Preminuo Josip Puljić ‘Figaro’, kultni varaždinski brijač i veliki Hajdukovac

S velikom tugom brojni Varaždinci, ali i zaljubljenici u sport, jučer su primili vijest da je preminuo Josip Puljić. Njegovo ime i prezime mnogima neće značiti previše, no kad se spomene njegov nadimak Figaro, onda ‘spajaju kockice’.

Josip Puljić Figaro rođen je u Kaknju, u Bosni i Hercegovini, 17. travnja 1937. godine, a u Varaždin je stigao 1957. godine na odsluženje vojnog roka. Dopao mu se Varaždin, gdje se oženio i postao jedan od zaštitnih znakova baroknog grada.

Puljić je kao talentiran nogometaš ostao je u Varaždinu, gdje je branio boje varaždinske Slobode. Usporedo s tim počeo je raditi u varaždinskoj bolnici, gdje je i dobio nadimak Figaro. Navodno mu je nadimak Figaro dao poznati varaždinski doktor Đuro Antauer.

Figaro je ujedno bio i naziv njegove brijačnice, koju je posjedovao. U početku je ona bila smještena u Optujskoj ulici, da bi se kasnije preselila u centar grada, tadašnji Trg narodnih heroja, današnje Korzo.

Bila je to prava varaždinska brijačnica, ali sa stilom popularnog brice iz Velog mista, u kojoj se uvijek komentiralo svašta, od politike (malo tiše, ovisno o mušterijama u radnji), do sporta (nešto glasnije).

U Slobodi je bio igrač, potom i trener, a bio je i nogometni sudac, kasnije delegat. Popularni Figaro je bio veliki navijač Hajduka, godinama zastupnik Hajduka u varaždinskom kraju, povjerenik za članstvo.

Upravo Hajduk je bio i najčešća tema u njegovoj brijačnici. Vrijedi svakako spomenuti da je stotinjak metara dalje bila i radnja Vida Fulira, koji je bio veliki Dinamovac, tako da je između te dvije radnje u osamdesetima vladalo veliko sportsko rivalstvo.

U početku devedesetih podržao je i uključio se u demokratske promjene u zemlji i gradu, a osim Hajduka stalno je s ponosom isticao i svoje hrvatske korijene iz ‘Bosne srebrene’ te nerijetko pomagao financijski aktivnosti brojnih udruga.

Bio je redovit gost na utakmicama Varteksa, posebno se veselio što je konačno u svojem Varaždinu mogao gledati prvoligaški nogomet, tako da je bio i veliki navijač Varteksa. Jedino u susretima Hajduka i Varteksa nije bio nezadovoljan u slučaju lošijeg rezultata ‘bilih’.

– Ja danas ne mogu izgubiti, danas igraju moja dva kluba – govorio je tada Figaro.

Prije dvije godine, na utakmici Varteksa i Hajduka, na kojoj su Hajdukovci željeli odati priznanje Varteksovcima što su podržali njihov bojkot HNS-a, bio je i poseban gost Varteksovaca i svečao započeo susret. Bio je tamo Figaro, u svojem prepoznatljivom bijelom odijelu, u kojem je najčešće dolazio na utakmice.

Posljednji ispraćaj ovog kultnog varaždinskog brijača i sportskog entuzijaste bit će u petak, 5. svibnja, u 13.30, na varaždinskom groblju.


Figaro s ekipom Hajduka na utakmici Varteks – Hajduk (2015)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije