Vijesti / Špancirfest 2019

U ATRIJU ŽUPANIJSKE PALAČE

ZAVRŠIO BUČOGRAD Atraktivnim programom predstavljena Krapinsko-zagorska županija, manifestaciju posjetili Stjepan Mesić i Jadranka Kosor

ZAVRŠIO BUČOGRAD Atraktivnim programom predstavljena Krapinsko-zagorska županija, manifestaciju posjetili Stjepan Mesić i Jadranka Kosor
Varaždinska županija

- Bila je ovo najposjećenija manifestacija unutar Špancirfesta, a sljedeće godine će sigurno postati i međunarodna - istaknula je Natalija Martinčević...

Atraktivnim programom se u subotu, 31. kolovoza, posljednjeg dana manifestacije Bučograd, u atriju Županijske palače predstavila Krapinsko-zagorska županija.

Izložili su drvene igračke i licitarska srca koji su pod UNESCO-vom zaštitom, organizirali su radionice, kao i degustacije. Posjetitelji su mogli uživati u purici s mlincima, kao i štruklima, a nudila su se i nagrađivana zagorska vina.

Posebnu pažnju plijenili su krapinski neandertalci, s kojima su se svi željeli fotografirati. Cijeli program 'začinili' su vrhunski glazbenici, Tomislav Goluban na harmonici, sopranistica Josipa Lončar i saksofonist Aljoša Mutić.

Uz župana Varaždinske županije Radimira Čačića i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara te predsjedavajuću Turističke zajednice i savjetnicu župana Nataliju Martinčević, zamjenike župana Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina, direktora TZ-a Varaždinske županije Mirana Bojanića Morandinija, Bučograd su posjetili bivši predsjednik RH Stipe Mesić te bivša premijerka Jadranka Kosor.

- Zahvaljujem današnjem sudomaćinu županu Kolaru na svemu što su ponudili, bilo je doista izvanredno i kvalitetno. Manifestacijom Bučograd smo ove godine tijekom Špancirfesta promovirali regionalnu ponudu sjevera Hrvatske, gastronomiju, folklor i glazbu, želeći potražiti sinergiju između regionalne note i svega urbanoga što Špancirfest nudi. Mislim da je Bučograd pun pogodak, a vjerujem da ćemo sljedeće godine ovdje imati međunarodnu notu - rekao je župan Čačić.

- Drago mi je što smo se mogli odazvati pozivu Varaždinske županije i biti dio sjajnog projekta Bučograd. Odlučili smo predstaviti svoje zaštićene proizvode, drvene igračke, licitarska srca, ali i zagorskog purana, mlince i štrukle. Jedina smo regija u Europi koja ima zaštićeni cijeli meni, glavno jelo, prilog i desert. Ovdje su i svi šampioni naših županijskih izložbi sa svojim proizvodima, pri čemu posebno radimo na promociji zagorskih vina. Posebnu živost su unijeli naši neandertalci, koji su mnogima izmamili osmijeh na lice. Kad je glazba u pitanju, odlučili smo, umjesto folklora, pokazati bluzerski štih Zagorja - naveo je župan Kolar.

Predstavljanjem Krapinsko-zagorske županije završila je ovogodišnja manifestacija Bučograd.

- Iznimno smo zadovoljni. Predstavio se niz općina iz naše županije, kao i Grad Čakovec te danas Krapinsko-zagorska županija, čime smo pokazali da se regionalna priča itekako uspješno može uklopiti u urbani festival. Promovirali smo domaće i izvorno, a ovdje u atriju izmijenio se niz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, KUD-ova, glazbenika, umjetnika. Svime time smo promovirali i brendirali naše autohtone proizvode. Bila je ovo najposjećenija manifestacija unutar Špancirfesta, a sljedeće godine će sigurno postati i međunarodna - istaknula je Natalija Martinčević, predsjedavajuća TZ-a Varaždinske županije.

Brojni posjetitelji su uživali u Bučogradu, a zadovoljstvo nije krio ni bivši predsjednik Mesić.

- Drago mi je što sam i ove godine imao priliku doći ovamo. Organizacija je na visokom nivou, a posebno mi je drago da sudjeluju i druge županije, jer imamo iste probleme i možemo ih rješavati jedino ako surađujemo - rekao je Mesić.

Svake godine je sve bolje i veselije, istaknula je pak Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade.

- Probali smo specijalitete i sve je odlično. Zahvaljujem županu Čačiću na pozivu. Nije pozvao samo aktualne, nego i nas bivše predsjednike i premijere, što pokazuje poštovanje, ali i kontinuitet države. Mnogi to zaboravljaju, ali on ne - istaknula je Jadranka Kosor.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!