Vijesti / Školski kutak

robotika

Fantastičan uspjeh mladih robotičara iz Varaždina, u Arenu dovode Europsko prvenstvo

Fantastičan uspjeh mladih robotičara iz Varaždina, u Arenu dovode Europsko prvenstvo
Screenshot Dnevnik

Ponos Varaždina, a u svoj grad dovode veliko europsko natjecanje!

Svojim fantastičnim uspjesima varaždinski robotičari dovode Europsko prvenstvo u svoj grad. Ekipi Dnevnika Nove TV najavili su pravi spektakul u areni u lipnju.

Oni obožavaju robotiku. Nižu medalje. I na svjetskim i na euroopskim prvenstvima.

- Dosta ima adrenalina, dosta ljudi navijaju. I onda stvarno ne znaš dal bude upalilo ili ne i onda si pod stresom. Al na kraju natjecanja sve bude dobro uglavnom. Ima, da, dosta stresa jer može se svašta desiti da ne radi - kažu Gabrijel i Nikša.

Za one koji ne znaju, oni robote sami slažu. Potom ih nauče da nešto rade.

- Mora pratiti crtu dok ne uđe u areni i tamo robot prikuplja loptice koje predstavljaju žrtve - objašnjava Nino.

'Kao Janica Kostelić'

Kao i u svemu, nekad stvari i ne idu po planu.

- Bilo je zanimljivih situacija. Jednom nam je ispao kotač i onda su se svi derali kao 'Janicaaa Kostelić' dok je ispala skija i tako - kaže Juraj Kolarić, Svjetski i europski prvak i dodaje: 

- Da, na kraju smo završili utrku kao Janica. Na kraju je još bolje odvozio utrku bez kotača. 

Snađu se jer iza njih su mjeseci rada i učenja. I to pod budim okom mentora Ivice.

- Neki od njih tjedno imaju 12 do 20 sati robotike. Od 12 do 20 sati, to je užasno puno. Ni nogometaši toliko ne treniraju - kaže Ivica Kolarić, nacionalni predstavnik Hrvatske u RoboCup organizaciji.

Odličja više ne broje

- Jako velika stvar je što zajedno rade. Jer stariji uče mlađe. Pomažu si, natječu se. Ivica uvijek napravi neko natjecanje - nagrada naranča ili čokolada, čisto da bude nešto ovak, rekao je roditelj Krešimir Kraljić.

Koliko su odličja donijeli, više ni ne broje. Samo s posljednjeg europskog prvenstva vratili su se s čak 8 medalja. Neke zemlje imaju bolju opremu i uvjete, ali, kažu nam, oni su kao Vatreni. Borbeni.

- Nikakvi senzori, nikakva tehnologija im neće pomoći ako nemaju znanja, a to je ono kaj mi imamo. I mislim da smo po tome mi sposobni jer mi s onim što imamo, s ono malo što imamo, mi napravimo čuda, kažu - Europske viceprvakinje Antonela i Barbara.

A nekad više muke ode na to kako otići na prvenstva. Financijska sredstva koja dobiju od Ministarstva, kažu, nisu dovoljna.

Europsko prvenstvo u lipnju u Varaždinu

- Ako imate roditelje koji su vezani uz nekakvu firmu onda se puno lakše dobiju sponzorstva, a ako nemate, onda je to drži, čupaj, ne daj, bori se - kaže Kolarić.

Takvi kakvi jesu, borbeni doveli su europsko prvenstvo u svoj grad. U lipnju stižu najbolji robotičari iz čak 15 zemalja. To je trebalo zaslužiti rezultatima. A moralo se i lobirati.

- To je za mene ono da mi trnci idu. Za mene vam je to najveći uspjeh kojeg bum ikad u životu napravil! - ističe Kolarić.

- Pritisak je, pritisak domaće publike da bude još bolji rezultat. Moramo biti prvi sad! - kažu Nino i Marin koji već rade na tome, piše Dnevnik

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.