NK Varteks kao prvi nogometni klub u Hrvatskoj pokrenuo crowdfunding kampanju!

Nogometni klub Varteks, osnovan 2011. godina kao prvi nogometni klub u Hrvatskoj od strane navijača, po tzv. socios (navijačkom) modelu, ovih dana postaje i prvi klub koji kreće u ‘crowdfunding kampanju’.

Klubovi u Europi funkcioniraju ili kao dionička društva u privatnom vlasništvu, kao udruge građana, što je najčešći slučaj u Hrvatskoj, te kao treći socios-model, u kojem je glavno načelo ‘jedan član-jedan glas’.

Upravo po tom modelu osnovan je i NK Varteks 29. svibnja 2011. godine, nazvan imenom koje je nekad nosio vodeći sportski klub regije – Varteks. Varteks jer iz posljednjeg ranga napredovao do 3. HNL, u kojoj se ove godine po prvi puta natječe.

Ove godine odlaze korak dalje, a pokrenuta je i crowdfunding kampanja, po čemu su također prvi u Hrvatskoj.

– Grupno financiranje ili crowdfunding je model koji Europa poznaje dosta dugo. Kod nas je još u povojima. Zanimljivo je u našem segmentu da klubovi koji su nastali na način koji su nastali, uglavnom se financiraju na ovakav način. Ponosni smo da i mi krećemo od ovog tjedna – kazao je Neven Medved, potpredsjednik NK Varteksa.

Sve informacije o kampanji možete pronaći na web stranici http://supportvarteks.com.

– Stranica će biti uskoro prevedena i na engleski i na njemački jezik pa ćemo krenuti i prema navijačkim udrugama i u inozemstvu. Sve je vrlo jednostavno, s nekoliko klikova se sve može uplatiti i postajete naš donator ili podržavatelj.

Godišnja članarina košta 20 eura godišnje i može se i postati članom kluba. Nitko u Hrvatskoj ne radi na ovakav način. Hajduk radi nešto slično preko udruge ‘Naš Hajduk’, koja polako prikuplja vlasničke odnose. U Varteksu su ponosni na partnerstvo s Hajdukom.

– Ovo je odlična stvar, jer se više klub financiraju navijači, a manje primjerice lokalna samouprava, čime se olakšava i njima funkcioniranje – kazao je Medved.

U klubu ne žele prognozirati iznos koji bi mogli prihodovati, a naglašavaju da ovo nije klasični crowdfunding, jer će račun biti otvoren cijele godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije