Okrugli stol o budućnosti NK Varaždin završio bez konkretnih zaključaka

Na okruglom stolu kojem je tema bila budućnost NK Varaždina, ali i varaždinskog nogometa, u Gradskoj se vijećnici danas, 9. studenoga, okupilo pedesetak ljubitelja nogometa i uključene javnosti.

Gradonačelnik Goran Habuš pozvao je na otvoreni dijalog, konstruktivnu raspravu i konsenzus u pronalaženju rješenja situacije u Nogometnom klubu Varaždin članove Gradskog vijeća, predstavnike Nogometnog kluba Varaždin, Nogometnog kluba Varteks, Županijskog nogometnog saveza, Zajednice športskih udruga i novinare.

Javni poziv upućen je i potpisnicima nedavnog pisma varaždinskih nogometnih legendi te svima koji se žele pozitivnim pristupom uključiti u zajedničko rješavanje situacije u Nogometnom klubu Varaždin.

Maratonska rasprava

Nakon rasprave duže od sat i pol nije pronađeno konačno rješenje, ali je ona poslužila kao odlična prilika da se svi nađu na jednom mjestu i argumentirano daju svoje viđenje situacije i ponude njima prihvatljiva rješenja.

U uvodnom obraćanju okupljenima gradonačelnik je naglasio kako je njegova današnja funkcija bila okupljanje svih uključenih, gdje će svatko moći dati svoje prijedloge.

– Ne vjerujem da ćemo se bez problema dogovoriti o budućnosti kluba, ali vjerujem da ćemo izaći van s idejom – rekao je gradonačelnik i riječ prepustio Romanu Modriću, roditelju djeteta igrača NK Varaždin, koji se prvi javio za riječ.

– Postoje dvije inicijative, a jedna dolazi od nas roditelja, koji smo okupili nekoliko gspodarstvenika spremnih pomoći klubu. Mi smo dosad iz vlastitih džepova dali novac kako bi djeca mogla nastaviti igrati i sljedećeg vikenda otići na gostovanje – započeo je raspravu Modrić.

Nogomet nije mrtav

Nakon njega, javio se Neven Medved, član izvršnog odbora NK Varteks.

– Nogomet nije mrtav – rekao je i nastavio – Svi želimo nešto, imamo različite poglede i ideje, ali sve nas zanima dugoročni opstanak. Predlažemo sporazum o suradnji između NK Varaždin i NK Varteks, ispitivanje tržišnog statusa, dogovaranje zajedničkih sastanaka, a važno je i napraviti program, odraditi pregovore s vjerovnicima i planirati buduće aktivnosti. Nužno je napraviti i pripremu za spajanje klubova. Ime Varteks je veće od tvornice i grada – zaključio je svoje uvodno izlaganje Medved.

Na njega se nadovezao Denis Šprem, rekavši kako roditelji imaju obvezu prema svojoj djeci koja igraju u NK Varaždin te da su svi imali fantastične vizije, međutim, da je klub trenutno u dugu od pola milijuna kuna. Također, rekao je kako je članovima NK Varteks ponuđeno i mjesto u izvršnom odboru, ali njegovu ponudu su iz Varteksa odbili, rekavši kako ih ne zanimaju fotelje te da samo žele navijati te da klub ima gazdu.

Šprem je također zamolio NK Varteks da ne koči ono o čemu se danas razgovaralo.

– Dajte nam šansu da probamo napraviti nešto za nogomet u Varaždinu, a ako nas želite suditi, molim vas da to napravite nakon 1. lipnja – izjavio je za govornicom.

Fuzija kao budućnost

Nenad Kovačić je istaknuo kako i sami igrači NK Varaždin znaju zapjevati himnu Varteksa.

– Kad je kolega poslije subotnje utakmice uzimao izjave trenera, iz svlačionice Varaždina čule su se riječi ‘I život svoj, i sreću svu…’ (dio himne Varteksa, op.a.), a tako dugo dok postoje dvije strane, neće biti dobra budućnost varaždinskog nogometa – rekao je.

Svoje mišljenje o cijeloj situaciji dali su i gradski vijećnici pa je tako nezavisni vijećnik Zlatan Avar rekao kako će podržati fuziju, odnosno spajanje oba kluba.

– Treba pokušati pronaći zajednički interes, ali nemojmo se vrijeđati jer to nije put. Tako dugo dok svatko ide svojim putem, teško ćemo gledati nogomet kakav grad zaslužuje – rekao je Avar, a na njega se nadovezao Željko Bunić, rekavši kako se nogomet igra zbog navijača i kako zbog tog razloga smatra da je spajanje klubova dobra stvar.

Mišljenje legendi kluba

Svoje mišljenje je dao i Davor Vugrinec, jedna od legendi Varteksa, a osim njega, nazočni su bili i brojni drugi, poput Miljenka Mumleka, Ivice Solomuna, Gorana Mujanovića i Andrije Balajića.

– Mislim da je fuzija moguća u budućnosti, ali zasad treba ostaviti stvari kakve jesu i dati šansu ljudima da vode ovaj klub koji su stvorili navijači, krenuli su tim putem i neka probaju doći do neke razine na kojoj je sad NK Varaždin pa tada i ta opcija može biti moguća – zaključio je legendarni Vuga.

Prije nego je rasprava završena, još jednom se za govornicu popeo gradonačelnik Habuš i pozvao sve na pronalaženje zajedničkog rješenja.

– Ukoliko neće danas ili sutra biti konsenzusa, molim vas da još jednom sjednete zajedno i probate dogovoriti model te da krenemo prema fuziji i financijskoj stabilizaciji – zaključio je gradonačelnik Habuš sastanak ljubitelja nogometa i uključenih javnosti.

Neven Medved je nakon okruglog stola okupljenim novinarima rekao da je njihov prijedlog zajednička suradnja i fuzija, a kao treći korak je istaknuo preoblikovanje kao vrhunac svega.

– Fuzija prije svega, da se dobije jedno zajedništvo koje je nestalo, nažalost, posljednjih godina. Fuzija je dobar način, a preoblikovanje je najbolji način da klub dobije svog vlasnika. Vlasnik će biti onaj koji uloži najviše novca. Na taj način, ti ljudi će imati svoja prava, ali i odgovornosti. Želimo da to bude na primjeru Rijeke, Cibalije, Hajduka i drugih klubova koji su na istom putu – zaključio je Medved nakon održanog okruglog stola.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije