Tour of Croatia: Cilj prve etape utrke na Franjevačkom trgu 19. travnja

U Gradskoj vijećnici danas je, 13. travnja, predstavljena biciklistička utrka ‘Tour of Croatia’, čija prva etapa kreće iz Osijeka, dok će joj cilj biti na Frnajevačkom trgu. Utrka počinje 19. travnja, a očekivani dolazak biciklista na cilj prve etape planiran je oko 15.30 sati istog dana.

Utrku su pred okupljenim novinarima najavili gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, župan Predrag Štromar te Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke.

Istaknuli su kako je osnovni cilj biciklističke utrke promocija hrvatskih gradova i države diljem svijeta, a utrka će se prenositi u više od 90 država svijeta. Također, svi zainteresirani, utrku će moći uživo pratiti na drugom programu HRT-a, ali i na Eurosportu 2, gdje će se uživo prenositi svih šest etapa utrke kroz Hrvatsku.

– Znamo da je grad Varaždin grad bicikala, a ono što je posebno bitno, ovo će biti svojevrsni hommage varaždinskoj biciklističkoj povijest, obzirom da je prva sportska udruga registrirana u Varaždinu Bicklistički klub Sloga registriran davne 1897. godine. Cikloturizam je jedna od odrednica turizma grada Varaždina, za što se pripremamo infrastrukturom. Ovakva jedna organizacija biti će ogromna promocija za grad Varaždin. Možemo samo poželjeti lijepo vrijeme – rekao je tom prilikom gradonačelnik Habuš, koji je iskoristio priliku i pozvao sve Varaždince da poprate utrku i bodre vozače.

Značaj utrke prepoznala je i Varaždinska županija, a župan Štromar je istaknuo kako je ovo izuzetna stvar za županiju i kako se nada većem broju turista u našoj županiji zahvaljujući ovoj utrci.

Samu etapu predstavio je Ivan Črnjarić, koji je sve okupljene proveo kroz trasu prve etape.

– Prošle godine imali smo pet etapa, ove godine imamo i šestu. Htjeli smo obuhvatiti ovaj dio Hrvatske i Slavoniju, pa smo organizirali prvu etapu od Osijeka do Varaždina. Etapa je dugačka 240 kilometara, to je zaista puno i to je limit dužine koju možemo imati u ovoj kategoriji. Biti će zanimljiva, uz puno malih brdašaca koji će biti zanimljivi za bijegove i sprinteve. Moguće je da bi vjetar mogao poprilično utjecati na brzinu i sam tijek utrke – rekao je Črnjarić.

Trasa prve etape utrke na području Varaždinske županije biti će državnom cestom DC 2 od naselja Bolfan do grada Varaždina i ulicama Koprivnička A. StarčevićaD. TrstenjakaOptujskaS. Vraza A. K. MiošićaFranjevački trgPavlinskaA. StepincaKolodvorskaJ. MerlićaMeđimurska, koje će za vrijeme trajanja utrke biti zatvorene za ostali promet, a iz policije su zamolili korištenje obilaznih pravaca kroz Bombellesovu ulicu, Optujsku, Gustava Krkleca, R. Hercega, jugozapadnom obilaznicom, Braće Radić, Z. I Frankopana, M. Krleže, F. Supila, V. Novaka i istočnom obilaznicom. U vrijeme održava utrke biti će postavljena privremena prometna signalizacija koja će obaviještavati sudionike o zabrani prometa i obilaznim pravcima.

– Mole se stanari i svi korisnici parkirališnog prostora u Kolodvorskoj ulici i Alojzija Stepinca da na dan održavanja utrke ne parkiraju tamo svoja vozila. Također se mole i svi ostali sudionici u prometu da prilikom održavanja utrke koriste obilazne pravce i postupaju prema privremenoj prometnoj signalizaciji i prema naredbama policijskih službenika koji će osiguravati održavanje utrke – zaključio je Dejan Piskač, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu.

Za održavanje utrke’Tour of Croatia‘, Grad Varaždin je iz proračuna osigurao 142 tisuće kuna i besplatno ustupio javne površine na korištenje organizatorima utrke, a uključila se i Varaždinska županija, koja je osigurala 50 tisuća kuna i organizirala privatne sponzore koji su se uključili u ovaj projekt.

Sama utrka počinje 19. travnja, a završava 24. travnja, kada će posljednja etapa još jednom prolaziti kroz Varaždinsku županiju, jer početak posljednje etape je u Termama sveti Martin, dok će joj se cilj nalaziti u Zagrebu na Trgu Svetog Marka.

Na utrci će nastupiti osam hrvatskih vozača, od kojih i Varaždinac Radislav Rogina, koji će se boriti u jakoj konkurenciji, obzirom da je najavljen dolazak ponajboljih svjetskih biciklista poput sira Bradleya Wigginsa i Marka Cavendisha.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije