ETIKA I BIOETIKA U SPORTU Matija Škerbić u Varaždin dovodi svjetske stručnjake!

U organizaciji Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku (ZCI-IB), Hrvatskog filozofskog društva, Varaždinskog filozofskog kruga Hrvatskog filozofskog društva i Hrvatskog bioetičkog društva 23. i 24. ožujka održat će se Prva međunarodna konferencija o etici, bioetici i sportu (1st International Conference Ethics, Bioethics and Sport).

U pitanju je prva međunarodna konferencija iz znanstvenog područja etike i bioetike sporta.

Konferencija će se održati na dvije lokacije. U petak, 23. ožujka, u dvorani Fritz Jahr Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku u Zagrebu s početkom u 9 sati, te u subotu, 24. ožujka, u Koncertnoj dvorani palače Erdödy u Varaždinu odnosno Glazbenoj školi u Varaždinu s početkom u 9 sati.

Inicijator ovog skupa i predsjednik organizaciskog odbora je Matija Mato Škerbić, prvi doktorand filozofije sporta u Hrvatskoj i voditelj Znanstveno-istraživačkog odbora za bioetiku i sport u Znanstvenom centru izvrsnosti za integrativnu bioetiku pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Plenarno izlaganje na konferenciji održat će prof. dr. sc. William John Morgan, jedan od vodećih svjetskih autoriteta filozofije i etike sporta. Prof. Morgan dolazi s prestižnog University of Southern California (Los Angeles, SAD), a poznat je kao autor i urednik antologijskih knjiga na ovom području: Ethics in Sport (ed. 2001, 2007, 2017), Routledge Handbook of the Philosophy of Sport (2015), Philosophic Inquiry in Sport (1987., 1995.), Why Sport Morally Matters (2006), Leftist Theories of Sport (1994) i drugih.

Uz njega na skupu će sudjelovati i Jim Parry, vodeći svjetski autoritet za pitanja olimpizma i pokretač British Philosophy of Sport Association (BPSA). Profesor Parry autor je i urednik Routledgovih izdanja Olympic Games Explained (2004.), Ethics in Sport (1999.), ‘Theology, Ethics and Transcendence in Sport’ (2010.), ‘Olympic Ethics and Philosophy’ (2012.).

Ugledni će se inozemni gosti pridružiti pozvanim regionalnim znanstvenicima iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

– Cilj je ove konferencije u zemlji prebogate sportske povijesti i iznimnih sportskih dostignuća i uspjeha, potaknuti interdisciplinarni dijalog o etičkim i bioetičkim problemima suvremenog sporta, ali i promovirati i uspostaviti znanstveno polje etike i bioetike sporta temeljeno na filozofskim korijenima, kako u hrvatskom tako i u regionalnom znanstvenom diskursu. Štoviše, nakana je predstaviti široj međunarodnoj javnosti regionalne znanstvenike ovog znanstvenog područja i pomoći im da se povežu sa svjetskom znanstvenom zajednicom – najavljuje Matija Škerbić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije.

Konferencija je otvorena za javnost i održava se na engleskom jeziku.

> Ovdje možete pogledati cjelovit raspored događanja na konferenciji

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije