Vijesti / Školski kutak

Humanitarna akcija za pse

UDOMI, NE KUPUJ Učenici Elektrostrojarske škole posjetili Spas i kupili najpotrebnije stvari za sklonište

UDOMI, NE KUPUJ Učenici Elektrostrojarske škole posjetili Spas i kupili najpotrebnije stvari za sklonište
Elektrostrojarska škola Varaždin

Vijeće učenika kroz organiziralo je humanitarnu akciju (tombolu) u kojoj su učenici i nastavnici dali svoje dobrovoljne priloge.

Učenici Elektrostrojarske škole u četvrtak, 20. veljače 2020. godine, posjetili su Udrugu Spas koja brine za oko 530 pasa raznih pasmina i uzrasta.

Udruga Spas osnovana je 2000. godine s ciljem promicanjem prava životinja, a u ovih dvadesetak godina kroz sklonište je prošlo oko 7000 čupavih četveronožaca.

Učenica Brankica Ledinski iz 3.g razreda ovako je opisala iskustvo posjeta.

- Naša šesteročlana ekipa Nola Vidović, Viktorija Ratković, Petra Šobak, Leona Zavrtnik, Brankica Ledinski i Stela Žganec, uz pratnju pedagoga, Borisa Rutića, uputila se u kupovinu stvari koje su najpotrebnije za pse: hrana, dezinfekcijska sredstva, podlošci za pelene, deterdženti za pranje. Stigavši do Udruge, prošli smo samim skloništem. Teško je bilo predočiti broj od 530 pasa dok nismo ušli u sam taj prostor kojem, kada smo krenuli, nismo vidjeli kraja. Cijelo vrijeme smo se zapitkivali kako je moguće da netko može napustiti toliko ljubavi koje smo vidjeli u očima malih i velikih njuškica – napisala je te dodala da su prošetali psa.

- Prošetali smo predivnu Daliju koja je u skloništu godinu dana, a naša srca osvojila je prvim mahanjem repa. Napustili smo Udrugu, sa snažnim osjećajima u srcu. Suosjećali smo sa životinjama koje su zaslužile da im se posveti sva pažnja svijeta, a osuđene su živjeti u malom, oku neprivlačnom prostoru. Ipak, utjehu donekle pronalaze u djelatnicima koji nesebično brinu o njima – istaknula je.

- Sretni smo jer smo sudjelovali u ovakvoj plemenitoj akciji za one koji se ne mogu boriti sami za sebe. Nakon svega ostaje nekoliko važnih pitanja na koje sami sebi moramo odgovoriti: 'Na koji način mi kao pojedinci možemo nemoćnim bićima pružiti normalan život prožet ljubavlju, prihvaćanjem i toplinom doma? Zaslužuju li provesti svoj život u skloništu? Može li jedna osoba utjecati na postupke većine? Kako oblikovati moralno društvo?' - pita se.

Vijeće učenika kroz organiziralo je humanitarnu akciju (tombolu) u kojoj su učenici i nastavnici dali svoje dobrovoljne priloge. Zahvalili su svima na donacijama za ove predivne životinje koje, unatoč situacijama kroz koje su prošle, i dalje vide dobro u nama ljudima.

- Mi smo ti koji određujemo prava životinja, njihov smo jedini glas i nada da će živjeti u skladu s etičkim odrednicama, zaključeno je u objavi Elektrostrojarske škole.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!