Mrmić iz Francuske: ‘Dečki su odlični, stvaraju puno šansi i melju protivnike’

Osim Marka Roga još je nekolicina zaslužnih iz varaždinskog kraja, ili s korijenima u njemu, dio hrvatske ekspedicije u Francuskoj

U sklopu medicinske ekipe je poznati i ugledni doktor Boris Nemec, koji je Topličanec, a Varaždinac Dejan Redžaj kao fizioterapeut već je s podužim stažem u repki. Od igrača tu je i Andrej Kramarić, koji je bednjanskih korijena.

A član stručnog stožera je Varaždinac rodom iz Sunje Marijan Mrmić, proslavljeni vratar. Mrmić je u Varaždin stigao 1993. godine iz Cibalije. Branio je u karijeri i za slavni turski Beškitaš te za belgijski Charleroi.

Već šesti Euro za Mrmića

Kao igrač popularni Mrma bio je na Euru 1996., potom i na slavnom Svjetskom prvenstvu 1998. godine, a kao dio stručnog stožera Slavena Bilića na Euru 2008. i 2012. godine. Kada se dodaju i dva europska prvenstva s U-17 reprezentacijom, ovaj Euro mu je već šesti!

– Moram priznati da je čak i teže biti trener nego igrati. Dok si na terenu, fokusiraš se samo na ono što treba raditi. A kao dio stručnog stožera treba organizirati puno stvari, što se napravilo do sada, da dovedeš u pravu formu svojeg vratara – ističe Marijan Mrmić.

A ‘njegov’ vratar Danijel Subašić je uistinu u pravoj formi. Obranjeni penal protiv Španjolske je i usmjerio tijek utakmice prema pobjedi Hrvatske.

– Kazneni udarci su uvijek lutrija. Mi dosta i pričamo i gledamo snimke protivnika, otprilike procijenjujemo gdje će i kako netko pucati, tako se i pripremamo. Na našu sreću Subašić je obranio ovaj penal, i time presudio utakmicu – ističe Mrmić.

Osim Subašića odlično igra cijela ekipa Hrvatske, a prvo mjesto u skupini malotko je mogao očekivati.

– Nama je bio prvo cilj da prođemo skupinu, svejedno nam je bilo koja ćemo od tri mjesta zauzeti. Imamo jako dobru reprezentaciju, što smo i dokazali protiv Španjolske. Odlična stvar je da smo mogli odmoriti pet igrača, što nam je i uspjelo. Od ove četiri reprezentacije, mi smo vjerojatno dobili najtežeg protivnika, no nema veze.

Već u subotu Hrvatska igra novu utakmicu protiv Portugala, a Mrmić se nada pozitivnom ishodu utakmice. Tajna uspjeha leži u zajedništvu.

– Imamo odličan igrački kadar. To su sve dečki koji su nositelji igre u vodećim europskim klubovima, i to se pokazalo kroz ovu sezonu. Ostvarena je i odlična kohezija stručnog stožera i igrača, što rezultira dobrim igrama. Stvaramo i puno šansi, što moramo potvrditi protiv Portugala – kazao je trener vratara.

Marko Rog je već sada potvrdio kvalitetu

A osim što se petorica igrača odmorila protiv Španjolske, odlična stvar je što su se na velikoj sceni profilirala i neka nova imena. Između ostalih i ‘naš’ Marko Rog.

– Svi su ovdje zasluženo, moram to istaknuti prije svega. Marko je odigrao odlično, ušao super u utakmicu. Još je mlad igrač, no već sada na dispoziciji izbornika, gurnuo ga je u igru, a on je dokazao i sad protiv Španjolske da može igrati bez kompleksa. Igrači poput njega su na cijeni u Europi – ističe Mrmić.

Ne možemo i bez varaždinske ‘paralele’.

– To što nas opet ima ovdje toliko, to samo znači da postoji kontinuitet dobrog i kvalitetnog kadra. A nadam se da će to tako i dalje biti. Imamo kvalitetnih igrača, šteta da ih nema i više u reprezentaciji. Da imamo stabilnog drugoligaša ili prvoligaša, okupilo bi se i više mladih talenata, bilo bi još i bolje.

Ovih dana vrlo često se zna povući i ‘paralela’ s Francuskom 1998. godine. Član slavne generacije Vatrenih bio je i naš Marijan Mrmić.

– Teško je govoriti i uspoređivati na takav način. Bila su to neka druga vremena, imali smo i tada skup kvalitetnih igrača, koji su mogli odgovoriti na visoke zahtjeve. Ova reprezentacija je spoj mladosti i iskustva, jer imamo i neke igrače koji će se možda oprostiti nakon Eura. Ovi dečki su pokazali u ove tri utakmice da kroz igru meljemo protivnika, gdje nam protivnik ne stvara puno prilika, a mi imamo dosta prigoda – zaključio je Marijan Mrmić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije