Vijesti / Školski kutak

natjecanja

Izvrsni rezultati učenica VI. osnovne škole Varaždin na državnom natjecanju iz astronomije

Izvrsni rezultati učenica VI. osnovne škole Varaždin na državnom natjecanju iz astronomije
VI. osnovna škola

Na natjecanju je sudjelovalo 43 učenika iz osnovnih škola i 36 učenika iz srednjih škola.

Od 10. do 12. svibnja održavalo se državno Natjecanje iz astronomije, a domaćin je bila Osnovna škola Stjepana Ivičevića u Makarskoj. Na natjecanju je sudjelovalo 43 učenika iz osnovnih škola i 36 učenika iz srednjih škola.

Dvije učenice VI. osnovne škole Varaždin sudjelovale su na natjecanju, u kategoriji sedmih razreda, te ostvarile izvanredne rezultate. Zara Manojlović, učenica 7. a razreda osvojila je prvo mjesto s visokih 92,50/100 bodova, dok je Stela Nöthig iz 7. b razreda osvojila treće mjesto s odličnih 74,25/100 bodova.

Učenice su za državno natjecanje trebale pripremiti pisani rad, pristupiti obrani rada te riješiti pisani ispit. Zara, koja je bila najbolje ocijenjena u ispitu, radu i obrani, predstavila je svoj rad pod nazivom „Možemo li pomoću kuglastih jata procijeniti središte Mliječne staze i starost svemira?“, dok je Stela uspješno obranila svoj rad pod nazivom „Analiza položaja Sunca i Mjeseca tijekom 2022. godine i njihov utjecaj na Zemlju.“

Stela je u svojem radu pokazala i iznimne programerske vještine jer je podatke za svoj rad prikupila iz astronomske knjižnice PyEphem koristeći programski jezik Python, što je povjerenstvo uočilo i pohvalilo. Mentor učenicama je učitelj matematike Dario Maltarski koji je istaknuo kako su se domaćini izuzetno potrudili da se svi osjećaju ugodno u njihovom gradu, što je doprinijelo pozitivnoj atmosferi na samom događaju.

Pohvalio je organizaciju natjecanja, ali i dodatne sadržaje koji su bili ponuđeni učenicima i njihovim mentorima, poput posjeta Biokovu, Malakološkom muzeju, centru Veliki Kaštel i Botaničkom vrtu Kotišina. Zara je istaknula da joj je najviše vremena bilo potrebno za izradu rada. Nakon što je odabrala temu, nastavila je s prikupljanjem i analizom podataka, a to je trajalo nekoliko mjeseci. Pojasnila je da se obrana rada sastoji od izlaganja koje traje 10 minuta i pitanja komisije.

I Stela navodi kako je izrada rada zahtijevala najviše pripreme i vremena, a ističe kako je ovogodišnja organizacija bila najbolja do sada jer su domaćini pripremili brojne dodatne sadržaje koji su upotpunili njihovo iskustvo. Učenice su naglasile da je najveća vrijednost ovog natjecanja u zajedničkom druženju i iskustvu koje su stekle te da jedva čekaju pripreme za novo natjecanje, a ovi izvrsni rezultati samo su dodatan poticaj za sljedeća istraživanja.

- Ovogodišnji rezultati nastavak su kontinuiranog i predanog rada, obje učenice već treću godinu sudjeluju na državnom Natjecanju iz astronomije te postižu zapažene rezultate. Također, učenice su polaznice i Centra izvrsnosti za astronomiju. Ponosan na uspjeh svojih učenica, njihovu predanost i znanje, učitelj će nastaviti s motiviranjem učenika na daljnja istraživanja i razvoj interesa za astronomiju – poručuju iz VI. osnovne škole.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.