Plivački klub Vidra i Treneri velikog srca: Barijere na kopnu gube se u vodi

>> Plivački klub Vidra i Treneri velikog srca: Barijere na kopnu gube se u vodi

Plivački klub za osobe s invaliditetom Vidra, koji je posljednje četiri godine bio u stanju mirovanja, ponovno je aktiviran, čime je omogućen daljnji razvoj plivača, osiguravši im češće treninge, što vodi ka kvalitetnim sportskim rezultatima, ali i medicinskoj rehabilitaciji. Upravo je poseban naglasak stavljen na medicinsku rehabilitaciju, odnosno školu plivanja za djecu s teškoćama u razvoju u Varaždinu i Čakovcu.

Okupljeni pod imenom Treneri velikog srca, u suradnji s Hrvatskim plivačkim savezom osoba s invaliditetom, lokalnom samoupravom, Hrvatskim paraolimpijskim odborom i Allianz osiguranjem, drugu godinu zaredom uspješno provode školu plivanja za djecu s teškoćama u razvoju u ukupno 12 gradova diljem Hrvatske.

U Varaždinu i Čakovcu uloga Trenerice velikog srca pripala je Višnji Bunić, ujedno i predsjednici PK Vidra, koja, koristeći se Halliwick konceptom, pomaže stvoriti sigurne plivače čija se samouvjerenost temelji na dobrom poznavanju vode i mogućnosti za kontrolu vlastitih pokreta u vodi. Cilj kampanje je djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima stvoriti priliku za inovativnu rehabilitacijsku metodu plivanja, koja uspješno spaja grupni s individualnim radom, a jedan od ključnih elemenata treninga je igra, kroz koju mališani najbrže uče. U tome se koriste brojnim igračkama i plutačama.

– Prednosti škole su mnogobrojne, od socijalizacije i druženja sa sebi ravnima kroz učenje osnovnih elemenata plivanja i igru, jer kroz igru djeca se opuste i dolaze do posebnog mentalnog stanja gdje je sve moguće. One barijere i granice koje postoje na kopnu, u vodi se gube i djeca po prvi puta u životu dolaze do osjećaja samostalnosti u vodi, koje onda mogu preslikati na kopnu – objasnila nam je Višnja Bunić.

Velik utjecaj na djecu u školi plivanja imaju i roditelji, koji su za vrijeme treninga prisutni s njima u bazenu, ulijevajući im tako sigurnost, ali i pomažući im u savladavanju predviđenih vježbi.

– Moram pohvaliti roditelje, prekrasni su. Svaki puta im se iznova divim jer u svojoj djeci pronalaze snagu i hrabrost, i ne gledaju svoju djecu kao na neki problem, nego kao mogućnost i novi put. Nitko od roditelja nije očekivao niti priželjkivao dijete s teškoćama u razvoju, ali nakon što se dijete rodi i nakon početnog šoka, u biti roditelji ulaze u novi svijet i bez njih škola ne bi bila u mogućnosti funkcionirati. Bez sinergije između svih uključenih, ovakav projekt ne bi mogao opstati – objasnila je ulogu roditelja Višnja Bunić.

Prema reakcijama roditelja, pogotovo onih koji su tek krenuli sa svojom djecom u školu plivanja, svi uključeni su na dobitku, pogotovo djeca, od kojih se neka nalaze u bazenu i nepoznatom kruženju po prvi put.

– Moram priznati da smo novi, danas nam je drugi put. Po prvim reakcijama djeteta, s obzirom da je bila po prvi put u bazenu, oduševljena je vodom i bestežinskim stanjem. Moja neka amaterska procjena je da volonteri i voditelji znaju svoj posao. Velika je prednost što smo s djetetom u bazenu, pogotovo u trenutku kad dijete osjeti nelagodu i miris klora na koje nije naučeno. Blizina roditelja mu u tim trenucima itekako znači i daje sigurnost – izjavio je otac djevojčice stare samo nekoliko mjeseci, Tobias Behloul.

Njegovo mišljenje dijele i ostali roditelji, kojima je škola plivanja uvelike pomogla.

– Stvarno sam oduševljena što Varaždin ima tako nešto, da se roditeljima i djeci pruža prilika za razvijanje i druženje te kontakt s vodom. Sretni smo što imamo školovanu i educiranu trenericu koja ulaže svoju volju i trud u taj projekt – komentirala je Karmen Šarman, majka dječaka koji pohađa školu plivanja za djecu s poteškoćama u razvoju.

Osim škole plivanja, Plivački klub za osobe s invaliditetom Vidra sudjeluje i na natjecanjima. Tako su plivači PK Vidra nastupili na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u plivanju tijekom svibnja u Splitu. Nastupili su Nikola Harmicar s dijagnozom hemipareze i Nikola Kosec s Downovim sindromom. Harmicaru su na tom natjecanju pripale dvije zlatne medalje – u kadetskoj S9 kategoriji na 50 metara leđno i 50 metara kraul, dok je Nikola Kosec osvojio dvije medalje u kadetskoj kategoriji S14 – prvo mjesto na 50 metara kraul stilom i drugo mjesto na 50 metara leđno.

Tako su ne samo potvrdili svoj plivački potencijal, nego se i pokazali kao dobar primjer plivačima u ‘dječjem’ bazenu, kojima je ambicija priključiti se natjecateljskoj grupi i pokazati svoje sposobnosti i natjecateljski duh.

Treninzi grupa se provode srijedom u trajanju od jednog školskog sata na Gradskim bazenima Varaždin, i nedjeljom u popodnevnim satima na Gradskim bazenima ‘Marija Ružić’ u Čakovcu, a voditeljica škole u oba grada je Višnja Bunić.

– Škole su jako dobro prihvaćene i prepoznate, iako smatramo da je svejedno premali broj roditelja upoznat sa školom i mogućnostima i prednostima koje škola daje. Stoga, željeli bismo doprijeti do što većeg broja roditelja i djece kako bi nam se priključili u čim većem broju i tako pomogli jedni drugima – zaključila je Višnja Bunić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije