Vijesti / Školski kutak

postali brand

15 GODINA POSTOJANJA Evo zašto je Druga gimnazija Varaždin 'Škola za budućnost'

15 GODINA POSTOJANJA Evo zašto je Druga gimnazija Varaždin 'Škola za budućnost'
Druga gimnazija Varaždin

Misija škole je postizanje kvalitetnog odgoja i obrazovanja kroz procese unapređenja učinkovitosti učenja i poučavanja.

Druga gimnazija Varaždin obilježava 15 godina postojanja! Ove je godine tu važnu obljetnicu obilježila u ponešto 'skromnijem' izdanju, sukladno epidemiološkim mjerama. 

Za učenike završnih razreda, koji nastavu pohađaju prema A modelu (neposredno) jučer su u prostorijama škole pripremljene mnoge radionice - 'Escape room glazbene tematike', 'Tko želi biti milijunaš?', 'Nuklearna energija i održivi razvoj', 'English Language Day workshop', Zabavni kolaž (kviz pitanja iz opće kulture), radionica izrade sapuna, sportska radionica.

- Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, s učenicima završnih razreda obilježili smo 15 godina Druge gimnazije Varaždin. Uistinu smo se jako trudili posljednjih godina kako bismo kvalitetom rada postigli određeni brend, u čemu smo uspjeli! - kazala je uvodno ravnateljica Zdravka Grđan.

Druga gimnazija Varaždin započela je s izvođenjem gimnazijskih programa 1. rujna školske godine 2006./2007. 

- Ako gledamo unazad, otprilike 2.200 učenika završilo je našu školu, a trenutno imamo 571 učenika u 24 razredna odjeljenja te 82 djelatnika. Učenicima nudimo tri programa - opći, prirodoslovno-matematički te program opće gimnazije za učenike sportaše koji provodimo od školske godine 2011./2012.

Upravo 'sportska gimnazija' program je koji, kako ističe ravnateljica, profilirao školu.

- Volim reći da je to razred izvrsnosti jer su u njemu učenici sportaši koji grade dvije karijere - sportsku, ali isto tako moraju biti jako dobro u nastavi.

Organizacija škole zrcalo je njihove kvalitete, napominje ravnateljica Grđan.

- Pedagoški raspored sati, ali i još mnogo toga pokušavamo intergrirati za što kvalitetnije učenje i poučavanje. Glavna baza nam je nastavni proces, učenje i poučavanje budući da obrađujemo jedan od najzahtjevnijih školskih programa - gimnazijski. Upravo navedeni programi namijenjeni svim učenicima koji imaju više obrazovne ciljeve, žele steći najbolju podlogu, veliki korpus znanja i kompetencija za uspješno polaganje državne mature i upisa željenog fakulteta. 

'Škola za budućnost'

Druga gimnazija Varaždin je središte odgojno-obrazovnog rada njezinih učenika, nastavnika, stručnih suradnika, ravnatelja, roditelja i ostalih djelatnika koji zajedničkim snagama određuju viziju i misiju škole. 

Različita škola partnerstva i projekti, mobilnost, međunarodna suradnja, školski sport koji kotira i u svjetskim razmjerima. Zatim širok raspon projekata koji su interdisciplinarni i interkulturalni, povezano s multijezičnosti, obzirom na širok dijapazon stranih jezika (engelski, njemački, francuski, španjolski, slovenski, ruski) - glavne su razvojne odrednice škole, istaknula je ravnateljica i dodala:

- Moto škole je 'Škola za budućnost', a na taj način živimo i radimo, nastojeći biti inicijatori i predvodnici u postizanju školskih rezultata kroz razrađene odgojne i obrazovne strategije. Misija je postizanje kvalitetnog odgoja i obrazovanja kroz procese unapređenja učinkovitosti učenja i poučavanja.

Iznadprosječni rezutati učenika itekako su u fokusu Druge gimnazije Varaždin.

- Cilj nam je biti škola koja ulaže mnogo iznad standarda, a upravo smo u tom segmentu prepoznati od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje nam sufinancira mnogo projekata.

- Usmjereni smo na vrijednosti rada, znanja, postizanja rezultata, međusobnog poštovanja, suradnje, podrške, ravnopravnosti, interkulturalnosti, samostalnosti i odgovornosti prema sebi, obitelji i društvu u cjelini. Trudimo se stvarati uspješno školsko ozračje i okružje koje će učenici i djelatnici voljeti i primjenjivati za osobni i profesionalni rast i razvoj.

Mnogo ulažu u kulturu, komunikaciju, međusobnu suradnju i podršku, kako između učenika, tako i između učenika i profesora.

- Važno nam je da su nam partneri i roditelji, posebice u ovim teškim vremenima. Jedni drugima smo podrška, a glavni nam je zadatak dobrobit učenika - rekla je Grđan.

Važni projekti

Druga gimnazija Varaždin na zavidnom je nivou u segmentu opremanja i uređenja škole, pogotovo što se tiče didaktičkih materijala, uređenja učionica…

- Unazad tri godine odradili smo i dva velika projekta - energetska obnova zgrade Druge gimnazije u vrijednosti 10 milijuna kuna i kompletnu sanaciju sanitranih čvorova. Iako je zgrada škole stara, ima novo ruho te nove uvjete i načina rada za djecu i djelatnike u školi.

Upisna struktura

Druga gimnazija Varaždin će i iduće školske godine, 2021./2022. upisivati šest razrednih odjela.

 - Upisna struktura Druge gimnazije Varaždin obuhvaća upis učenika u ukupno 6 razrednih odjeljenja. U školskoj godini 2021./2022. upisuju se 4 razreda opće gimnazije, 1 razred prirodoslovno-matematičke gimnazije i 1 razred opće gimnazije (za sportaše) - kazala je zaključno ravnateljica Zdravka Grđan.

Više informacija o školi možete saznati na službenim stranicama i na društvenoj mreži Facebook.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!