem i stječem nove prijatelje. Problemi s kojima se susrećem su zanimljivi i izazovni pa je njihovim rješavanjem moguće naučiti mnogo više nego na redovnoj nastavi. Osim toga, mislim da bi mi bilo dosadno baviti se samo školskim gradivom cijele godine - odgovara Varaždinka na pitanje odakle crpi motivaciju za sudjelovanje na svim tim natjecanjima.

Najbolja na prvoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke

Posljednje veliko matematičko natjecanje na kojem je sudjelovala bila je, već smo spomenuli u uvodu, prva Hrvatska matematička olimpijada za djevojke. Prvo mjesto osvojila je iako se za to natjecanje nije posebno puno pripremala, jer je matematika dio njene svakodnevice.

- Mislim da je ovo prvo mjesto rezultat višegodišnjeg rada i truda koji se uvijek u konačnici isplate. Osim što se za natjecanja mnogo pripremam sama, svake godine sudjelujem na različitim matematičkim radionicama i pohađam ljetni i zimski matematički kamp. Ove godine sam se pripremala i za intervju na Sveučilištu Cambridge od kojeg sam nedavno dobila ponudu za studij matematike, pa sam se tako susrela i s malo drugačijim područjima matematike - veli Ida.

Pobjedom na domaćoj olimpijadi Ida se kvalificirala na Europsku matematičku olimpijadu za djevojke, a najvažnije joj je to natjecanje iskoristiti kako bi unaprijedila svoje sposobnosti rješavanja teških problema iz natjecateljskih područja matematike - algebre, geometrije, kombinatorike i teorije brojeva.

‘Ispada da je matematika ‘muška’ disciplina, a to nije tako’

Inače, europska matematička olimpijada za djevojke održava se od 2012. godine, a Hrvatska ove godine sudjeluje po prvi puta. Ida kaže kako se radi se o ozbiljnom natjecanju, s vrlo kvalitetnim i zahtjevnim zadacima, slično kao i na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

- Na EGMO-u osim gotovo svih europskih država, sudjeluju i države poput SAD-a, Australije, Kanade, Indije i mnogih drugih. Iako djevojke koje sudjeluju na međunarodnim natjecanjima ne postižu lošije rezultate od svojih muških kolega, činjenica je da nas se u STEM području natječe premalo. Ispada da je matematika ‘muška’ disciplina, a to nije tako. Upravo iz tih razloga smatram da je ovo natjecanje poželjno, kako bi se djevojke potaknulo da se u većem broju uključe u natjecateljsku matematiku. Iako mi je malo žao što se Hrvatska uključila tek sada, drago mi je da sam ipak dobila priliku sudjelovati i nadam se da će ovo natjecanje potaknuti i ostale djevojke da se više bave matematikom - odgovara na pitanje kakvog je stava o jednom ovakvom natjecanju samo za djevojke.

Prije upada na faks -  matura

Baš kao i pred desecima tisuća njenih vršnjaka, pred Idom su sada završni testovi u školi te ispiti državne mature. Iako je pozvana na Cambridge, kaže, sve karte su otvorene pa razmatra još neka sveučilišta u Britaniji, ali ne ‘otpada’ ni zagrebački PMF.

- Počinjem s pripremama za ispunjavanje uvjeta ponude Sveučilišta Cambridge koji obuhvaćaju izvrsne ocjene na državnoj maturi i na zahtjevnim STEP ispitima. Sigurno je da ću studirati matematiku, samo još nije 100% sigurno gdje. Osim Cambridge-a, razmatram još nekoliko britanskih sveučilišta tako da će to najvjerojatnije biti u Velikoj Britaniji iako je i Matematički odsjek PMF-a u Zagrebu također jedna od opcija. Moje buduće zanimanje bit će sigurno vezano uz STEM područje, a koje će to biti - ne znam, no vjerujem da će saznanja tijekom studija pridonijeti mojoj odluci - zaključuje ova varaždinska izvrsnica, piše Srednja.hr.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6021

Reci što misliš!