PREHRANA I SPORT Nutricionistica Anita Car ‘Kokice’ educirala o zdravoj prehrani

Pravilna prehrana važna je u životu svakog pojedinca, a naročito sportašica i sportaša. Budući da se pravilne navike stječu od najranije dobi, varaždinskim rukometašicama ‘Koke’ prof. savjetnik Anita Car, dipl. ing., nutricionist, održala je u Areni u četvrtak, 12. travnja, predavanje ‘Pravilna prehrana rukometašica’, kojem su nazočile ekipe pod vodstvima trenera

– Cilj predavanja bio je podučiti mlade sportašice na koji se način pravilno hraniti. Naime, osoba koja ima potencijala, a loše se hrani, može dati negativne rezultate – istaknula je nutricionistica.

Sportašice, ali i njihovi roditelji, koji su važni čimbenici u tome hoće li se djeca pravlino hraniti ili ne, upoznali su se s piramidom pravilne prehrane i smjernicama zašto je važno unašati određene nutrijente u organizam.

– Raznolikost i raznovrsnost temelj su pravilnog načina hranjenja. Osim toga, važno je znati koju hranu je poželjno jesti prije i poslije utakmice kad je potrebno vratiti snagu utrošenu na terenu, ali i regenerirati mišiće – kazala je Car.

– Sportaši obavezno moraju unositi ugljikohidrate i proteine, paziti na dovoljnu hidrataciju tijela jer tijelo znojenjem gubi određene minerale, s naglaskom na natrij i kalij. Tako se obratila pozornost na unos vode, ali i izotoničnih napitaka.

Anita je tijekom predavanja naglasila da se ‘pravim sportašem ne postaje preko noći, jer uz intenzivne treninge, volju i želju, tijelo se kroz određeni vremenski period pravilnim načinom hranjenja privikava na sve napore, nakon čega uslijede rezultati’.

Ipak, dodaje, ima namirnica koje su kod sportaša ‘zabranjene’.

– Brza hrana je zabranjena u svijetu sporta, budući da je puna ‘praznih kalorija’ te aditiva koji u njoj vuku na još, a ako nema velike fizičke aktivnosti daju dodatnu energiju koja se ne utroši uvijek dobro. Zatim rafinirani šećer, koji odjednom daje energiju, no to je kratkotrajno. Nisu dobra ni gazirana pića koja iz tijela izvlače kalij. Temelj zdrave prehrane sastoji se u umjerenosti i raznolikosti – istaknula je Car.

Iako se o važnosti pravilne prehrane govori i tijekom obrazovanja, nutricionistica smatra da je premalo nastavnih jedinica posvećeno toj tematici.

– Upravo ovakva predavanja su veoma važna jer u sklopu njih oni mogu saznati i dodatno pitati sve što ih zanima – rekla je.

S time se slaže i Radojica Matijašević, trener godišta 2004./2005., na čiju je inicijativu predavanje realizirano, a kojem su se pridružile i Kokice koje treniraju Maja Čop Andesilić i Snježana Horvat.

– Smatram da bi sve naše generacije kluba morale odslušati barem jedno takvo predavanje jer je u životu svakog sportaša jako bitna pravilna prehrana. Važan čimbenik su i roditelji koji djecu hrane. Koliko vidim, djeca nisu previše upoznata s pravilnim načinom prehrane, tako da bi se to u školama trebalo poboljšati. Cilj nam je imati što zdravije društvo, a edukacija počinje od malih nogu – kazao je, dodavši da kao trener duže vrijeme inzistra na zdravoj prehrani.

– Često ukazujem što je dobro, a što se ne preporuča unositi u organizam, no nadam se da ih je i ovo predavanje osvijestilo. Bolja kvaliteta života donijet će im više uspjeha i na sportskom planu – zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije