Okrugli stol o sportu u Lepoglavi: Potrebno je zainteresirati građane za sport

Zajednica sportskih udruga grada Lepoglave trebala bi više poraditi na informiranju javnosti o načinu raspodjele i trošenju sredstava iz gradskog proračuna namijenjenih sportu, način financiranja i raspodjela sredstava članicama Zajednice ne treba mijenjati odnosno i dalje sredstva raspoređivati ne preferirajući niti jedan sport, klubovi bi u većoj mjeri trebali raditi na stvaranju novog stručnog kadra, sportske udruge i klubovi ne bi se trebali oslanjati samo na financijsku podršku Grada već tražiti i druge izvore financiranja, potrebno je zainteresirati građane za rekreativno bavljenje sportom posebice djecu – zaključi su to doneseni na okruglom stol koji je na temu sporta u Lepoglavi organizirao Savjet mladih grada Lepoglave, javlja Lepoglava.net.

Pozivu za sudjelovanjem na okruglom stolu odazvalo se 15-ak zainteresiranih – predstavnici Zajednice sportskih udruga te nekih sportskih klubova i organizacija, gradski čelnici kao i nekoliko članova Gradskog vijeća.

Raspodjela sredstava

Stjepan Ficko odmah na početku okruglog stola spočitao je organizatoru temu koja po njemu nije dovoljno definirana. S tim se nije složio Tomislav Funda, član Savjeta mladih, rekavši da postaje brojna pitanja koja traže odgovore i da je ovo prilika da se do njih i dođe.

Na početku rasprave predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave Ivica Rudec pojasnio je ulogu Zajednice ističući da ona okuplja 19 sportskih udruga i klubova i da se 80 posto sredstva dobivenih iz gradskog proračuna usmjerava klubovima, a 20 posto sportskim udrugama.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetio je da udruge i klubovi imaju svoja vodstva koja kreiraju njihove programe rada. Na konstataciju gradskog vijećnik Stjepana Črepinka da se Zajednica ponaša kao ‘pijani milijarder’ rekao je da se sredstva koja Grad odvaja za sport prilagođavaju zahtjevima i potrebama sportaša i da na kraju odluku o količini sredstava donosi Gradsko vijeće. No, pitao se zašto gotovo 90 financiranja sportskih udruga i klubova ovisi o Gradu. Dodao je da se gradskim novcem neće plaćati igrači po klubovima i da je cilj Grada da se što više građana bave sportom.

Gradski vijećnik Stjepan Črepinko smatra da bi se sredstva trebala raspodijeliti prema prioritetima i da se više sredstava usmjeri sportovima koje će se definirati strateškima i onima koji ostvaruju dobre rezultate aludirajući pri tom na Ženski nogometni klub Lepoglavu. I vijećnik Željko Šoštarić je tijekom rasprave iznio stajalište da bi kriterij za raspodjelu novca trebao biti rezultat i da bi prema tome Ženski nogometni klub Lepoglava i Kuglački klub Lepoglava trebali dobiti više sredstava.

Predsjednik Zajednice podsjetio je sve prisutne da se u većini slučajeva raspodjela sredstava donosi konsenzusom svih članica, dakle da primjedbi nema. Dodao je da se kod raspodjele sredstava u obzir uzimaju troškovi koje klubovi imaju. Kod nekih su ti troškovi veći zbog većeg broj selekcija koje pojedini klubovi imaju, kao što je to slučaj s Nogometnim klubom Lepoglava. S druge strane Kuglački klub Lepoglava ima tek jednu selekciju, pojasnio je Rudec dodavši da je u nekim natjecanjima konkurencija puno veća nego u ostalima te je teže doći do boljeg rezultata.

Gradski vijećnik Željko Šoštarić, uz opasku da se ne protivi niti jednoj kuni uloženoj u sport, konstatirao je da se u sport u velikoj mjeri upleće politika što je vidljivo po fotografijama s većine sportskih priredbi na kojima se u velikom broju slučajeva nalaze gradski čelnici. Potužio se da se zbog traženja gradske reakcije na rezultate revizije provedene u Zajednici zamjerio ljudima u Zajednici. Svoju je diskusiju usmjerio je i na odlazak u Bruxelles prigodom proglašenja Lepoglave Europskim gradom sporta kritizirajući način odlaska sportaša kombijem, a gradskih dužnosnika avionom. Po njemu, po zastavu su trebali ići sportaši i to autobusom i u većem broju.

Gradonačelnik Škvarić, odgovarajući na konstataciju da se u sport uplela politika, zatražio je od nazočnih da kažu kada je to on bilo koji klub ili sportsku udrugu tražio da donesu neku odluku dok je predsjednik Zajednice Rudec reagirao na spočitanu nazočnost gradskih čelnika na sportskim priredbama pojašnjavajući da se na sportska događanja ne pozivaju predstavnici stranaka već gradski dužnosnici kao predstavnici Grada koji je u velikom broju slučajeva upravo i pokrovitelj tih događanja. Poručio je vijećniku Šoštariću da se nije zamjerio nikom u Zajednici te da revizija nije našla nikakve nepravilnosti koje bi bile kažnjive.

Dio građana kada vidi cifru koja se izdvaja za sport često ostanu revoltirani i zato ih je potrebno informirati o potrebama u sportu, o tome za što se sredstva troše i kako se raspoređuju, konstatirao je gradski vijećnik Siniša Štefičar. Dodao je da se neki ponašaju komotno jer znaju da će gradski novac doći sam po sebi pa zato niti ne traže sponzore.

Da postoje oni koji traže i uspijevaju pronaći izvore financiranja ne samo iz gradskog proračuna, rekao je predsjednik Zajednice Rudec ističući pri tom primjere Zajednice koja određene projekte financira uz podršku Hrvatskog olimpijskog odbora te Udruge za sport i rekreaciju Višnjica kojoj pomažu poduzetnici s područja Višnjice.

Stjepan Ficko nije se složio s tvrdnjom vijećnika Šoštarića da politika vodi sport, ali je rekao da je novac tamo gdje je i politika dodavši da je lepoglavski sport, u zadnjih deset godina, imao podršku politike.

Pitanje uplitanja politike u sport potegnulo se još nekoliko puta tijekom trajanja okruglog sporta da bi na kraju potenciralo jedini eksces u inače mirnoj atmosferi. Naime, s gradonačelnikom Škvarićem verbalno su se sukobili vijećnici Šoštarić i Črepinko koji je revoltirano napustio okrugli stol. Na to je Stjepan Ficko rekao da su upravo navedeni vijećnici ti koji žele ispolitizirati sport.

O rezultatima i stručnom kadru

Tezi da su rezultati klubova u globalu loši suprotstavio se predsjednik Zajednice Ivica Rudec navodeći rezultate penjača koji osvajaju naslove državnih prvaka, nogometašica Lepoglave koje su na pragu ulaska u prvu ligu, uspjehe mladih karatista Lepoglave i rezultate Kuglačkog kluba Lepoglava. Tomislav Funda je istaknuo da je potencijal koji Lepoglava ima puno veći od rezultata.

Rasprava o rezultatima neminovno je dovela i do rasprave o odlasku igrača te o stručnom kadru odnosno trenerima koji nedostaju svim klubovima.Rukometaši i nogometaši iznijeli su problem odlaska igrača u druge klubove čime se gubi kvaliteta i prilika za bolji rezultat. Neki odlaze jer ih u drugim klubovima plaćaju što se, ponovno je istaknuto na okruglom stolu, u Lepoglavi neće raditi.

O problemu nedostatka stručnog kadra govorio je Vladimir Hajduk kazavši da je nedostatka stručnog kadra i posljedica kriterija i uvjeta nametnutih od krovnih saveza. Zbog tih kriterija saveza, rekao je, klubovi kroz par godine neće imati stručnjaka kojima je dozvoljeno trenirati. Naime, u klubovima mogu raditi samo licencirani treneri.

Da bi se dobile licence potrebno je zadovoljiti kriterije krovnog saveza odnosno završiti školovanje za što je potrebno izdvojiti značajna financijska sredstva koja klubovi nemaju. Primjerice, u klubovima ne mogu trenirati niti profesori kineziologije ako nisu specijalizirani za određeni sport. U prilog klubovima nije išao niti novi zakon o sportu, istaknuto je tom prigodom. Sa sličnim se problemima susreću i nogometaši.

Zajednica financira školovanje u okviru Hrvatskog nogometnog saveza i Hrvatske olimpijske akademije, ali samo na najnižem nivou gdje se stječu licence za rad s najmlađim uzrastima. Za stjecanje licenci za rad s drugim kategorijama Zajednica nema dovoljno sredstava, istaknuli su čelni ljudi Zajednice. Gradski vijećnik Štefičar na to je rekao da bi se trebalo prenamijeniti dio sredstava tako da se omogući školovanje kadrova za stjecanje licenci za rad i s drugim kategorijama budući da se utvrdilo da je nedostatak stručnog kadra veliki problem lepoglavskog sporta. Tomislav Funda zatražio je da poziv za školovanje kadrova budu javni, a ne samo preko klubova.

Marko Vrtar ne slaže se s time da nedostaje stručnog kadra, već da je problem što nedostaje djece. Dodao je da treneri odlaze iz Lepoglave tražeći posao te da Zajednica, u odnosu na sportske Zajednice drugih gradova i općina, funkcionira dobro.

Problema ima i u organizacijskim strukturama klubova jer, rekao je predsjednik Zajednice Rudec, mlađi ne žele na sebe preuzeti odgovornost vođenja klubova.

Rekreacija

Da je pad masovnosti po pitanju rekreativnog bavljenja sportom na području grada Lepoglave zamjetan rekao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač pitajući se kako potaknuti ljude da se bave sportom te da dolaze na rekreativne aktivnosti.

Razlog tome je i to što smo postali materijalno društvo i svima je važan uspjeh, konstatirao je gradski vijećnik Črepinko dok je Marko Vrtar iznio primjer da mnogi očekuju da im se na neki način stimulira dolazak na rekreativne aktivnosti iznijevši primjer biciklijade od koje su neki odustali jer sudionici nisu dobili majice organizatora.

Vladimir Hajduk je istaknuo da je problem u nezainteresiranosti, posebice roditelja te da se općenito izgubio entuzijazam i volja dok je Rudec kao jedan od problema naveo taj da mnogi rekreaciju doživljavaju previše natjecateljskom. Vijećnik Šoštarić pak problem vidi u tome što su sve rekreativne aktivnosti povezane s Gradom.

Na kraju je tajnik Zajednice Damir Kužir istaknuo da za rad Zajednice i odnos koji Lepoglava ima prema sportu pristižu riječi pohvale iz brojnih drugih sredina koje žale što situacija kod njih nije poput situacije u Lepoglavi.

Okrugli stol završen je donošenjem zaključaka navedenih na početku osvrta, a s kojima su se složili gotovo svi sudionici okruglog stola, prenosi Lepoglava.net.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije